BouwProfs

De bouw online verbonden.

Welke rol kunnen studenten spelen bij de herbestemming van gebouwen?

Studenten kunnen actief een bijdrage leveren bij het herstemmen van gebouwen. In de praktijk gebeurt dit ook steeds meer. Zo heeft Natuurmonumenten de studenten van de Hanzehogeschool gevraagd om mee te denken over een herbestemming van een oude boerderij in Eelderwolde. Het plan is om deze boerderij een multifunctionele functie te gaan geven. Aan de studenten is gevraagd te onderzoeken in hoeverre de boerderij energieneutraal gemaakt kan worden.

Prima leermodel

Eric Zinger is als manager onderwijs verbonden aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Hij vindt het betrekken van studenten bij herbestemming een prima leermodel, dat vooral goed kan werken als de studenten een duidelijke rol als bijvoorbeeld adviseur van een installatie of calculator krijgen toebedeeld. 'In onze post HBO leergang innovatief en energiebesparend restaureren doen we hetzelfde met mensen uit de praktijk. Zij werken in teams -eveneens in opdracht van Natuurmonumenten- aan de restauratie van een boerderij in de Achterhoek.'

"Het gebouw waar jullie mee aan de slag gaan staat momenteel nog gemarkeerd om gesloopt te worden. Succes!" Met deze woorden begon ooit het avontuur dat Stadsbouwer Marco Baetsen startte en dat Leerlokaal KVL heet. Een project binnen het JOBHouse (Jij ontwikkelt Brabant), de jongerenlijn van provincie Noord-Brabant. Binnen dit project kregen jongeren de kans om een herontwikkeling van Brabants erfgoed van A tot Z vorm te geven. 'Je kon je eigen visie in praktijk brengen. Iets wat mij en mijn collega ontwikkelaar Paul Jansen erg aansprak' zegt Baetsen. Hij juicht door zijn eigen ervaring de inzet van studenten bij herbestemming dan ook enorm toe.

Directe connectie met de praktijk is belangrijk

Masterstudent Architectuur aan de TU Delft Sven Volkers richtte in 2011 als Bachelor student Bouwkunde aan de TU Delft samen met nog vier studenten een stichting op met als doel leegstaand vastgoed tijdelijk te herontwikkelen naar studentenwoningen. 'Herbestemmen is de nieuwe bouwopgave, waarbij verbreding van kennis centraal staat' zegt Volkers. 'Maar als Bachelorstudent Bouwkunde merkte ik hier nauwelijks iets van. De behoefte ontstond om praktijkervaring op te gaan doen en met de oprichting van SHS Delft kreeg ik samen met nog vier studenten de kans om nieuwe vakkennis op te doen.'

Volgens Volkers zijn er momenteel twee projecten gerealiseerd en zijn meer dan 250 studenten voor een periode van 10 jaar voorzien van een kamer in Delft. 'Nieuwe studenten krijgen ieder jaar de kans ervaring op te doen door toe te treden tot het bestuur en daarmee is SHS Delft een goed voorbeeld hoe studenten zelf de herbestemmingsopgave oppakken' aldus Sven.

Ook Paul Versteeg vindt het als architectuurstudent interessant om een directe connectie met de praktijk te hebben. Op de TU Delft waar Paul studeert wordt vaak een partij uit de praktijk betrokken bij dergelijke herbestemmingsprojecten. Versteeg: 'Een voorbeeld hiervan is een project dat ik vorig jaar gedaan heb, waarbij een samenwerking werd aangegaan met de Stichting oude Groninger kerken. Een dergelijke samenwerking geeft de nodige realiteitszin aan een project en tegelijk biedt het een inkijkje in de soms ingewikkelde samenkomst van verschillende belangen.'

Heb jij ervaring met de inzet van studenten bij de herontwikkeling van gebouwen? Wij horen graag jouw ervaringen.

Weergaven: 336

Opmerking

Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BouwProfs

Reactie van B. Jansen op 25 Maart 2016 op 13.54

Binnen de HBO opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling aan de Haagse Hogeschool doen onze studenten 4x per jaar een project met een werkelijke opdracht voor een werkelijke opdrachtgever. De tweedejaars studenten doen onder andere een project rond duurzame renovatie en/of herbestemming van een utiliteitsgebouw, in de rol van adviseur.

Het project bestaat uit de ontwikkeling van scenario's en de uitwerking van 1 scenario tot een advies. Het advies bestaat uit een samenhangende set maatregelen, onderbouwd met een bepaling van duurzaamheid via GPR en inzicht in de financiële gevolgen (DCF berekening). Het advies wordt zowel in een rapport als in een adviesgesprek overgedragen aan de opdrachtgever.

In september start dit project weer. We hebben nog geen afspraak met een opdrachtgever. In het verleden zijn woningbouwverenigingen, een kerkgemeenschap en gemeenten opdrachtgever geweest.

Bent u in bezit van een utiliteitsgebouw dat (deels) zijn functie heeft verloren, of ziet u kansen in een duurzame renovatie? Ik overleg graag wat de mogelijkheden zijn om onze studenten aan scenario's en adviezen te laten werken: b.l.g.jansen@hhs.nl

Bjørn Jansen,

Teamleider opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling, Haagse Hogeschool

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+