BouwProfs

De bouw online verbonden.

Bouw eigen huis mogelijk voor mensen met inkomen tot € 45.000,-

De gemeente Almere heeft besloten de grenzen van de succesvolle regeling ' ikbouwbetaalbaarinalmere' (IbbA) op te hogen. Deze uitbreiding betekent dat ook mensen met een inkomen tot 45.000 euro hun eigen huis kunnen gaan bouwen. Wethouder Adri Duivesteijn is enthousiast over het besluit: “We hebben er in 2006 principieel voor gekozen het eerste recht op bouwgrond bij de bewoners zélf te leggen. We zijn nu vier jaar verder, en het palet met mogelijkheden wordt nog altijd verder uitgebreid. IbbA Plus is opnieuw een waardevolle aanvulling; het biedt nog meer mensen de kans hun eigen woning te realiseren.”
Door de uitbreiding van de bestaande IbbA-regeling - een regeling bedoeld om particulier opdrachtgeverschap bereikbaar te maken voor mensen met een inkomen tot modaal - kunnen nu ook mensen met een hoger inkomen gebruik maken van deze regeling. Lag de inkomensgrens voorheen op €36.500, nu kunnen mensen met een bruto jaarinkomen van maximaal €45.000 een eigen woning bouwen, waarvan de totale stichtingskosten €240.000 bedragen. Naast het stimuleren van particulier opdrachtgeverschap voor deze inkomensgroep, heeft de uitbreiding van de IbbA-regeling ook tot doel om een verdere impuls te geven aan de bouw en kavelverkoop in Almere. Duivesteijn: “Particulier opdrachtgeverschap vertegenwoordigt een steeds groter deel van onze bouwstroom, zeker nu - als gevolg van de crisis - veel grootschalige bouwprojecten komen stil te liggen. Door de mogelijkheden voor eigenbouwers verder te verruimen, dragen we tegelijkertijd bij aan een verhoging van de woningbouwproductie.”

IbbA
De IbbA-regeling is een initiatief van de gemeente Almere en Woonstichting De Key. Het is een unieke mogelijkheid die ervoor zorgt dat mensen met een bruto jaarinkomen tussen de 20.000 en 36.500 euro onder gunstige voorwaarden een eigen huis kunnen bouwen. Deelnemers die aan de voorwaarden voldoen, betalen alleen dat deel van de waarde van de woning dat zij in staat zijn zelf te financieren, het overige deel betaalt de VOF IkbouwbetaalbaarinAlmere (IbbA). Op de lange duur moeten de kopers het verschil in prijs wel betalen, maar alleen als hun inkomen zodanig is gestegen dat dit mogelijk is of als zij het huis weer verkopen. De IbbA-kavels zijn vooraf bepaald, en liggen naast elkaar om maximaal te kunnen profiteren van de kostenreductie door samen te werken tijdens het bouwproces - bijvoorbeeld door samen te heien. Sinds de start van de regeling, in januari 2009, zijn al zo’n 150 IbbA-kavels verkocht. Duivesteijn: “We hebben pasgeleden de eerste paal van de eerste IbbA-woningen geslagen, samen met de toekomstige bewoners. Een enthousiaste groep mensen, die ongelooflijk veel kwaliteit voor hun geld krijgen. Iedere besteedbare euro, iedere vrije minuut wordt in de woning geïnvesteerd. De Almeerse praktijk toont aan dat, wanneer mensen het zelf voor het zeggen hebben, er mooiere, grotere en betere huizen aan de stad worden toegevoegd.”/p>

Weergaven: 98

Opmerking

Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BouwProfs

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2020   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+