BouwProfs

De bouw online verbonden.

Een nieuwe stap naar duurzaam en biobased bouwen met BIOtumen.

Derbigum, specialist in energiebesparende en –producerende dakbedekkingsmaterialen, zet een volgende stap naar een duurzame samenleving volgens de ideeën van de ‘biobased economy’. Na de lancering twee jaar geleden van Derbipure, de allereerste dakbaan ter wereld op basis van plantaardige oliën en harsen, werkt Derbigum aan een nieuwe innovatieve dakbedekking van plantaardige oorsprong, BIOtumen. Op vrijdag 12 oktober heeft de Gelderse gedeputeerde Annemiek Traag de laatste dakbaan gelegd op de pilotlocatie op de woningcomplexen aan de Heemraadstraat te Nijmegen, in totaal 900 m2 BIOtumen.

Van biomassa tot pyrolyse-olie
BIOtumen is een nieuw soort dakbedekking, die qua uiterlijk en prestatie lijkt op gewone bitumen dakbanen, maar niet afkomstig van aardolie maar van geraffineerde pyrolyse-olie. Deze pyrolyse-olie is gemaakt van schoon resthout en wordt rechtstreeks gewonnen uit biomassa (gewassen en reststromen uit de landbouw-, landschap- en voedingsmiddelenindustrie). Pyrolyse is een veelbelovende technologie voor conversie van (heterogene) biomassa naar een verwerkbare vorm voor de industrie.

Consortium innovatieve bedrijven
BIOtumen en dit testproject zijn het resultaat van een bijzondere samenwerking tussen vijf innovatieve bedrijven. Het idee is ontstaan uit de samenwerking tussen Derbigum en Orineo, een business development bedrijf op het gebied van biobased oplossingen voor de industrie. Door de bekendste pionier van pyrolyse van biomassa, BTG Biomass Technology Group, werd het gebruik van pyrolyse-olie concreet. Voor de praktische introductie sloten dakbedekkingsbedrijf Weijers Platte Daken uit Groesbeek en woningcorporatie Talis zich aan bij het consortium.

Provincie Gelderland ondersteunt BioBased Economy
De provincie Gelderland zet sterk in op de ontwikkeling naar een duurzame biobased economy door tal van ondersteuningsprojecten en regelingen en ondersteunt rechtstreeks de marktintroductie van (eind)producten via het project ‘biobest products’. In biobased economy worden fossiele brand- en grondstoffen zoveel mogelijk vervangen door biomassa. Het project werd verder ondersteund door de stichting Kiemt die de juiste partijen bij elkaar heeft gebracht en het project bij de provincie onder de aandacht heeft gebracht.

BioBased Bouwen
Een belangrijke ontwikkeling binnen de bouwwereld is de groeiende vraag naar biobased (ge)bouwen; niet meer alleen gedreven door ideologische overwegingen, maar ook in toenemende mate door economische motieven. De bouwwereld (en hun opdrachtgevers) zijn vragende partij naar producten en materialen die goed scoren in criteria voor duurzaamheidsprestaties van gebouwen. Om aan die vraag te kunnen voldoen is er behoefte aan nieuwe biobased producten met goede eco-scores als alternatief voor de bestaande milieuonvriendelijke bouwmaterialen. BIOtumen beantwoordt helemaal aan deze groeiende vraag.

Toekomst
Volledig uitontwikkeld is het product BIOtumen nog niet. Het is bijvoorbeeld nog een uitdaging om de productie op te schalen. Een ander doel is om een hoger rendement te behalen in het productieproces van de dakbedekking. Verder wordt nog gezocht naar een partner die op industriële schaal de pyrolyse-olie kan opwerken naar de voor BIOtumen geschikte biopolymeren. Met de bouw van hun nieuwe pyrolyse-fabriek zal BTG op industriële schaal pyrolyse-olie kunnen leveren. De pyrolysefabriek van BTG is gepland in 2014 in productie te gaan.

De bedrijven hopen tegen eind 2013 de laatste hobbels genomen te hebben en BIOtumen op industriële schaal in de markt te kunnen zetten.

Weergaven: 381

Opmerking

Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BouwProfs

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2020   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+