BouwProfs

De bouw online verbonden.

Beperkt herstel afzet bouwmaterialen in eerste kwartaal.

In het eerste kwartaal van dit jaar zijn er voor het eerst sinds het laatste kwartaal van 2011 meer bouwmaterialen afgezet richting de woningbouw dan in dezelfde periode een jaar eerder, maar het lijkt onwaarschijnlijk dat dit herstel doorzet.Dit meldt Buildsight op basis van de resultaten uit het BSX-onderzoek dat al sinds 2011 elk kwartaal wordt uitgevoerd onder de belangrijkste leveranciers van bouwmaterialen voor de woningbouw.

De BSX (index 2009=100) kwam in het eerste kwartaal van 2014 uit op 63,9 tegenover 57,8 een jaar eerder. Het herstel van de afzet van bouwmaterialen past in het beeld van de verbeterende conjunctuur in Nederland gedurende de eerste drie maanden van dit jaar. De bouw heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de voortzetting van het economische herstel, want ook ten opzichte van het laatste kwartaal van 2013 was er sprake van een kleine afzetstijging.

Grafiek: BSX 1e kwartaal 2009 t/m 1e kwartaal 2014 (index 2009=100)

Effect van meer bedrijvigheid of toch van minder winter?
Daarbij werd de bouw echter niet alleen gesteund door een herstel van de vraag; de gestegen afzet kan namelijk niet los gezien worden van de milde winter die de aannemers toestond om drie maanden achtereen door te blijven bouwen, terwijl er in een normale winter vaak weken achtereen niet gebouwd kan worden. In het eerste kwartaal van 2013 was dat het geval. Het eerste kwartaal van 2013 telde volgens het CBS 330 productieve uren voor de burgerlijke en utiliteitsbouw. Dit jaar lag het aantal productieve uren in het eerste kwartaal op 400: een stijging van 20 procent. Tegen die achtergrond is een stijging van de afzet van bouwmaterialen geen verrassing. Een groei van de afzet met “slechts” 10 procent is dan eigenlijk enigszins teleurstellend. Niettemin heeft deze groei gezorgd voor enig vertrouwensherstel in de bouw, omdat na jaren van teruggang is aangetoond dat herstel wel mogelijk is.

Aantal woningen
De schatting voor het aantal geproduceerde nieuwbouwwoningen in het eerste kwartaal van dit jaar op basis van de resultaten van het BSX-onderzoek komt uit op circa 10.000 woningen. Als de rest van het jaar de werkgelegenheid in de bouw op peil blijft en hetzelfde aantal uren productief gemaakt kan worden als vorig jaar, zal bij een gelijkblijvende arbeidsproductiviteit het aantal geproduceerde woningen dit jaar uitkomen op 37.500. Gezien het lage aantal nieuwbouwwoningen waar in 2013 een vergunning voor is geregistreerd (26.184) en de dalende werkgelegenheid in de bouw, lijkt dat aan de hoge kant. Het BSX-team gaat daarom uit van een productieniveau van circa 35.000 woningen in 2014. Wat ruim 10 procent minder is dan vorig jaar.

Weergaven: 210

Opmerking

Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BouwProfs

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+