BouwProfs

De bouw online verbonden.

Woningen die volledig voorzien in eigen energievoorziening mogelijk?

 

Discussie gestart door Edwin Blijie, manager bij Blijie Vastgoed:

 

Ik ben benieuwd of het inmiddels mogelijk is om woningen (gemiddelde grootte) volledig selfsupporting te laten zijn op het gebied van de energiehuishouding.

 

Kunnen we zelf de energie opwekken voor ons eigen gebruik en beter nog zelf zorgdragen voor een overproduktie van energie zodat we dat kunnen terugleveren aan het net.

Als dat mogelijk is wie kan mij daar dan aanvullende informatie over verstrekken? Ik ben dan o.a. benieuwd naar informatie over de maximale energie-opwekking die mogelijk is per woning, wat de kosten zijn per woning (indicatief) en de opbrengsten voor teruglevering.

Weergaven: 1382

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Tuurlijk kan dat. Het is ook mogelijk om meer energie op te wekken dan er wordt verbruikt. Een Positive-Energy huis ! http://goo.gl/4x2j

Ook het Passief Huis concept is een mooie optie
Jazeker, het is technisch heel goed mogelijk, zoals Erik van Erne aangeeft. Je kunt alle CO2 die is opgeslagen in het materiaal, of is uitgestoten in de bouwfase en het beheer compleet compenseren, ook met technische oplossingen. Dit is zelfs om te zetten in een certificaat, leuk voor de PR (onderscheidende factor) en levert geld op!! Nieuwsgierig? roeland@adapte.nl
Als je voldoende budget en grond die op juist richting bekijkt hebt dan wel.

Als de grond permanent onder de schadeuw ligt dan niet. en zo voort...

Het is helaas helemaal afhankelijk.
Maar CO2 opslag verhaal geloof ik helemaalniets van, dat het duurzaam is in lernger termijn, Ronald!?

In CO2 heb jij twee O voor Een C. Minder zuurstoff dus.

Was een Americaanse Biosphere die hermetisch gesloten was met 8 wetenschappers. Na 2 jaar 2 maanden en 2 dagen moet ze er uit omdat beton constructie oxiodeert en at alle O2 op. De natuurlijk process van CO2 na O2 vervangen door de groen niet voldoende capaciteiten had.

Zie Jane Poynter @TED, http://www.ted.com/speakers/jane_poynter.html
Door toepassing van een warmtepomp in combinatie met een zonneboiler en PV-cellen kun je een woning meer electriciteit laten produceren dan er wordt verbruikt. Een voorbeeld: www.wooneco.nl
In deze woningen is geen gasaansluiting aanwezig. De woningen zijn ontworpen als CO2-neutrale woning.
Opmerkelijk overigens dat in deze lastige economische tijden dit soort woningen nog prima verkopen !
Op diverse plaatsen in Nederland staan woningen die energie terug geven aan de NUON. bijv.
http://www.energienulhuis-kroon.nl/
Deze woning staat in Woubrugge (omgeving Alphen aan de Rijn).

Het is wachten op de juiste stroom van ontwikkeling, waardoor nog meer woningen energie nul worden.
Het rendement voor PV cellen dienen nog hoger te worden.

Banken, overheid zouden er goed aan doen om consumenten te stimuleren in de aanschaf. Veel meer promoten.
investeringen in duurzaamheid cq energiebesparing voor de gewone burger, zouden bijv aftrekbaar van de belasting kunnen zijn.

Bij onze zuiderburen kan het al:
http://www.minfin.fgov.be/portail2/nl/themes/dwelling/energysaving/...
In Nederland kennen wij het wel voor bedrijven dmv de Energie-investeringsaftrek (EIA). Voor particulieren bestaat dit zover bij mij bekend oa voor isoleren van de woning.

De overheid zou er goed aandoen om nieuwe gebouwen, zoveel mogelijk energie 0 te maken.
Om zo een voorbeeld te worden voor bedrijven en consumenten.
ik heb berekeningen liggen waarin te zien is dat je voor 10% extra bouwkosten een nul-energie woning kunt maken. Dan praat je over kleinschalig seriematige woningbouw. Laat dat voor een enkele woning iets hoger liggen. Dat het zichzelf terugverdient is evident. Hoe snel is afhankelijk van welke stijging van de energieprijzen je uitgaat.

Nul-energie komt neer op een minimaal energieniveau, dit is niet volledig selfsupporting omdat bijvoorbeeld de electriciteit die je opwekt (wind/ zon) niet gelijktijdig komt met het moment dat je electriciteit nodig hebt. Nog lang niet alle netwerken zijn ingericht om energie die je zelf niet gebruikt op te nemen. Laat staan dat je hier van de grote maatschappijen geld voor terugkrijgt. Daarom dat kleinere maatschappijen als de noordhollandse energie coöperatie ontstaan die daar in de nabije toekomst op in willen spelen
Dag Edwin,

Het is al een hele tijd mogelijk om energie opwekkende huizen te maken.
Met PowerHousing hebben we vorig jaar een villa opgeleverd in Leusden die geopend is door minister Kramer. Met het overschot aan elektra kan een elektrische auto 3000 tot 5000 km per jaar rijden. De villa is met opzet ontworpen in een verplichte jaren 30 stijl om te laten zien dat energieplus niet direct "ecologisch" hoeft uit te zien.

