BouwProfs

De bouw online verbonden.

Lantaarnpaal met algen voedt zichzelf met CO2 uit de lucht.

Microalgen kunnen helpen de CO2-uitstoot terug te dringen. Dat zegt de Franse biochemicus Pierre Calleja, eigenaar van het bedrijf Frementalg. Hij ontwikkelde een met algen gevulde lamp, die zich voedt met CO2 uit de lucht.

Energie uit CO2
De lantaarnpaal ziet eruit als een ronde, hoge, doorzichtige cilinder die gevuld is met groene algen. Overdag kunnen de algen energie uit zonlicht ophalen. Maar ze halen ook energie uit de opgenomen CO2. Daarom kunnen de lantaarns ook worden gebruikt op plaatsen met weinig zonlicht. De energie die overdag is opgewekt, wordt opgeslagen in een batterij en 's avonds en 's nachts gebruikt voor verlichting.

Onlangs werd de eerste lantaarn geïnstalleerd in een parkeergarage in Bordeaux. Volgens Calleja kan de lantaarn een ton CO2 afvangen. Dat is ruim honderd maal zo veel als een boom. Op deze manier neutraliseert de lantaarn de uitstoot van de vele auto's die in de garage parkeren.

In de toekomst kunnen de lampen ook elders worden gebruikt, bijvoorbeeld als straatverlichting, langs autowegen of in winkelcentra. Vooral de toepassing als wegverlichting is interessant, omdat 25 procent van de CO2 in de lucht wordt uitgestoten door autoverkeer. Op de plaats waar de CO2 in de lucht komt, kan ze dus meteen worden afgevangen.

Weergaven: 374

Opmerking

Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BouwProfs

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+