BouwProfs

De bouw online verbonden.

Den Haag - Ontwerp Mecanoo - Haskoning gekozen voor plan nieuwbouw Eurojust.

Vijf integrale ontwerpteams waren uitgenodigd om in vervolg van de Europese aanbestedingsprocedure een ontwerpvisie te presenteren voor de nieuwbouw van Eurojust in de Haagse wijk Zorgvliet.

Eurojust is een agentschap van de Europese Unie, dat de samenwerking ondersteunt tussen de gerechtelijke autoriteiten in de EU in de strijd tegen grensoverschrijdende zware criminaliteit. Het huidige onderkomen, het voormalige KPN-gebouw aan de Haagse Maanweg, zal in de nabije toekomst niet meer voldoen aan de strenge veiligheidseisen. Het nieuw 18.000 m2 grootte onderkomen van Eurojust komt te liggen aan de Jan Willem Frisolaan, op een locatie waar nu nog een schoolgebouw staat. De nieuwbouw wordt gefinancieerd door de Europese Commissie.

De keuze is inmiddels gevallen op de combinatie Mecanoo Architecten, Royal Haskoning en DS Landschapsarchitecten. Deze combi ontwerpt de nieuwbouw van Eurojust in Den Haag. Dat heeft de Rijksgebouwendienst dinsdag bekendgemaakt.

Volgens de jury sluit de ontwerpvisie van Mecanoo-Haskoning-DS het beste aan op bovengenoemde aspecten in relatie tot de locatie van Eurojust. De volgende stap is het uitwerken van de ontwerpvisie naar een definitief ontwerp dat naar verwachting eind 2013 gereed is. Twee jaar later kan het nieuwe gebouw worden opgeleverd.

De nieuwe huisvesting van Eurojust is gepland aan de Jan Willem Frisolaan, in de Internationale Zone in Den Haag. "Het aanbieden van een geschikte vestigingslocatie voor organisaties zoals Eurojust is onderdeel van het kabinetsbeleid en past in de ontwikkeling van Den Haag als Internationale Stad van Vrede en Recht", zegt de Rijksgebouwendienst.

Publiek voorplein
Het gebouw voegt zich in de bebouwingsrichting van de oorspronkelijke bebouwing aan deze zijde van de Johan de Wittlaan. Daarmee wordt tegelijkertijd ruimte gemaakt voor een landschappelijk, publiek voorplein. “Het plein maakt een uitnodigend gebaar en biedt zicht op de hoofdingang van Eurojust” , zegt Mecanoo architecten.

De hoogbouw richt zich op dit entreegebied, het World Forum gebied en Den Haag. De laagbouw sluit aan op de schaal van de villa’s en de naastgelegen appartementengebouwen. In twee lagen onder de grond komende de conferentiefaciliteiten.

“De aangrenzende glooiende tuin brengt daglicht in de ondergrondse verdiepingen en versterkt de groene identiteit van de wijk. Het landschapsontwerp integreert de strenge beveiligingseisen voor Eurojust op een natuurlijke manier door onder meer duinen en waterpartijen.”

Lichte gevel
De architectuur van het gebouw weerspiegelt de kernwaarden van Eurojust, vervolgt Mecanoo. “De lichte gevel is opgebouwd uit een afwisselend ritme van open en gesloten composiet-elementen die de gevel een moderne maar ook tijdloze uitstraling geven.”

“Glazen panelen hellen afwisselend voorover of achterover of zijn een slag naar links of rechts gedraaid, waardoor zowel de lucht als het omringende duinlandschap gereflecteerd worden in het glas en er diepte in de gevel ontstaat.”

De entree bestaat uit een dubbelhoge lobby, waar de bezoeker uitzicht heeft op de glooiende tuin. “De foyer heeft verschillende zones, van publiek naar meer privé. Hoe lager in het gebouw, hoe meer privacy het gebouw biedt”, zegt Mecanoo.

“Een brede trap met uitzicht op het omliggende landschap daalt af naar de lager gelegen verdiepingen. Het water van de vijver in het duinlandschap wordt weerspiegeld in het plafond van de lobby.”

Weergaven: 685

Berichten in deze discussie

Is de aannemer al bekend die het mag gaan bouwen?

Hebben jullie nog een goede kostenraming nodig?

Met vriendelijke groet,

 

Pieter de Kruijff

 

 

Bouwkostenadviesbureau de Kruijff

 

Weegbreeweide 26

3448 JL  Woerden

 

Email pieterdekruijff@ziggo.nl

 

Mobiel 06-27173262

 

 

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+