BouwProfs

De bouw online verbonden.

Driekwart van importhout is inmiddels duurzaam.

Ruim driekwart van het hout dat vorig jaar geïmporteerd werd was afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. Vorig jaar was dat nog 71 procent. Dat blijkt uit een onderzoek dat de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Houtondernemingen (VVNH) heeft uitgevoerd onder haar leden.

Inspanning
De vereniging heeft zichzelf ten doel gesteld in 2015 85 procent duurzaam hout te importeren. Volgens directeur Paul van den Heuvel komt die doelstelling nu binnen handbereik. “Juist die laatste percentages vragen een flinke inspanning”, zegt van den Heuvel. “Niet alleen onze eigen achterban, maar de hele keten is nodig om duurzaam hout gemeengoed te maken in Nederland”.

Green Deal
De VVNH wil met de Nederlandse Bond van Timmerfabrieken een Green Deal sluiten om de vraag naar duurzaam hout structureel te vergroten. Een Green Deal is een afspraak tussen meer partijen om een verduurzamingsproject op te zetten, met steun van de overheid. Van den Heuvel: “Veel partijen in de hout-, bouw-, meubel- en retailketen hebben al toegezegd om mee te doen. We streven ernaar om in september de Green Deal te ondertekenen.”

Weergaven: 355

Opmerking

Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BouwProfs

Reactie van Robert Lawrence Sylvester Pot op 22 Juni 2012 op 15.46

Met enig wantrouwen lees ik deze mededeling. Volgens VVNH 71 % uit duurzaam beheerde bossen. Hebben we het hier over duurzaam beheerde bossen overkomstig FSC keurmerk, of de door de houthandel bedachte keurmerken "duurzaaam" ? Als het eerst het geval is, verdient de houthandel een pluim en ben ik 71% tevreden. Maar bijvoorbeeld het door de houthandel gevoerde en door Atsma gefiateerde keurmerk MTTC (Maleisisch- keurmerk) is door de rechter aangemerkt als ongeoorloofd alternatief voor FSC. Die zelfde overheid mag overigens wel een keer tegen het licht worden gehouden. Controle op het voorschrijven en de uitvoering ervan vindt in de praktijk zelden plaats.

Reactie van Leendert Arjen Veldt op 22 Juni 2012 op 10.32

Optimistisch blijven. Hoelang is het geleden dat het FSC keurmerk werd ingevoerd?

De doelstelling voor 2015 is haalbaar en dat geld niet voor alle doelstellingen op dit gebied.

Elke partij moet mee kunnen doen aan een greendeal, controle hoort zowieso bij een keurmerk. Laat vooral de controle scherp zijn. De 100% halen we ook in de toekomst, hebben we nog een keuze dan?

Reactie van jacques serle op 21 Juni 2012 op 22.31

Hout moet men so-ie-zo niet gebruiken voor de bouw behalve voor meubels dan.

 

Reactie van Arie van der Laan op 21 Juni 2012 op 16.21

Het zou heel goed zijn om een greendeal te sluiten maar ik vraag mij af wie controleerd of zij wel mee mogen doen??

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2020   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+