De bouw online verbonden.
Smog is een groot probleem in steeds meer stedelijke gebieden. Wellicht gaan dakpannen in de nabije toekomst gaan helpen om dit smog probleem aan te pakken. Studenten aan het Bourns College of Engineering hebben namelijk een unieke coating ontwikkeld speciaal voor dakpannen. Wanneer deze dakpannen zijn bewerkt met deze coating breken ze stikstofoxiden af. En die stikstofoxiden zijn op hun beurt weer verantwoordelijk voor verzuring van het milieu en kunnen tot smog leiden.
De coating is effectief volgens de studenten. Een gemiddeld gecoat dak ruimt net zoveel stikstofoxiden op als de hoeveel die vrijkomt als een auto zo'n 18.000 kilometer rijdt. Er zijn meer dakpannen die pretenderen smog af te breken. Alleen ontbrak tot nu toe de wetenschappelijke onderbouwing. De studenten hebben nu wel data beschikbaar waarmee onderbouwd wordt dat deze dakpannen ook daadwerkelijk zorgen voor een afname in de hoeveelheid smog.
De dakpan maakt momenteel een revolutie door qua toepassingsmogelijkheden. Wat dacht je van doorzichtige dakpannen die je huis verwarmen met zonne-energie?
Opmerking
Ja, klopt - bijna - het is Titaandioxide. De titaandioxide in de coating filtert stikstofoxide uit de lucht en zet deze om in onschadelijk nitraat.
Dit "nieuws" - onderzoeksresultaat uit 2014 - bevestigd enkel de werking zoals die al eerder is geclaimd door onder andere de Auranox dakpannen van Monier.
Omdat de deeltjes werken als katalysator neemt de werking in de loop van de tijd / jaren niet af.
http://www.monier.nl/producten/productcatalogus/p/geprofileerde-dak...
Als je maar geen panne krijgt met de panne(n). :-)
Welkom bij
BouwProfs
© 2024 Gemaakt door Michel Eek. Verzorgd door
Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van BouwProfs