De bouw online verbonden.
Minister Spies heeft het Bouwteam samengesteld dat gevraagd wordt een agenda te maken naar een toekomstbestendige bouwkolom.
Het Bouwteam wil onderzoeken hoe de bestaande voorraad sneller kan worden verduurzaamd.
Reik het Bouwteam suggesties en ideeën aan die het proces van verduurzaming versnellen en de financiering verbeteren. Wat zijn de belemmeringen die op korte termijn weggenomen moeten worden?
Geef je advies aan het Bouwteam door via deze discussie. Volg ook de andere discussies over het Bouwteam op BouwProfs.
Opmerking
Verandering in de bouw hoe en wie kunnen hierin het voortouw nemen.
Nieuwbouw is geen probleem om in passief uitvoering te leveren en dan ook nog eens energieneutraal.
Maar de bestaande woningvoorraad ongeveer 2,6 miljoen stuks wat gebeurd daar mee als de nieuwbouw een energielabel rating-A krijgen.
Wat gebeurd er als bestaande woningen rating-G krijgen dit zou een catastrofe worden voor huiseigenaren en woningstichtingen.
Ook de banken zitten hierop niet te wachten maar er moet nu wat gebeuren.
De oplossing hierin is naar mijn mening dan ook niet zo ingewikkeld dan het lijkt.
We zitten in de zwaarste crises tot nu toe hieraan willen we allemaal wat doen lijkt mij.
Nu is het zo dat huiseigenaren particulier en woningstichtingen ook graag energieneutraal willen worden. De particulier hierin zou het geld wat aan zijn energienota wordt betaald ook wel aan de bank willen betalen als hij direct energieneutraal word en hier mee zijn investering tussen de 5 & 7 jaar kan aflossen waardoor hij dan per maand extra geld overhoud en dit natuurlijk weer aan andere dingen besteed.
Woningstichtingen hebben de woningvoorraad allang afgeschreven en kunnen dit makkelijk verkopen aan diegene die nu huurt van hun voor er groot onderhoud komt dit kan de particulier samen met de bank financieren en ook energieneutraal maken.
Nog niet afgeschreven woningen kunnen door de woningstichting zelf energieneutraal worden gemaakt en e.v.t. opgewaardeerd.
Huurders kunnen dit samen met de woningstichting afspreken om dit in te kleden.
De bank wil de garantie dat het geld per maand word betaald nou kun je dit ook via het bruto salaris verrekenen dan doet de belastingen ook mee aan de voorkant en kan het later in de vorm van energiebelasting op basis van een geïndexeerde energielabel een vast bedrag per maand betaald worden. Maar meer isolatie investeren is minder belasting betalen.
Hierdoor zullen particulieren meer investeren en dus is er werk voor de bouw en de installatietechniek.
Als we 2,6 miljoen woningen gaan opwaarderen, we kunnen als we stinkend ons best doen in de nieuwbouw 83 duizend woningen bouwen een simpel rekensommetje zegt mij dat we dan de komende 30 jaar werk in overvloed hebben.
Ook de regering zal zijn steentje bijdragen wat betreft het Kyoto-verdrag (co2 verlaging).
win-win voor iedereen lijkt mij, natuurlijk moet er nog e.e.a. goed uitgewerkt worden maar dit lijkt mij een prima start voor onze economie.
De gemeente Hengelo is hier al heel goed mee bezig.
http://www.energiebesparenhengelo.nl/thuisbesparen/subsidies/subsid...
Misschien dat minister spies hier wat informatie vandaan kan halen!
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Sander van Schagen:
Vergeet de particuliere huiseigenaren niet. Geef overzicht wat er mogelijk is. Gaat het om producten, laat dan ook zien waar je het kunt kopen.
De bestaande voorraad is in handen van veel verschillende eigenaren. Die eigenaren weten vaak niet wat er allemaal mogelijk is op het gebied van duurzaamheid. Dat geldt zeker voor de individuele huizenbezitter. Het aanbod van kennis is erg versnipperd. Wanneer het om producten gaat is vaak niet duidelijk waar je het betreffende product kunt bestellen/ kopen. Persoonlijk ga ik daar een paar avondjes voor surfen op het net. Maar de groep die dat doet is klein.
Ik ben bezig een site te maken waar kennis en producten elkaar ontmoeten. Het idee is: lekker praktisch, snel op categorie vindbaar, vraag en antwoord snel koppelen zodat als mensen gemotiveerd zijn ze meteen kunnen handelen, kijken hoe je de voordelen van duurzaamheid op het vlak van People, Planet en Profit snel in beeld brengt.
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Ted Wiegman:
Wij willen wel helpen meedenken om de bouw meer MVO te laten zijn, hierdoor ontstaan de "duurzame" bouwkansen en dus groei vanzelf. De huidige manier van financiering van bouwprojecten op regionale en lokaal niveau vraagt om "anders denken" Projectontwikkelaars samen met Gemeenten en de regionale bankkantoren kunnen hier de noodzakelijke omslag geven richting andere vormen van financiering. Analyse en vraagstelling per regio/lokaal komt eerst. Terug naar de "bottom"
Het lijkt me een zeer nuttige stap als het Bouwteam en de brancheorganisaties eens een goed overleg voeren met Stichting Urgenda over dit onderwerp. Deze Stichting heeft zich immers toegelegd op de versnelling van de verduurzaming.
