BouwProfs

De bouw online verbonden.

Cleantech economie is een harde economische noodzaak.

SER Flevoland gaf een laatste visitekaartje af met haar slotsymposium dat donderdag j.l. werd gehouden. Alle deskundigen die er spraken, onder wie prof. dr. ir. Rudy Rabbinge, waren het erover eens: er moeten in 2050 wereldwijd negen miljard mensen worden gevoed. Daarnaast hebben deze mensen behoefte aan energie. In Nederland is het duurzaamheidsbeleid voor voedsel en energie echter vooral nog gericht op minimalisatie van de kosten, terwijl innovatie en commercialisatie van duurzame toepassingen van bijvoorbeeld biomassa voorop zouden moeten staan. Er is interventie nodig, want Nederland zakt steeds verder weg in de wereldwijde rangorde van deze belangrijke groeisector.

Het laatste symposium van SER Flevoland werd gecombineerd met het vijfjarig lustrum van ACRRES, het toepassingscentrum voor hernieuwbare energie in Lelystad. Dat is niet alleen een Flevolands, maar zeker ook een Nederlands paradepaardje. Zo kon ACRRES belangrijke resultaten op het gebied van algenteelt presenteren. Deze teelt biedt veel potentie. Algen vormen een zeer belangrijke bron van eiwit (ca 50%) en bevatten gemiddeld ook nog eens 20% koolhydraten en 10% olie. Deze componenten zijn erg rijk aan energie en bruikbaar voor de productie van bio-ethanol of biodiesel. Ook de olie is zeer waardevol als enige bron van essentiële omega-3 vetzuren.

Innovatieve Floriade
Gedeputeerde Appelman nam de gelegenheid te baat om te benadrukken dat voedselproductie, voedselveiligheid en economische vergroening zijn opgeslagen in het dna van Flevoland. Flevoland is hier eigenlijk voor gemaakt. De Floriade die in 2022 wordt gehouden in Almere biedt prachtige mogelijkheden om de duurzame kenniseconomie verder te verkennen en versterken en daarmee een bijdrage te leveren aan de mondiale opgave. Hij kon diverse inspirerende ideeën noteren van sprekers en overige aanwezigen.

Inbreng nationaal Energieakkoord
De conferentie sloot naadloos aan op het nationaal Energieakkoord voor duurzame groei, dat de landelijke Sociaal-Economische Raad momenteel opstelt. Daarin worden bindende afspraken gemaakt over energiebesparing, schone energietechnologieën en klimaatbeleid. Het symposium gaf belangrijke input hiervoor en bood diverse Flevolandse partijen goede netwerkmogelijkheden ten aanzien van dit akkoord.

Gedeputeerde Appelman stelde dan ook dat het einde van SER Flevoland geen einde zal betekenen van Flevolands tripartite overleg. “Er zijn situaties waarin het handig en instrumenteel is om de regionale belangen met elkaar goed in kaart te brengen.”

Weergaven: 93

Opmerking

Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BouwProfs

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2025   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+