BouwProfs

De bouw online verbonden.

Hoe lastig is het voor een ZZP'er in de bouw om opdrachten te verwerven?

Het aantal ZZP’ers in de bouw in Nederland ligt ver boven de 100.000. Dat zijn dus heel veel zelfstandigen. En er komen heel snel steeds meer ZZP'ers bij. Een zware dobber dus voor degene die wil opvallen tussen al deze concurrenten.

Volgens een onderzoek van het EIB heeft 60% van de ZZP’ers in de bouw minder inkomen dan dat ze graag zouden willen. Ze besluiten toch op dezelfde manier door te gaan. Ik heb een artikel geschreven over hoe ZZP’ers in de bouw door zich te onderscheiden meer opdrachten kunnen verwerven.

Wat denk jij dat de oorzaak hiervan is? Kunnen ZZP’ers die in de bouw werkzaam zijn minder goed projecten verwerven, omdat zij bijvoorbeeld overdag productief moeten zijn? Heeft een ZZP'er weinig tijd hebben om acquisitie te plegen? Of wordt er zuiver op prijs geselecteerd en moet je daarom je prijzen steeds verlagen, omdat je anders geen opdrachten hebt?

Welke andere manieren zijn er volgens jou waardoor opdrachtgevers gemakkelijker naar jou toe komen? Ik ben benieuwd naar je reactie. Alvast hartelijk dank voor je bijdrage.

Deze discussie is gestart door Leo van de Wal in onze BouwProfs Linkedin groep.

Weergaven: 1045

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Het zijn inderdaad lastige tijden. Los van wat menig krant ons wil doen geloven denk ik dat er nog geen forse opleving gaande is van onze economie. Tenminste ik ervaar deze niet.

Wat ik zelf meemaak is dat er heel veel op prijs wordt geselecteerd waarbij de inhoudelijkheid van de opdracht wordt vergeten. Meer dan eens zijn de afgegeven aanbiedingen echt niet te vergelijken en weet een opdrachtgever ook niet waarop te letten is. Dat maakt het lastig om nieuwe opdrachten gegund te krijgen.

Een onderdeel van het ondernemen is dat je naast je werkzaamheden op acquisitie moet. Ik heb dat nooit als een belemmering gezien maar juist als een welkome verbreding van mijn netwerk. Ik ben daarom altijd positief richting netwerken etc.

en tja, opvallen..... opdrachten komen niet vanzelf naar je toe dus dat is nodig. Maar gewoon jezelf blijven lijkt me de basis om jezelf goed te presenteren...

Ben erg benieuwd naar jullie reacties en ervaringen!

dag beste collega s,

deze discussie had eigenlijk al veel eerder gevoerd moeten worden, vroeger (voor 2008) was het zeker een stuk gemakkelijker om opdrachten te krijgen. ik heb een schilders en onderhoudbedrijf en waar je voorheen 10 euro per m2 kon vragen om te sausen (bv) vragen ze nu 4euro om maar een voorbeeld te noemen zo n prijs kun je eigenlijk niet aanbieden incl. materiaal. er zijn teveel zzp ers in onze branche die voor het bruto loon welke een werknemer krijgt zelf ook staan te werken. dus zij verdienen niet meer dan een werknemer in loondienst. en omdat de meeste zzp ers hiermee akkoord gaan en zelf ook hun prijs berekenen op dit uurloon kan een ander bedrijf die een goede berekening maakt niet meer meekomen.

 

dus er is wel een groep van zzp ers die aan het werk zijn, maar deze groep had bij een werkgever in dienst moeten zijn. zodat andere bedrijven die wel degelijk kunnen rekenen en een degelijke en eerlijke offerte kunnen aanbieden, aan het werk kunnen blijven. en zo heeft iedereen werk ook de zzp ers die niet een project fatsoenlijk kunnen berekenen.

 

het is jammer maar onze branche is dusdanig verziekt omdat iedereen onder elkaars prijzen door blijft duiken. dit is niet alleen de schuld van de zzp er maar ook zeker van de overheid. voorheen waar je papieren en vergunningen moest hebben om te kunnen werken voor jezelf is niet meer nodig.

 

ik wil niet teveel zeuren want zeker niet iedereen is het met mij eens, maar zo is het nu eenmaal in onze branche. dus ja het wordt steeds moeilijker om redelijk tot goed betaalde opdrachten te krijgen.

 

maar ik moet er wel bijzeggen, het is een moeilijke tijd.

 

groeten ruud

 

Wat zeker ook kan helpen is opdrachten verkrijgen via aannemers. Dan is deze dienstverlening: https://www.12build.com/ een handig middel om onder de aandacht van deze opdrachtgevers te komen.

