BouwProfs

De bouw online verbonden.

In 2030 wordt voor 3,7 miljard euro gebouwd in de zorg. In 2016 is de bouwproductie nog 1,8 miljard. Dat blijkt uit onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouw, waarover Binnenlands Bestuur publiceert. Door vergrijzing, kapitaalkrachtigere ouderen en behoefte aan betere kwaliteit huisvesting zal de productie verdubbelen.

Volgens het rapport van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) zal vooral de toename van het aantal ouderen en oudere ouderen bepalend zijn voor de uitbreiding van het zorgvastgoed. Verder is een groot deel van de zorggebouwen aan vervanging toe. Dat meldt Binnenlands bestuur. De verwachting is dat de bouwproductie voor de zorg tot 2016 op een hoog niveau van circa 1,8 miljard euro per jaar blijft. Daarna zal de bouwproductie sterk toenemen, naar verwachting tot circa 3,7 miljard euro per jaar.

Ouderen
Het onderzoek naar de toekomst van de zorgbouwmarkt door het EIB is verricht in opdracht van Bouwend Nederland, de brancheorganisatie voor bedrijven in de bouw- en infrastructuur. De toename van ouderen in de samenleving en de grote behoefte aan vervanging van het oude zorgvastgoed worden als belangrijkste oorzaken voor de sterke groei van de bouwproductie genoemd.

Vervanging
De vervanging van “oud vastgoed” zal de komende jaren flink toenemen. De gemiddelde levensduur van zorgvastgoed is zestig jaar. Dat betekent dat in 2030 de gebouwen die in 1970 zijn gebouwd aan vervanging toe zijn. Gezien de actuele leeftijdsamenstelling van het zorgvastgoed zal de vervangingsvraag sterk toenemen van 0,4 miljoen vierkante meter per jaar in 2010-2016 tot 1,3 miljoen vierkante meter in 2030.

Rijkdom
De toenemende rijkdom is ook een belangrijke factor, aldus het rapport. De toekomstige ouderen zijn welvarender en kunnen en willen meer besteden aan zorg en wonen, aldus de EIB-onderzoekers. Deze welvarende ouderen voelen zich ook minder aangetrokken door traditionele verzorgingshuizen. (bron: zorgvisie.nl)

Weergaven: 118

Opmerking

Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BouwProfs

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2020   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+