De bouw online verbonden.
Wellicht heeft u het vanmorgen op het nieuws gehoord of in de krant gelezen: De jaarrekening voor gas en licht valt volgend jaar voor een gemiddeld huishouden minstens EUR 160 hoger uit, zo meldt nu.nl.
Een verhoging van EUR 160 per jaar, is dit het ‘begin van het einde’?
Kracht van de natuur
Een jaar of 5 geleden was Duurzaamheid helemaal hot, het was een soort hype, een rage, overal hoorde je er over of werden artikelen erover gepubliceerd. Duurzame energie sluit aan op de energiebehoefte op dit moment, zonder dat dit het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeftes te voorzien in gevaar brengt. Met andere woorden, er worden geen eindige grondstoffen gebruikt om energie op te wekken, maar er wordt (op een positieve manier) gebruik gemaakt van de kracht van de natuur.
Hype of must?
Er zijn zeer veel verschillende soorten van duurzame energiebronnen, die toegepast kunnen worden in de gebouwde omgeving. Denk bijvoorbeeld aan biomassa, maar ook aan de energie die zit opgeslagen in aardwarmte. Met een warmte-koude installatie kan je deze aardwarmte benutten: in een watervoerende laag in de bodem waar de warmte en koude wordt opgeslagen. ’s Zomers gebruikt men het koele grondwater om gebouwen te koelen, waarna het opgewarmde water terug de grond in wordt gepompt. Dit warme water wordt ’s winters weer gebruikt om de gebouwen te verwarmen. Zie afbeelding.
Ook windenergie is een perfecte vorm van duurzame energie. Alleen iedereen kent het wel, rijen windmolens die het uitzicht verpesten, wellicht heeft u er wel een bijna in de achtertuin staan. En wat dan helemaal frustrerend is: hoe vaak staan ze wel niet stil!?
Neem dan zonne-energie, dit werkt altijd! Zonnecellen leveren stroom zodra er licht op de cel valt. Er hoeft geen strakblauwe lucht te zijn om energie op te wekken, ook bij een bewolkte hemel wordt energie opgewekt. En zijn zonnepanelen echt lelijk? Je kunt ze op de dakpannen van je huis leggen, niemand heeft er last van, het suist niet en geeft geen schaduw (zoals een windmolen). Maar je kunt ze ook op kassen plaatsen, of vrij in een veld. De energie hoeft niet opgeslagen te worden in accu’s (wat weer verliezen oplevert), wanneer je bent aangesloten op het elektriciteitsnet kan je de opgewekte energie gewoon weer terug leveren aan het net, waar je vervolgens een compensatie voor krijgt van je energieleverancier!
Concluderend: duurzaamheid in de gebouwde omgeving is mijns inziens geen hype, het is een must. De stijgende energierekening illustreert dit. Hoe minder fossiele brandstoffen er over blijven, hoe hoger de energieprijzen zullen stijgen. Wat vindt u?
Ingeborg van den Ban is 1 van de 4 kandidaten die meedoen aan Cobouw-Talenten. Cobouw-Talenten is het stageproject van Cobouw en biedt bouwkundestudenten een exclusieve stage- of afstudeeropdracht bij een vooraanstaand bouwbedrijf. Ingeborg loopt haar stage bij Hurks bouw zuid. Op haar blog beschrijft Ingeborg haar ervaringen in de bouw. Lees hier alle bijdragen van Ingeborg op BouwProfs.
Opmerking
Ik houd meer van dansen op de rand van de vulkaan daar wordt je vanzelf warm van.
Sorry Harry. Ik kan je niet volgen met je opmerkingen over luchtkastelen en boemerangen. Duurzaamheid is echt geen hype, maar pure noodzaak,
Beste Ingeborg,
Volgens mij ben je het helemaal niet met mij eens. Toch nog even. De laatste jaren hebben we de woningen circa 20% duurder gemaakt door wetgeving waarvan je op zijn minst er een vraagteken bij kunt zetten. Onze bestaande woning bouw loopt door de wel goede ontwikkelingen te ver achter zo zal ik niemand adviseren een woning te kopen die niet geïsoleerd is. Nog even afgezien van geluid ect.. Zoals je weet zijn er duizenden woningen gebouwd met een slecht ventilatie systeem. Zeker moeten we proberen om onze toekomst veilig te stellen maar naar mijn mening bouwen we, trouwens in de hele maatschappij, te veel luchtkastelen en komt dat als een boemerang terug. Een ingenieur en een kunstenaar moeten toekomst gericht denken ook al is het niet de trend. Kortom de balans is zoek en dan is het een hype.
Beste Ingeborg,
Fossiele brandstoffen is een item, maar wat dacht je van de defltstoffen die gewoon opraken.
