De bouw online verbonden.
De bouwsector is blijvend veranderd. Wensen van klanten en de maatschappij verscherpen, bouwmethoden veranderen en rollen en belangen verschuiven in de keten. Wat betekent deze vernieuwing in je dagelijkse praktijk? Hoe kun je zelf invloed uitoefenen op deze vernieuwingen?
Misschien heb je zelf wel ideeën die je in jouw praktijk wilt inbrengen. Welke ketenspelers heb je hierbij nodig? Technische kennis heb je. Maar om als professional succesvol te zijn is er meer nodig. Je hebt veranderkundige kennis nodig. Een ketenbreed netwerk van veranderingsgezinden zorgt voor nieuwe ingangen en partnerschappen.
De opleiding Baanbrekers in de Bouw is de eerste leergang in de bouwsector (sinds 2008) die zich richt op ketengericht leren en innoveren. Inmiddels zijn er ruim 160 Baanbrekers in de Bouw. Het is dé leergang voor veranderingsgezinde bouwprofessionals.
De opleiding is ingedeeld in een aantal fases:
Kennismaking
Tijdens deze fase legt de deelnemer de basis voor de opleiding. Je maakt kennis met de andere deelnemers. Je voert een prikkelende dialoog onder leiding van een hoogleraar over vernieuwingen in de bouw. Wat betekent vernieuwing voor jouw praktijk? Wat wil jij in beweging brengen? Daarnaast ga je je persoonlijke leerplan opstellen. In een sportieve setting krijg je een nieuwe kijk op samenwerken. Je maakt kennis met een aantal prominente regiekamerleden.
Veranderkunde en Thematiseren
Hoewel je overtuigd bent van je visie, blijkt het lastig je plannen in de praktijk te realiseren. Je krijgt te maken met weerstand in je omgeving. In deze fase krijg je kennis en technieken aangereikt, zodat je verdergaand inzicht krijgt in veranderprocessen en in staat bent om jouw ideeën succesvol in de praktijk toe te passen. Daarnaast kun je deze technieken hanteren wanneer je in een project met elkaar vastloopt en zoekt naar mogelijkheden om verder te komen.
Simulatie & Reflectie
Zowel de overheid als het bedrijfsleven worden in deze tijd genoodzaakt klanten en eindgebruikers scherp in het vizier te krijgen. Voor wie bouwen we? Wát bouwen we? Hoe krijgen we zicht op de bouwopgave? Welke trends en ontwikkelingen spelen een rol?
Drie fasen 'Projecten'
Deze drie fasen hebben de deelnemers de regie over het programma. Je hebt tijd en ruimte om samen met je ketenspelers te werken aan je eigen projecten. Samen met de leercoaches bepalen zij welke sprekers, workshops of excursies nodig zijn om de gestelde leerdoelen te behalen. Het proces van eigen regie zorgt voor een optimale aansluiting tussen leerwensen en het programma. Bijkomend effect is: hoe organiseer je met elkaar een programma dat aantrekkelijk is voor alle deelnemers?
Start van een beweging
Deze fase staat in het teken van de afronding van de leergang en de start van de beweging Baanbrekers in de Bouw. Belangrijk onderdeel is het zogenaamde ‘captainsdinner’, waarbij de leidinggevenden uitgenodigd worden. Tijdens dit captainsdinner worden de projecten gepresenteerd. Baanbrekers ronden de leergang met elkaar af en starten met hun Baanbrekerschap na de leergang.
Organisatie en informatie
Baanbrekers in de bouw is ontwikkeld in samenwerking met IGOP, TU Delft, Witteveen+Bos, Uturnity en SIOO. De opleiding wordt georganiseerd door Stichting PAO en ondersteund door Vernieuwing Bouw. Voor vragen over de opleiding kun je contact opnemen met het secretariaat van de Baanbrekers:
Postbus 5048
2600 GA Delft
Telefoon 015 - 278 76 00
Fax 015 - 278 46 19
info@baanbrekersindebouw.nl
De opleiding start 16 januari. Bekijk hier de data waarop de diverse fases behandeld worden.
Lokatie Hotel Bergse Bossen te Driebergen.
Klik hier voor meer informatie over de leergang en om je aan te melden.
Welkom bij
BouwProfs
© 2025 Gemaakt door Michel Eek. Verzorgd door
Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van BouwProfs