Daarbuiten vanuit de diverse organisaties goed uitleggen wat duurzame ontwikkeling nu feitelijk betekend, dat enthousiasmeerd mensen voor het onderwerp, als de ondernemers het verhaal goed te horen krijgen het beklijft tussen de oren zullen ze zelf willen verduurzamen.
Tot slot zal onze overheid ook een keer "om" moeten. Leer van Duitsland (en daar gaat het toch echt beter als bij ons) Dan heb je geen speciale financieringstoestanden nodig, dan is het gewoon aantrekkelijk om in duurzame energie te investeren, dat geeft een enorme inpuls.
De vraag is vrij breed dus lastig te beantwoorden
Eerste wat me te binnenschiet is:
Maak klanten vertrouwd met de produkten en geef aan waarom ze beter af zijn met verduurzaming.
Belangrijk: wat is duurzaam, probeer scherpe richtlijnen te formuleren, bekijk per produkt waarom deze goed zal zijn voor het milieu (blijft lang goed, is te recyclen, lage of geen CO2 uitstoot bij fabricage, komt recht uit de natuur bv. Leem, komt uit een cyclus bv. lijnolie wordt uit plantjes verworven en aardolie komt erg lang geleden ook uit plantjes maar is op een geven moment op).
Financieel voordeel laten zien door rendement, wellicht ondersteunen met subsidie of belastingvoordeel.
Woonkwaliteit en gezondheid aanstippen.
De vraag is even wat verduurzamen is? Is dat de houdbaarheid te verbeteren en derhalve het (her)gebruik te verlengen of is dat energiezuiniger gebruik van een gebouw? Als ik om mij heen kijk en de grote hoeveelheid leegstaande winkels en kantoren zie en het gebrek aan woningen hoor, dan is daar allicht een markt te winnen.
Echter, doordat we gebruiksfuncties toekennen aan een bouwwerk en daarop ontwerpen (minimalisme van materiaal gebruik) is de (constructieve) reserve om iets anders te doen minimaal. Eisen en wensen veranderen in de tijd. Vroeger liepen we naar de 4e verdieping, nu moet er een lift zijn. Eerst was de EPC 1 en hij moet straks naar 0? Kortom innovatief, flexibel en vooral voor de langere termijn bouwen (meer dan 50 jaar) levert op termijn echt winst op.
Voor de bestaande bouw kan het zinvol zijn om bij langdurig ongebruik aan demontage en als bron van bouwproducten te denken. Waarderen dat het een bron van (bouw)materialen is en daarom tijd nemen voor demontage leidt tot minder afval en een ebtere waardering voor gebruik van delftstoffen. Bovendien levert het werk op.
Kortom een kans als wij dat als maatschappij waarderen (zowel sociaal als economisch).
Het meest belangrijk is het bewust maken van de consument. Je telt anno 2012 niet meer mee als je geen energetische verbeteringen aan je woning toepast. Richt je daar op in de 'postbus 51-spots'. Schilisolatie is iets wat ook direct een financieel voordeel oplevert. Regels dienen versoepelt te worden als het gaat om esthetiek. Een gevel aan de buitenzijde isoleren en voorzien van stucwerk is eenvoudig en ontzettend effectief. Het systeem van de huidige energielabels en onleesbare maatwerkadviezen is niet aantrekkelijk en/of duidelijk genoeg. Dat moet herschreven worden naar gewone mensentaal. En daar wil ik best over meepraten.
Reactie van BouwProfs op Linkedin van Frank Selje:
Uw vraag gaat over "sneller en goedkoper verduurzamen van de bestaande woningvoorraad".
In deze context (bestaande bouw) is 'verduurzamen' al snel synoniem aan 'energiezuiniger maken' en niet zo zeer het toepassen van duurzame materialen. Duurzame materialen komen pas in beeld bij renovatie e/o uitbreiding van al bestaande woningen.
Bij het energiezuiniger maken van de bestaande woningen zou het volgens mij al helpen als lokale regels wordt versoepeld en men bestaande bouwtradities durft los te laten. In veel plaatsen hecht men zeer veel waarde aan "onze traditionele hollansche bakstenen" in het straatbeeld. Echter, verduurzaming/energiezuiniger maken van deze woningen is "slimmer" te realiseren als de massa binnen de thermische schil zit en een (duurzame) isolatieschil aan de buitenzijde mag worden geplaatst. In zeer veel gevallen zal dit ook een kosteneffectievere aanpak blijken.
Wil je écht veranderen en verduurzamen zal je dus oude tradities moeten loslaten en accepteren dat de wereld er anders uit gaat zien... maar dat is dan ook de kern van 'veranderen in de bouw'.
Welkom bij
BouwProfs
© 2025 Gemaakt door Michel Eek. Verzorgd door
Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van BouwProfs