BouwProfs

De bouw online verbonden.

Beleving, de bouw ontdekt het nieuwe bouwen.

Vorige week was ik op het congres Circulaire Economie in Het Spant in Bussum. Het congres was georganiseerd door Duurzaam Gebouwd. Pernille La Lau, prachtig in het rood, was de dagvoorzitter. Dus ze hadden er echt werk van gemaakt.

In de ochtend hield Anne-Marie Rakhorst een vlammend betoog over het leegstaand vastgoed als grondstoffenmarkt en Bert Lievertse,  hij weet het publiek echt te boeien, over de duurzame gevel als internationale uitdaging. Kortom de ochtend was zo voorbij.

Na de pauze was Alexander Collot d’Escury van Desso aan het woord. Hij zei onder andere dat de beleving steeds belangrijker wordt. Dus kleur, vorm, tactiliteit enzovoorts. Voor een CEO van Desso vond ik dit nog wel een logisch verband hebben. Maar ook wel opmerkelijk dat beleving ook hier zo expliciet genoemd werd als ontwerpitem voor de toekomst.

Beleving belangrijk aspect voor de bouw
Bij het navolgende Expertpanel, zie de foto, werd de vraag gesteld wat een van de belangrijkste items zou worden voor de bouw in de komende twintig jaar. En wat schets mijn verbazing? Robert Koolen van Heijmans gaf als antwoord dat beleving in de komende tijd een heel belangrijk aspect zou worden. Nu ervaar ik Heijmans als een typisch groot bouwer met een stoere technische uitstraling dus ik was blij verbaasd. Verbaasd omdat dit het allerlaatste was wat ik van Heijmans zou verwachten en blij dat zelfs een groot bedrijf als Heijmans deze beweging onderkent.

Het tij gaat keren
Nu is Heijmans niet het enige grote bouwbedrijf met visie. Op de Provada ben ik op bezoek geweest bij de stand van Ballast Nedam en binnenkort heb ik hier een gesprek. Ook bij de BAM heb ik al een zeer prettig gesprek gehad. Het tij gaat dus echt keren. Niet meteen vandaag en ook niet morgen, maar wie niet op de trein springt blijft achter.

Uitdaging in renovatie en transformatie
Het nieuwe bouwen. Er zal een einde komen aan het bouwen van onder andere megalomane kantoorparken en troosteloze bedrijvenparken. Het nieuwe bouwen heeft ook een grote uitdaging in de renovatie en transformatie. Het bestaande bouwvolume is immers vele malen groter dan wat wij hier met nieuwbouw aan toevoegen. De bloemkoolwijken en het transformeren en/of implementeren van kantoren en bedrijventerreinen zijn zo maar een paar voorbeelden. Het ontwikkelen van een belevingsgerichte visie voor een complex, wijk of stadsdeel zal nog de nodige energie vergen, maar ja die trein rijdt al wel. 

Weergaven: 231

Opmerking

Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BouwProfs

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2020   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+