De bouw online verbonden.
Als gevolg van de tijdelijke BTW-verlaging op arbeid zijn in de gehele bouw-, installatie- en groenvoorzieningsector bijna 20.000 banen behouden. Sectorbreed zijn de bedrijven dan ook zeer tevreden met deze regeling en pleiten derhalve voor een verlenging om de komende moeilijke jaren een ferme steun in de rug te hebben. Een positief bijeffect van deze regeling is dat woningeigenaren hun woningen versneld verduurzamen. Dit blijkt uit onderzoek van USP Marketing Consultancy onder 952 directeuren van bouw(gerelateerde-) bedrijven en 6.000 consumenten. Dit onderzoek is een vervolg op het onderzoek dat USP in juni 2013 ook heeft uitgevoerd op verzoek van vrijwel alle relevante brancheorganisaties. Ook GBO heeft gepleit voor verlaging van het tarief op arbeidsloon op isolatie- en renovatiewerk.
Minder of niet snijden in personeelsbestand
Naar aanleiding van de inwerkingtreding van deze tijdelijke regeling op 1 maart 2013, bleek uit het eerste onderzoek uit juni 2013 dat er bij een op de zeven bedrijven (15%) sprake was van banenbehoud. Uit het tweede onderzoek, dat onlangs is uitgevoerd, blijkt dat dit percentage is opgelopen tot 30 procent. Dit betekent dus dat als gevolg van het verlaagd BTW-tarief bijna een op de drie bedrijven geen mensen heeft hoeven ontslaan. Daarnaast zegt ook nog eens 17 procent van de bedrijven dat zij minder mensen hoefden te ontslaan. In totaal heeft de BTW-regeling bij bijna de helft van de bedrijven uit de gehele bouw-, installatie- en groenvoorzieningsector voor gezorgd dat zij niet of minder hebben hoeven snijden in hun personeelsbestand. De extra omzet die de tijdelijke regeling met zich meebrengt, heeft er voor gezorgd dat er bijna 20.000 voltijdbanen zijn behouden. Het banenbehoud geldt voor alle onderzochte sectoren: bouw B&U, installatie, gespecialiseerde aannemers, hoveniers en groenvoorziening.
Woningen worden sneller verduurzaamd
Verder blijkt dat onder invloed van de BTW-regeling woningen sneller verduurzaamd worden. Een kwart van de bedrijven (24%) geeft aan dat er op dit moment meer duurzame materialen en/of oplossingen worden toegepast in hun opdrachten dan voor de regeling. Hierbij valt te denken aan isolatiemateriaal, isolatieglas, zonnepanelen, LED verlichting in de tuin en dak- of gevelgroen. De bouw-, installatie- en groenvoorzieningsector is aan het opkrabbelen uit een diep dal, waarbij de directeuren pas echt herstel verwachten in en na 2016. De komende anderhalf à twee jaar verwacht men geen heel snelle verbetering. Een verlenging van de regeling, die nu loopt tot 1 januari 2015, zou zeer welkom zijn. Enerzijds om banen te behouden en anderzijds om de bestaande woningvoorraad verder te verduurzamen.
Uit de Woonomnibus, het maandelijks consumentenonderzoek van USP, blijkt dat woningeigenaren sinds de inwerkingtreding van het lage BTW-tarief niet alleen meer plannen maken om in hun woning te gaan investeren, maar ook daadwerkelijk meer verbouwen en/ of onderhoud plegen aan hun woning of tuin. Dit loopt redelijk parallel met het toenemende consumentenvertrouwen. Verlenging betekent een ondersteuning van herstel van het consumentenvertrouwen, waardoor meer particulieren hun woning en/of tuin gaan renoveren, verbouwen of onderhouden. Een uitgebreidere rapportage van USP kan je hier bekijken.
Opmerking
Mensen gooien vanwege de crisis vermoedelijk minder snel dingen weg die ze het andere jaar weer nodig hebben. Om deze op te slaan is er blijkbaar meer gebrek aan overdekte ruimten.
Dan neem ik aan dat er meer ge-doe-het-zelfd wordt vanwege de terugloop van werkgelegenheid in de bouw.
Welkom bij
BouwProfs
© 2025 Gemaakt door Michel Eek. Verzorgd door
Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van BouwProfs