De bouw online verbonden.
Tags:
Door de het bedrijfschap afbouw is een wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de verschillen in arbeidsbelasting tussen de zandcement smeerder en de gietvloerlegger. Gisteren zijn deze resultaten gepubliceerd. Het blijkt dat de arbeidsbelasting van de zandcementsmeerder significant hoger is dan bij het aanbrengen van gietvloeren. Dat wisten we natuurlijk allemaal al. Een veel belangrijker aspect daarbij is dat bij het smeren van de vloeren de richtlijn voor de licahamelijke belasting met factor 3 tot 4 wordt overschreden. Daarbij is zelfs al rekening gehouden met roulatie tijdens het aanbrengen, waarvan we weten dat dit in de praktijk nauwelijks voorkomt. Nogmaals een bevestiging om te stoppen met deze manier van leggen van dekvloeren en alleen in uitzonderingen toe te laten.
Ook de ontwikkeling van de cementgebonden gietvloer krijgt hierdoor extra stimulans. Wij gieten binnenkort weer een 600m2 CemFloor. Ik houd U op de hoogte..
De arbeidsinspectie heeft aangegeven dat de uitkomst van het onderzoek nog slechter is dan verwacht. Zij hebben aangegeven dat de 5 jaar respijt die een jaar geleden verleend werd bij nader inzicht te lang is gegeven deze uitkomst. De arbeidsinspectie verwacht van de branche binnen een jaar een oplossing van de knelpunten. De knelpunten zijn de geknielde en voorovergebogen werkhouding.
Daarbij wordt gedacht aan mechanische hulpstukken om de mortel te verdichten ed... Onvoorstelbaar dat er serieus gepraat wordt over dit soort mogelijkheden, terwijl de oplossing er al lang is. Vloeibare mortel, zelfverdichtend en in staande houding te verwerken.
Hou toch op met dit soort drog redeneringen en ga gewoon gieten.
Vandaag staat te lezen op fnvbouw.nl:
Bij het leggen van zandcementvloeren zitten vloerenleggers te lang op hun knieën en ze buigen te diep. Dit is een overtreding van de arbo-regels en de wens is dat dit binnen een jaar verandert. Het bedrijfschap Afbouw en de Arbeidsinspectie gaan hierop toezien. Zo meldt de Arbeidsinspectie. Ook FNV Afbouw & Onderhoud sluit zich hierbij aan.
Alternatieven
“Het is belangrijk dat vloerenleggers kunnen werken zonder er rugklachten aan over te houden. Er zijn alternatieven, het is nu zaak dat werkgevers die in het komende jaar gaan gebruiken”, aldus Louw Elzinga, sectorbestuurder FNV Afbouw & Onderhoud.
Welkom bij
BouwProfs
© 2024 Gemaakt door Michel Eek. Verzorgd door