BouwProfs

De bouw online verbonden.

Bouwen aan dierenpark vraagt van bouwbedrijf om een andere manier van werken.

Zijn de rotsblokken bestand tegen een enthousiaste ijsbeer? En kunnen de bavianen over de keerwanden klimmen? Bijzondere vragen die bij VolkerWessels tijdens de bouw van WILDLANDS Adventure Zoo Emmen aan de orde van de dag zijn. “Je leert met apenoogjes kijken”.

Na een bouwperiode van ruim twee jaar is themapark WILDLANDS klaar om haar deuren te openen voor het publiek. Bouwen aan een dierenpark betekent dingen doen en op een manier werken die je als bouwbedrijf anders nooit doet. Standaardnormen zijn er niet. Wanneer is een rotsblok ‘ijsbeerproof’? “Neem de omtrek van een ijsbeerpoot en het gewicht van een volwassen mannetje en je komt een heel eind”, heeft Jan Nijkamp, coördinator kwaliteit namens bouwconcern VolkerWessels, inmiddels geleerd.

Bouwvakkers werken te netjes

Nog zoiets typerends: bouwvakkers bleken te netjes te werken. Roely Hofman van WILDLANDS hield zich bezig met de uitvoering van de thematisering en geeft een voorbeeld. “We wilden een kring van stenen voor de impala’s om in te schuilen. Krijgen we een keurig rond cirkeltje, terwijl het er natuurgetrouw en dus rommelig moest uitzien.” Het tekent de werkverhoudingen op de bouwplaats. Dierverzorgers en art directors hebben het laatste woord. Keuren zij een onderdeel af, dan moet daar opnieuw naar gekeken worden. Zelfs als het eigenlijk al klaar is. “Op tekening kun je niet alles overzien”, legt Hofman uit. “Zo was in het verblijf van de stokstaartjes wel de hoogte-eis van de wanden gehaald, maar bleken deze toch opklimbaar te zijn. Dat moet dan aangepast worden.”

3.300 aandachtspunten

Het beheersen van alle aandachts- en veranderpunten was een enorme klus voor Nijkamp. Bijhouden op papier bleek ondoenlijk. Digitool ED Controls bracht uitkomst. Nijkamp maakt digitaal zogeheten tickets (opnamepunten) aan en verstuurt deze aan de verantwoordelijke personen. “Met 140 objecten en zes kilometer rotswand zijn dat er nogal wat. Op het hoogtepunt stond de teller op 3.300. Nu zijn we de laatste punten aan het afwerken.”

Uniek project

Dat het een bijzonder project is geweest, daar is iedereen aan tafel het over eens. “Dierentuinen vernieuwen natuurlijk regelmatig of bouwen een stukje aan, maar een nieuw park van 22 hectare realiseren is uniek”, concludeert Bertus Boers, senior manager van adviesbureau draaijer+partners. Op 25 maart is de officiële opening van WILDLANDS.

 

Het project WILDLANDS

WILDLANDS is 22 hectare groot, dat is één keer zo groot als het oude Dierenpark Emmen. (die was 11 hectare groot) De start van de bouw was in november 2013, de oplevering vond plaats drie maanden vanaf eind 2015 t/m begin 2016.

VolkerWessels heeft aan dit project gewerkt met verschillende dochterondernemingen waaronder KWS Infra, KondorWessels Projecten en Smits Neutachel Infrastructuur.

Als basis voor de bouw is een maquette gemaakt met een 1:87 schaal. Die is ingescand en vormde de basis voor de werktekeningen. Maar ook de grote bouwvoertuigen reden via GPS-signalen.

De rotsen zijn op schaal gemaakt door art-director Diego Terroba, waarna rotsbouwers ze op ware grootte hebben nagebouwd. Het totaal aan rotsen bedraagt bijna 7 kilometer.

Uitgangspunt was design to budget: we hebben en budget en wat kunnen we daarvoor krijgen?

Draaijer+partners is een belangrijke partner van hoofdaannemers VolkerWessels. Beide partijen werkten samen met de directie DPE / WILDLANDS en ook in nauwe samenwerking met de teamleiders van dierverzorging.

ED Controls is gebruikt om overzicht te bewaren in de enorme hoeveelheid wijzigingen/aanpassingen. ED Controls is een applicatie dat ondersteunt bij de communicatie tussen projectpartners in de bouw. 

Weergaven: 367

Opmerking

Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BouwProfs

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2020   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+