Daarnaast:

Actief worden op de social media kan helpen. Goede referenties op je eigen website zijn belangrijk. Zorg dat een klant een klant aanbrengt. Dus probeer contact te houden met klanten. Bv door te vragen of alles nog steeds naar wens is. Besteed dus aandacht aan aftersales. Zorg voor tevreden klanten! Ook als er iets misgaat....

Voor schilders: houd bij wanneer je iets bij iemand gedaan hebt, naar x jaar is het tijd om weer langs te komen. Bel je klant dan eens. Oude klanten kunnen nieuwe opdrachten opleveren. Zie je iets nieuws in de markt, ga eens na voor wie van je klanten dat interessant kan zijn en benader die eens.

Houd ontwikkelingen bij. Vaak komt er iets nieuws op de markt dat interessant kan zijn voor bestaande (daarmee kun je namelijk communiceren, met nieuwe klanten eigenlijk alleen maar adverteren) klanten. Zo heb ik contact met www.zelenko.nl: digitale kroonsteentjes, op weg naar een zelfsturend huis. Voor de electro- en installatiebranche een prachtig innovatief product. Dat in ontwikkeling van nieuwe en aanvullende diensten ook nieuwe opdrachten kan betekenen.

Concurreren op prijs is rennen naar de afrond. Het gaat er om dat je in de schoenen van de klant moet (kunt) gaan staan en dan bedenkt wat ie nodig kan hebben. Dus bouw een goed CRM systeem op voor je bestaande klanten. Weet wanneer je ze weer kunt benaderen.  Naast een goede vakman, ontwikkel je ook als een betrouwbare adviseur.

Succes!

Gerard Weck, ondernemersadviseur

Momenteel zijn er eenmaal meer ZZP'ers dan opdrachten. Dat is erg zuur. Een portaal dat opdrachtgevers met vakmannen via het internet in contact brengt is een manier om de drempel voor opdrachtgevers te verlagen. Drempelverlaging voor opdrachtgevers kan ervoor zorgen dat er meer werk komt. Dit is vooral van toepassing voor de kleinere opdrachten.

Ik denk dat de meesten hier Werkspot wel kennen. Dit is een onvolmaakt portaal om opdrachten te verwerven. Ze zijn landelijk bekend onder veel particulieren, dankzij reclamecampagnes. Je betaalt je als vakman blauw om te kunnen bieden op werkspot. Werkspot is veel te duur en de vakmannen bieden zwaar tegen elkaar op. Werkspot maakt enorme winsten!

Weet je waar ik van droom? Een nieuwe werkspot 2.0, maar dan geïnitieerd door (de beroepsvereniging) van vakmannen. Breng Bouwend Nederland, de BNA en andere brancheorganisaties samen en lanceer een echt platform waar opdrachtgevers hun vakmannen kunnen vinden. Een volmaakt platform zonder de nadelen van Werkspot. Een aannemers zich hier samen met architecten, bouwkundigen, klusbedrijven, schilders etc. als gelegenheidsbouwteam in contact komen met opdrachtgevers. Na een stevige reclamecampagne zal heel Nederland dit platform wel weten te vinden. Dit platform is dan bedoeld voor de middelgrote en kleine opdrachten.

Reactie via Twitter van Ton van Kesteren

Heel lastig! Detachering buro's kijken naar het uurtarief ipv de kennis. Dus verdienen ze bakken met geld. En de opdrachtgever zit met een onkundige werknemer. Dit verziekt de markt gigantisch, men durft niet meer. En de uurtarieven vliegen omlaag. Detachering buro's? Veel zijn uit op geld ipv kennis, waardeloos!

 

...De resultaten van de aardgaswinning kunnen voor veel werk zorgen ivb verzakkingen 
En zorgen nu ook al voor werk. Voor de uitvoering ervan,
ontbreekt totaal aan duidelijk overheids beleid
...Ik vraag me af wat de toegevoegde waarde van kennis is.
Zelf werk ik alleen met "habbekrats" uurlonen (dat wil niemand weten.) wel legaal, dat wel.
Maar voor pure de goedkoopste grondstof materialen heb ik nu zelfs geen geld meer.
Maar ik denk dat het alleen maar erger gaat worden.
En hard werkende Polen werken ook voor minder dan tien euro p/u 
Tegenwoordig is het net als met de Veronica `s die komen naar je toe.
Afgelopen jaar zijn er al weer 240.000 de Middellandse zee overgestoken hier naar toe.
Geen eenduidig en versplinterd overheidsbeleid van allerlei landen is hier schuldig aan.
Een fatsoenlijk CAO naleven is dan ver weg in verband met de concurrentie.

jammer dat er maar een paar reacties zijn, wil wel van meer mensen hun menig weten.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2019   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+