BouwProfs

De bouw online verbonden.

Bodemdaling neemt sneller toe in Nederland dan verwacht, welke structurele maatregelen kunnen we nemen?

De bodem zakt in Nederland. Dat is op zich geen nieuws. Wel de snelheid waarmee dit gebeurt. De NOS meldt dat uit recent onderzoek en uit de nieuwe bodemdalingskaart blijkt dat de bodemdaling veel sneller daalt dan gedacht. Met name gebieden met veen en klei in de grond zoals de provincie Zuid Holland zijn gevoelig voor deze daling blijkt.

Slecht nieuws voor huizen bezitters

Een structurele daling van de bodem is slecht nieuws voor veel huizen, de verwachting is dat gebouwschade als gevolg van bodemdaling in de toekomst een nog vaker voorkomend fenomeen zal gaan worden. De nu al zwaar getroffen gemeente Gouda heeft al veel maatregelen genomen om de bodemdaling een halt toe te roepen. Toch komt de gemeente nu tot de conclusie dat de daling niet te stoppen is en zoekt men naar nieuwe, goede en concrete oplossingen.

Maatregelen

Welke maatregelen kunnen en moeten kwetsbare gemeenten nu nemen om de bodemdaling in hun gebied een halt toe te roepen en om inwoners en hun woningen voor gebouwschade als scheurvorming en te behoeden?

Meer weten over de oorzaken van gebouwschade en hoe je dit voorkomt en herstelt? BouwProfs organiseert regelmatig een 1-daagse training over dit onderwerp. Kijk hier voor meer informatie.

Weergaven: 263

Opmerking

Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BouwProfs

Reactie van Ron Reijnders op 22 November 2018 op 17.25

een opmerking waarvan ik weet dat het geen antwoord op de vraag is.  Op de bodemkaart staat waar de daling het grootst is.  Daartoe behoort ook Almere.  Bovenstaand gaat het terecht over de risicogebouwen (houten palen etc. waardoor er behoefte is aan een hoge grondwaterstand) 

Maar dat houten palen kent Almere niet.  Almere heeft daarom juiste behoefte aan een gezond woonklimaat en daarom juist een lage grondwaterstand. Dat deze behoefte mee werkt aan een sneller bodemdaling  is evident. Maar de  oplossingen die in Gouda spelen, spelen dus  totaal niet voor Almere.  Almere zal het waterpeil van de grachten echt niet naar 0.30 m onder vloerpeil brengen.  het onttegelen van tuinen helpt daar wel  m.b.t. de capaciteit van het rioolstelsel  maar totaal niet m.b.t. de bodemdaling. Jammer want door alles op 1 hoop te gooien krijgen de burgers en de gemeenteraad een volledig verkeerd beeld van het probleem en de oplossingen.       

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+