BouwProfs

De bouw online verbonden.

Regionaal Convenant Duurzaam Bouwen voor Noordoost Brabant ondertekend.

Op woensdag 27 maart hebben gemeenten, woningcorporaties, Bouwend Nederland en installatiebedrijven (Uneto VNI) uit de regio Noordoost Brabant het Regionaal Convenant Duurzaam Bouwen ondertekend. Daarnaast is De Groene Bouwsteen uitgereikt aan het project De Brabant Woning (gemeente Sint-Oedenrode); dit project is beoordeeld als het meest duurzame project uit de afgelopen convenantperiode.

De Groene Bouwsteen
Zeven projecten waren genomineerd voor De Groene Bouwsteen, de prijs. voor het duurzaamste project uit de afgelopen convenantperiode. De jury bestaande uit een vertegenwoordiging van overheid, ondernemers en onderwijs heeft lang getwijfeld tussen twee genomineerde projecten: het gemeentehuis in Oss en het project De Brabant Woning in de gemeente Sint-Oedenrode. Uiteindelijk heeft zij voor de laatste gekozen, omdat dit project herhaalbaar is naar andere situaties. Woningcorporatie Wovesto, de gemeente Sint-Oedenrode en architect Renz Pijnenborgh namen de prijs in ontvangst.

De Brabant Woning
De Brabant Woningen in het dorp Boskant zijn anders dan 'normale' huurwoningen. Een dikke schil om de woning zorgt voor een goede isolatie. Ook maatregelen zoals 3-laags glas en het beperkt gebruik van installaties (die energie verbruiken), zorgen ervoor dat er zo weinig mogelijk energie (warmte) verloren gaat. De woning zelf wekt energie op door middel van zonnecollectoren, zonnepanelen en enkele slimme installaties. Door al deze maatregelen is de energierekening voor de bewoners extreem laag. *We bewijzen hiermee dat het kan. Je zou wel gek zijn als je nu geen energiezuinige woning bouwt* was de conclusie van een van de prijswinnaars.

Accent op verbreden en verdiepen
Hans van der Pas, bestuurlijk adoptant van het Regionaal Convenant Duurzaam Bouwen, licht toe waar de accenten van het nieuwe convenant op liggen. *Naast de ambities die we ons in de vorige convenanten hebben gesteld, ligt het accent in de komende periode op verbreden en verdiepen. Verbreden door de samenwerking verder uit te breiden met meer partijen uit de bouwkolom. Daar hebben we vandaag een eerste stap in gezet, doordat de installatiebranche in deze convenantperiode voor het eerst ook ondertekent. Ook is het nodig om voor verdere verdieping te zorgen door onze kennis onderling te delen en over te dragen. Dat is ook de kracht van dit regionale convenant. We kunnen elkaar informeren en van elkaar leren.*

De heer Emile Quanjel, lector Innovatie bouwproces en Techniek aan Avans Hogeschool, ondersteunt het pleidooi van Hans van der Pas. Hij wil de ervaring die door het convenant wordt opgedaan, gebruiken in het opleidingsprogramma van Avans. Bart Hendriks (Bouwend Nederland) vult aan dat Bouwend Nederland wil inzetten op het betrekken van de consument in het proces: *We moeten consumenten en gebruikers overtuigen hoe duurzame gebouwen bijdragen aan het verminderen van woonlasten.* Met het tekenen van dit convenant spreken gemeenten, woningcorporaties, Bouwend Nederland en UnetoVNI onder andere af samen te gaan werken in kennisdeling en communicatie over duurzaam bouwen.

Weergaven: 462

Opmerking

Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BouwProfs

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2020   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+