Over 20 jaar bestaat er geen lood meer voor loodslabben, geen grondstoffen voor het maken van onze mobiele telefoons, etc.
Daarom moeten we echt anders gaan denken, energieverbruik of beter gezegd misbruik is daar een van.
O ja de hog-erendementsketels waren niet op het niveau van nu als de EPC niet zo scherp waren. Dus als de overheid eisen stelt, helpt dat echt.
Beste Harry,
Ik ben het niet helemaal met je eens dat je zegt dat het uiteindelijk een negatief effect zal hebben. We zullen uiteindelijk allemaal iets moeten bedenken om de fossiele brandstoffen te vervangen, of minder nodig te maken. Duurzame energiebronnen is hier een oplossing voor. Daarbij zal ook gekeken moeten worden naar de hoeveelheid energie die nodig is om een bepaald product te produceren, dat klopt.
Al met al vind ik dat het een positieve ontwikkeling is, en zullen we over 30 jaar toch een plan uitgewerkt moeten hebben om onszelf en nieuwe generaties in onze behoefte te kunnen blijven voorzien.
Duurzaamheid is een must. Voor ons mensen wel te verstaan. Al het goedbedoelde voor de planeet is oke, maar de aarde overleeft ons wel. Of wij onszelf overleven, dat is het onderwerp. Als de stijgende prijs mensen wakker schud, prima. Daar kun je wat aan doen. Als de alsmaar afnemende fossiele brandstoffen op zijn... daar kun je moeilijker wat aan doen. Goed, fossiele brandstof is feitelijk ook hernieuwbaar. Het kost 10.000.000 jaar, maar dan heb je ook wat. En de zon is niet hernieuwbaar, want die gaat uiteindelijk gewoon op, maar dat duurt eeeuh. En ook al is er voor energie een alternatief met wind, zon(ne warmte) etc. Als grondstof voor kunststoffen (de schone en recyclebare natuurlijk) is er nog zo maar geen alternatief. Oh ja bio kunststof. (Even chargeren: natuurbos kappen voor biokunststofflora en de mensen die het verbouwen hebben geen eten, en werken voor...inderdaad een hongerloon.)
Nu even serieus. Duurzaamheid, lees: de oorzaak van het omgekeerde, is rechtevenredig verbonden met ons economisch model van oneindige groei. Dat dat niet (meer) werkt zien we overal om ons heen en bij onszelf. De transitie naar duurzaam = de transitie van economie.
Dat is geen hype, dat is een absolute MUST.
Natuurlijk is het een hype. Het is niet verkeerd om over besparingen na te denken en deze zo mogelijk toe te passen. naar mijn mening slaat het door en heeft het uiteindelijk een negatief effect. Zo worden woningen steeds beter geïsoleerd, is er geen afzetmarkt meer en is de opbrengst, ook energie technisch, nul.
Beste Taco en Wiel,
Het gaat inderdaad verder dan alleen de bronnen die je gebruikt. Ook de materialen zelf bij een bouw, transporten, het kantoor van een aannemer, alles telt mee wanneer je een CO2 prestatie bekijkt. Het toepassen van duurzame energiebronnen is hiervan een begin, wat nog veel mogelijke toepassingen heeft in Nederland.
Taco, Ik zou nog een stapje verder willen gaan, en te kijken naar de bruikbaarheid van een gebouw indien het een andere functie krijgt. Hoe flexibel is het gebouw. Kan een woning eventueel omgevormd voor een andere bewoner of een heel andere functie, zoals kantoorruimte. Is een woning gemakkelijk aanpasbaar voor minder validen. Is een ruimte, ook op de lange duur nog plezierig om in te leven, of moet er na twintig jaar gesloopt of gerenoveerd worden omdat de bouwkwaliteit en daarmee de gebruikskwaliteit abominabel is. Wat mij betreft is ook dit allemaal een kwestie van duurzaamheid.
Beste Ingeborg,
Ik ben het met je eens dat het een must is. Maar duurzaamheid gaat veel verder dan energie verbruik en de opwekking van duurzame energie.
het gaat ook om de toegepaste (bouw)producten, de functionele en economische levensduur en de day after. Wat kun je met een bouwwerk als de levensduur zoals bedoeld voorbij is. Demontage ten behoeve van grondstoffen (sloop als bron van grondstoffen) of een hernieuwde functie.
Tot slot duurzaamheid begint bij jezelf: http://www.youtube.com/watch?v=_uIdrE5ITQw
En wetgeving is en komt er.
Welkom bij
BouwProfs
© 2024 Gemaakt door Michel Eek. Verzorgd door
Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van BouwProfs