BouwProfs

De bouw online verbonden.

Big data moet de druk op woningmarkt in Amsterdam verlichten.

Nergens staat de woningmarkt zo onder druk als in Amsterdam. Woningnet, een initiatief van diverse woningcorporaties, is per vandaag gestart met een pilot om deze druk op de hoofdstedelijke woningmarkt te verlichten. Het doel is om zogenaamde verhuisketens tot stand te brengen door slim gebruik te maken van big data, opgebouwd uit data van woningzoekenden. Woningcorporaties Ymere, De Alliantie en Rochdale doen mee aan deze proef.

Machine learning

In de stadsregio Amsterdam zoeken ruim 90.000 huishoudens actief naar een sociale huurwoning. Van deze groep zijn er 30.000 doorstromers, mensen die al in deze regio wonen en een sociale huurwoning achterlaten als ze verhuizen.

Onder meer door gebruik te maken van machine learning kijkt WoningNet naar de woonwensen en het zoekgedrag van de 30.000 doorstromers. Deze techniek maakt het mogelijk te voorspellen hoe groot de kans is dat een woningzoekende een bepaalde woning interessant vindt: hoe meer een woning overeenkomt met de woonwensen en het zoekgedrag, des te sterker de match. Het bijzondere van dit experiment is dat niet alleen naar de nu beschikbare woningen wordt gekeken, maar ook naar woningen die nog niet op de markt zijn.

Lees hier het artikel van Bas Koerhuis, projectleider en manager verkoop bij WoningNet waarin hij het experiment uitlegt.

Weergaven: 159

Opmerking

Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BouwProfs

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2020   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+