BouwProfs

De bouw online verbonden.

Wordt het tijd voor een website met actuele terugverdientijden bij inzet duurzaam bouwen?

Op de weblog duurzaamgebouwd.nl pleit bouweconoom Hans Hidden voor het ontwikkelen van een nieuwe website. Zijn idee luidt:

"Zou het niet ideaal zijn wanneer besluitmakers toegang krijgen tot een website met objectieve informatie over actuele terugverdientijden van extra investeringen bij duurzaam bouwen? Dit kan van belang zijn bij overwegingen om meer te investeren dan wettelijk wordt afgedwongen.

De actuele terugverdientijd van een extra investering wordt berekend door de extra investering te delen door de daarmee te verwachten kostenbesparingen per jaar. Fluctuerende olieprijs en technische vooruitgang bepalen mede de koersrichting van de terugverdientijden."

Wat vindt u van het idee van Hans om een dergelijk initiatief online te faciliteren? Is het haalbaar en zal dit werken?

Weergaven: 450

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Het zou veel van mijn werkzaamheden overbodig maken, maar ja natuurlijk zou dit enorm helpen. Objectief met referenties voor de meerinvesteringen, een koppeling naar huidige energieprijzen en te verwachten energieprijsstijgingen (op basis van bijvoorbeeld CBS gegevens en fossiele voorraden) en mogelijke financieringsvormen. Dan nog wat subsidiemogelijkheden erbij, een indicatie van het oude en nieuwe energielabel, hoe dit bijvoorbeeld door te verrekenen naar eventuele huurders/afnemers en welke meerwaarde de investering heeft. Het zou ideaal zijn. Jammer genoeg moet iedereen elke keer opnieuw het wiel uitvinden en moet je je bij een besparingsberekening enorm indekken. Standaardisatie en open communicatie/kennisdeling is de manier om deze wereld duurzaam te maken. Dan kunnen we het daarna gelijk uitbreiden naar andere duurzame toepassingen (door bijvoorbeeld transport er in te betrekken). En laten we gelijk een lijst opstellen welke materialen cradle to cradle zijn.

Een heel goed idee! Niet makkelijk maar te doen. Maar er moet wel iemand onafhankelijk kunnen toetsen. En laten we vooral een goede verbinding leggen met andere initatieven. Breeam, Greencalc, maar ook de BIM systemen die dit (toekomstig) meenemen.

Een interessant idee. Hogere investeringen mogelijk maken door terugverdientijden mee te nemen is een goede ontwikkeling en wordt naar mening nog te weinig toegepast. Bij het beschikbaar stellen van actuele terugverdientijden vraag ik me echter wel af of besluitmakers deze gegevens goed zullen kunnen interpreteren en of de uitkomsten af te stemmen zijn op de specifieke situatie. Er zijn namelijk veel situatie afhankelijke parameters die de terugverdientijd beïnvloeden. Deze parameters zullen per onderdeel inzichtelijk gemaakt moeten worden en zullen moeten kunnen worden aangepast om betrouwbare waarden te kunnen genereren. De realiteitswaarde van de uitkomst is dus sterk afhankelijk van het aanwezig zijn van de juiste paramaters en het juist invullen van deze parameters.

Daarnaast beïnvloeden maatregelen elkaar. Bij stapeling van maatregelen kan het effect van een maatregel veranderen en de terugverdientijd dus wijzigen. Ik ben benieuwd of het mogelijk is dit op een goede manier mee te nemen.

Tot slot levert het natuurlijk geen absolute waarheid en zal een kritisch blik op de uitkomsten in relatie tot elkaar en het geheel nodig blijven.

Prima idee Hans. Dit zal bouwcirkels helpen om opdrachtgevers sneller te overtuigen duurzaam in te kopen. Niet te lang mee wachten zou ik zo zeggen. Terugdringen van de component woonlasten zal op korte termijn grote noodzaak blijken om nieuwbouw en verbouw te kunnen blijven financieren naar mijn bescheiden mening.

Het is zeker van belang dat er verstandiger wordt gekeken naar de financiele haalbaarheid van duurzaam bouwen. Juist de benadering waarbij op basis het delen van de extra investering door de jaarlijkse besparing geeft een volledig onjuist beeld die de haalbaarheid van projecten in de praktijk blokkeert.  We zullen moeten leren om te denken in woonlasten waarbij naast huur of hypotheek ook de kosten van energie, afschrijving en onderhoud wordt meegenomen.

 

Op basis van een haast manier waarbij de investeringen  "bedrijfsmatig"  of in een "business case" worden beoordeeld kan de werkelijke euro efficiency worden bepaald. De uitkomsten zijn verrassend omdat mede door bijvoorbeeld zeer lange levensduur van bijvoorbeeld bodemwisselaars er al heel snel sprake is van een verstandige investering.

 

Oftewel een hogere investering kan en in veel gevallen zal al direct, dus in het eerste jaar,  leiden tot lagere woonlasten. De terugverdientijd is hierbij dan al geen enkele discussie meer

Het nadeel van een dergelijk instrument is dat het heersende beeld dat duurzaamheid duurder is bevestigd wordt terwijl dit geen gegeven is. Wanneer het instrument ook nog zou werken, neemt de noodzaak van duurzame innovatie in het algemeen en in het bijzonder, zonder additionele investering, af. In dit licht geen goed plan lijkt mij. Een beter plan zou zijn de verduurzaming op grote schaal op gelijk investeringsniveau krijgen als conventioneel en het extra-verdien model in te zetten voor verdergaande verduurzaming.

Gek hè, we denken over bouwen al net zo als over ziek zijn, opvoeden of economie: neem een pil, dan wordt je beter. Je ziekmakende gedrag verandert daar niet door.

Terugverdientijd van duurzame maatregelen is dezelfde soort fictie. Als je uitrekent wat normale bouw kost door haar verspilling, vervuiling of domweg opmaken van eindige voorraden, dan is dat vééél duurder. We kijken daar alleen niet naar.

Laten we een website maken waarin we wat vandaag probleemgevallen zijn door open-source(2source) denken oplossen. Ik heb Michiel Haas en Michaël Braungart voorgesteld een Source2Source-of Cradle2Cradle-bouwdocumentatie te maken. Dat zouden we online kunnen doen.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+