BouwProfs

De bouw online verbonden.

Hoe ziet Arnhem er in 2050 uit als Arnhemmers zelf voor hun energie gaan zorgen?


Deze boeiende vraag is aan URBANOS gesteld door de gemeente Arnhem en Alliander. De eerste stap was het inzetten op gedragsverandering om de Arnhemmers te belonen om met energie aan de slag te gaan. URBANOS heeft hiervoor een nieuwe prikkel ingevoerd naast de traditionele financiële prikkel, namelijk de Voetafdruk. Hierdoor ontstaat een nieuw soort economie waarin zelf of samen produceren van energie baten oplevert, ruilen van diensten en producten slim is en aankopen worden afgerekend met zowel euro's als voetafdrukken. Deze nieuwe prikkel verandert de leefstijl van de Arnhemmers. De ene profiteert financieel van dit nieuwe systeem, de ander juist maatschappelijk.

Kans voor innovatie
In de tweede stap heeft URBANOS deze leefstijlen vertaald naar een stadsontwerp. Nieuwe voorzieningen, programma's en vormen van mobiliteit maken de nieuwe sociale circulaire economie mogelijk. In de laatste stap is de transitie onderzocht. Het systeem van URBANOS geeft kansen aan ondernemers voor innovatie, voor onderwijs ruimte voor onderzoek en voor de overheid een nieuwe faciliterende rol. Het systeem is vooral uitdagend voor de ondernemende inwoners, want hun gedrag en kracht is leidend. 

De opdracht is gezamenlijk uitgevoerd door URBANOS stedelijke ontwikkeling, Praedium (plattelandsontwikkeling), HetEnergiebureau en de econoom Martijn van der Linden. Het project kreeg de tweede prijs in de prijsvraag Energetic City en heeft op het Future City Festival veel enthousiaste reacties opgeleverd. 

Weergaven: 604

Opmerking

Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BouwProfs

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2020   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+