Om een energie leverende woning mogelijk te maken moeten 5 onderdelen op elkaar afgestemd worden;
1 situering en programmering van de woning en de ruimtes [overal daglicht, zon, etc..],
2 voorkomen dat energie verloren gaat, ergo goed isoleren [heel goed isoleren],
3 energie verbruik minimaliseren [led verlichting, uitgekiende verwarming, etc].
Als de maatregelen optimaal zijn doorgevoerd kunnen de energieleverende maatregelen geminimaliseerd worden;
4 energie leverende/terugwin maatregelen toevoegen binnen de wettelijke en budgettaire kaders [zonne boiler en PV, warmtepomp, windturbines, wtw's, etc..]
5 tenslotte een besturings installatie toevoegen die vraag en aanbod optimaal op elkaar afstemt.

Wij leveren alle producten die deze opzet mogelijk maken en verzorgen ook de services daar omheen. Zelf ben ik bij het concept PowerHousing betrokken als PowerConsultant en begeleiden we het bouwproces vanaf financiering, ontwerp, uitvoering t/m oplevering.

Als je interesse hebt kunnen we uiteraard een keer afspreken wellicht in Leusden dan kun je alles een keer zien en ervaren.

Met vriendelijke groeten
Eric Offermans
0629 220 113
Goed om deze optimistische geluiden te horen...heb ik het kader van ons programma EnergieSprong gebouwde omgeving altijd interesse in kansrijke (hoge ambietie, opschaalbaar en betaalbaar) projecten. Koplopers die kennis willen delen mogen mij ten alle tijde benaderen. Binnenkort zal ik wat meer melden over EnergieSprong gebouwde omgeving.

O ja...inhoudelijk: vergeet niet de invloed van bewonersgedrag (bewonersprofielen) te betrekken bij de keuzes die je maakt bij het ontwerp van je duurzame cocenpten.
Beste Edwin,

BrabantEnergy is in de regio West-Brabant bezig met een initiatief dat verregaande zelfvoorziening voor bestaande en nieuwe woningen mogelijk maakt.

Omdat de mogelijkheden van zelfopwekking (en besparing) per woning en locatie verschillen, bepalen we per project welke expertise er nodig is.

De opdrachtgever heeft zo één aanspreekpunt, en wij zorgen dat alle partijen afgestemd en in samenwerking leveren wat beloofd wordt.

Ik help je graag aan informatie over mogelijkheden, en de globale opbrengsten en kosten.


Fijne dag,
Jeroen Saeijs

BrabantEnergy - zonne-energie met gemak

06 - 4942 4295
jeroen.saeijs@brabantenergy.nl
Allemaal prachtige voorbeelden van innovaties en mogelijkheden voor de toekomst. Zoals is aangegeven hierboven, is inderdaad de afhankelijkheid nog wel een beperkende factor. Het opslaan van gewonnen energie is niet zo eenvoudig, maar ook daar ontstaan langzamerhand steeds meer oplossingen voor.
Dus ook de piekvraag maakt het volledig onafhankelijk zijn lastiger, een netaansluiting blijft nog vereist. Ter indicatie: een woning die zo'n 3800 kWh per jaar verbruikt (gem. nederlands gezin), zou voor volledige zelfstandigheid zo'n 8000 kWh per jaar moeten opwekken om alle piekvragen ook te kunnen bedienen en dus zonder netaansluiting te kunnen. Een aanzienlijk verschil.

Als toeleveranciers voor seriematige woningbouw richten wij ons nu ook al op deze manier van bouwen. Vanuit een prefab gedachte (in beton casco, prefab kap en harde isolatie) komen we binnenkort op de markt met een toegankelijk systeem waarbij energie-0 geen enkel probleem is. Het concept combineert daarbij de beste punten van het passiefhuis met slimme installatietechnieken (meer actieve' systemen).

Met vriendelijke groet,
Pieter Snelder
CRH Europe Products & Distribution
M +31(0) 6 83 20 13 96
@ psnelder@crh-eur.nl
W www.crh.com
Vanuit de kennis en ervaring zijn er momenteel veel mogelijkheden al beschikbaar om woningen geheel neutraal te bouwen en houden, tevens ook al betaalbaar. Het heeft deels te maken met cultuur, instelling en gedragsregels die door de gebruikers nageleefd dienen te worden. Maak het gedrag meet en regelbaar door het menselijk gedrag te spiegelen, de tomtom (spiegel) in de woning zodat met het gedrag kan waarnemen en de instelling kan spiegelen en naleven. Hierdoor worden de berekende verwachtingen ook daadwerkelijk gerealiseerd bij het monitoren van het menselijk gedrag. De nulwoning blijft hierdoor nulwoning, in de toekomst kunnen wij met toegepaste domotica woningen bouwen die aan de verwachting blijven kunnen voldoen. In onze omringende landen zoals Duitsland worden merendeel nieuwe woningen en gebouwen al passief gerealiseerd.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+