BouwProfs

De bouw online verbonden.

Het nieuwste type woning is gemaakt van hennep. Het houdt warmte en kou buiten, geeft geen onderhoud en regelt zelf het binnenklimaat.

Albert Dun verbouwt en verwerkt op zijn land 750 hectare hennep. Samen met Jan Timmer, architect van ondermeer De Blauwe Stad in Groningen, bouwt hij aan een duurzaam huis van hennep in Oude Pekela.

Over anderhalve week wordt er geoogst, maar nu al steken de hennepplanten van Albert Dun ver boven de mens uit. “Ik denk dat er de komende weken nog een kleine meter bovenop komt”, vertelt Dun. “Je kan het - net als andere bladen - oproken, maar je voelt er niks van.”

Markt
Het gaat bij de planten van Dun om de binnenkant van de stengel. ”Het binnenste wordt gebruikt voor de woningen. Ons doel is om er in de toekomst een hoogwaardig markt voor te krijgen, met name in de woningbouw.”

Proefwoningen
Uiteindelijk moet de woning ook voor mensen geschikt zijn. Jan Timmer is nu samen met Dun bezig om vier proefwoningen te bouwen. “Het is een hele mooie aanvulling op de bestaande markt”, zegt Timmer. Volgens Timmer zuigt het hennep zich niet vol met water en zal er dus geen probleem zijn als het regent. “Het water komt niet door muren heen.”

Subsidie
Boeren die hennep verbouwden kregen Europese subsidie, maar die is stopgezet. En dat is lastig voor Albert Dun, want hij wil juist dat op meer akkers hennep verrijst. Maar als een ander gewas meer oplevert, zal de boer niet voor de hennep kiezen.

Een nieuwe stap in die richting is de oogst van over anderhalve week: 750 hectare hennep vers van het land. Voor de bouw van één woning is één hectare hennep nodig. “Theoretisch zijn dat 750 woningen, maar de woningmarkt zit in het slop. Dus ik denk dat het verstandig is om rustig aan te doen en het per jaar te bekijken”, legt Dun uit.

Kosten
Volgens Dun kost een hennep-woning evenveel als een normale woning. “Maar de hennep-woning heeft een veel prettiger klimaat, er zijn minder installaties nodig en je hoeft minder onderhoud te plegen aan de woning”, zegt Timmer. (bron: bnr.nl)

Weergaven: 669

Opmerking

Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BouwProfs

Reactie van jacques serle op 28 Juli 2012 op 1.03
Reactie van jacques serle op 28 Juli 2012 op 0.58

Het lijkt me dat het nog al stinkt net zoals vliegertouw destijds waar nu nylon voor in de plaats gekomen is.

Met vlas ook een natuurproduct worden heel erg veel inovatieve dingen gedaan.

Nederlands vlas uit Sluiskil.

Reactie van sjoerd nienhuys op 25 Juli 2012 op 15.28

Hennep vraagt dezelfde bouwprincipes als stroplaten of balen, maar is meer duurzaam. Hennep kan ook verwerkt worden zoals houtwol cement platen. Er is een dragend skelet nodig waarbij de hennepplaten invul materiaal en isolatie materiaal is. Belangrijk is dat onder het raamdorpel niveau  (of verhoogde plint) de bouwmuren van vaste materialen zijn gemaakt zoals baksteen, cement blok of beton, en dat er een goede vochtkering boven het grondniveau en direkt onder de hennep platen aansluiting aanwezig is. Een overhang van het dak zal ook voorkomen dat een gepleisterde buitenkant (te) veel vocht opneemt. Als hennep gebruikt wordt zoals strobalen ben je minstens 40 cm muurdikte kwijt voor goede isolatie. De binnenkant kan worden afgewerkt met gegalvaniseerd gaas of glasvezel webbing, en dat gepleiseterd. Wel rond ramen en deuren openingen ronde, zachte hoeken pleisteren. Alle elektra en andere leidingen kunnen goed in de muren worden weggewerkt voordat er een afwerklaag op komt. Het is mij niet bekend of de gebouw brand verzekerings premie hoger is zoals gebruikeljk met rieten daken.

Reactie van wiel rutten op 25 Juli 2012 op 12.47

Ik heb onlangs een project getekend met hennep als isolatie (zie groenebouwmaterialen.nl) in een project van 27 woningen. Uitvoering hiervan is net gestart. Het voordeel is, evenals andere natuurlijke isolateimaterialen, dat een speciale damprem achterwege kan blijven.

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2020   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+