BouwProfs

De bouw online verbonden.

Kan de bouw zonder technisch hoger opgeleiden? Wat vindt u?

De bouw is afhankelijk van de mens: zonder timmerlieden, metselaars, tekenaars, werkvoorbereiders, uitvoerders, projectleiders, projectmanagers, enz, bouwen we geen gebouwen. Al deze mensen komen ingestroomd vanaf een MBO opleiding, vanaf het HBO of vanaf een TU. Maar het onderwijs aan de TU Eindhoven gaat veranderen, en of dit een positieve ontwikkeling is, ik heb er zo mijn twijfels over.

Vaktechnische kennis verloren
Op dit moment kiezen zo’n 250 studenten per jaar voor de studie Bouwkunde aan de TU Eindhoven. Ze kiezen dus specifiek voor deze studie. Maar het onderwijs in de Bachelor gaat veranderen: men introduceert de ‘brede Bachelor.’ Dit houdt in dat studenten die Scheikunde studeren straks bij de Bouwkunde studenten in de collegezaal zitten. Maar ook studenten van de faculteit Industrial Design zullen aanschuiven; alle Bachelor studenten krijgen straks hetzelfde verplichte vakkenpakket, waardoor minder docenten nodig zijn. In het vrije deel kunnen de studenten dan vakken kiezen die specifiek ingaan op hun studierichting, waardoor ze straks nog wel aansluiting zouden moeten vinden bij een Mastertrack.

Mijns inziens gaat hierdoor de vaktechnische kennis verloren, want ik vraag me af of het van belang is dat een Bouwkundige straks precies weet hoe de ontbranding van een lucifer werkt en hoeveel energie daar vrij bij komt. Maar goed.

Wie gaat passie voor de bouw overbrengen?
Nadat de student de Bachelordiploma op zak heeft gaat het (normaliter) verder met een Masteropleiding. Binnen Bouwkunde wordt de Master Uitvoeringstechniek straks niet meer aangeboden. De vakken worden ondergebracht binnen een richting waarvoor men nog zoekende is naar een naam (vanwege de diversiteit aan onderdelen). Een aantal docenten gaat niet mee naar deze nieuwe Master. Waar blijft dan de kwaliteit van het onderwijs als straks bijvoorbeeld een architect het vak Maatbeheersing gaat onderwijzen? Wie brengt straks de passie voor de bouw op de student over? Wie controleert straks de begroting die de student maakt bij het vak Materiaal en Materieel? Ga zo maar door.

Daarnaast gaat er steeds minder geld naar het onderwijs, wat dus ook de reden is dat Uitvoeringstechniek niet meer kan blijven bestaan in de huidige vorm. Docenten verdwijnen en er is steeds minder ruimte voor ontwikkelingen en onderzoek. En ja, de bouw is een traditionele sector waarbij innovaties niet de pan uit schieten.

Ik ben dan ook niet de enige die zich zorgen maakt over het onderwijs, maar ook docenten op de TU Eindhoven. Want is er een toekomst zonder technisch hoger opgeleiden binnen de bouw? IK houd hierover een poll op mijn eigen blog, breng jij ook je stem uit
  

Ingeborg van den Ban is 1 van de 4 kandidaten die meedoen aan Cobouw-Talenten. Cobouw-Talenten is het stageproject van Cobouw en biedt bouwkundestudenten een exclusieve stage- of afstudeeropdracht bij een vooraanstaand bouwbedrijf. Ingeborg loopt haar stage bij Hurks bouw zuid. Op haar blog beschrijft  Ingeborg haar ervaringen in de bouw. Lees hier alle bijdragen van Ingeborg op BouwProfs.

Weergaven: 327

Opmerking

Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BouwProfs

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+