BouwProfs

De bouw online verbonden.

Veiligheid is een grijs gebied, ik denk dat veel mensen dat zullen beamen. Wat is echt veilig? Wat kan nog wel, wat kan echt niet? Soms is het overduidelijk wanneer een situatie onveilig is, maar wanneer moet je veiligheidsmaatregelen treffen voor uit te voeren werkzaamheden? Het komt voor dat het aanbrengen van de veiligheidsvoorzieningen gevaarlijker is dan het uit te voeren werk, wat dan?

Wanneer wordt het onveilig?
Het is een lastig onderwerp merk ik nu, tijdens het ontwerpen van het hulpmiddel waardoor de bouwplaatsmedewerkers kanaalplaatvloeren en breedplaatvloeren kunnen gaan leggen zonder het gebruik van de veiligheidsgordel. Welke handelingen zijn nog veilig, wat is onveilig? Zijn er ‘aanvaardbare risico’s’? Maar wat betekent dat eigenlijk?

Voorkomen of genezen?
Maar het gaat verder dan alleen de discussie veilig-onveilig. Een ander belangrijk aspect is het kostenplaatje voor de te treffen veiligheidsvoorzieningen. Is een dodelijk ongeval onbetaalbaar? Of een ongeval waardoor iemand voor de rest van zijn leven minder valide blijft? Maar er zit een gradatie in onvoldoende-matig-goed-beter-best, en dit merk je ook in het kostenplaatje. Moet je bijvoorbeeld €9.000 in veiligheid investeren om één keer per jaar een half uurtje op/aan een dakrand te kunnen werken? Of investeer je juist meer in trainingsessies waarbij je de mensen op de gevaren wijst om er voor te zorgen dat men veilig en verstandig handelt?

Maar wat mag veiligheid in de bouw voor een aannemer kosten? Er is vaak geen budget voor de te treffen voorzieningen opgenomen in de begroting. Kies je dan voor ‘matig' en ga je er van uit dat het personeel zich aan de regels houdt, of moet je meer investeren om ‘best’ te halen om werkzaamheden zo veilig mogelijk uit te voeren? In deze tijden, tijden van economische crisis, wordt overal op bespaard. Er wordt te goedkoop op projecten ingeschreven, de kwaliteit kan niet meer gewaarborgd worden, maar ook wordt niet altijd meer even aandachtig naar de veiligheid gekeken...

Wat vindt u? Stel, het kost een aannemer €10.000 om een bepaald aantal vloeren te leggen. Hoeveel procent van deze totaalprijs mag dan besteed worden aan veiligheidsvoorzieningen? Over dit thema houd ik een poll. Stem mee en klik hier.

Ingeborg van den Ban is 1 van de 4 kandidaten die meedoen aan Cobouw-Talenten. Cobouw-Talenten is het stageproject van Cobouw en biedt bouwkundestudenten een exclusieve stage- of afstudeeropdracht bij een vooraanstaand bouwbedrijf. Ingeborg loopt haar stage bij Hurks bouw zuid. Op haar blog beschrijft  Ingeborg haar ervaringen in de bouw. Lees hier alle bijdragen van Ingeborg op BouwProfs.

Weergaven: 751

Opmerking

Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BouwProfs

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+