De bouw online verbonden.
"Zeker 100 miljoen mensen in de wereld leven zonder enige vorm van onderdak en hun aantal neemt toe. 30 tot 40 miljoen van hen zijn kinderen.", aldus huisvestingsexpert van de Verenigde Naties, Miloon Kothari. Kleine tijdelijke onderkomens hebben een lange historie in de humanitaire hulp. Gelukkig kunnen we inmiddels zoveel meer bieden dan tentdoek en stokken. IKEA introduceerde de 'flatpack' en Visible Good lanceerde een nieuwe 'RDM' (Rapid Deployment Module). Laat u inspireren door deze wereldverbeteraars.
IKEA FOUNDATION HELPT VLUCHTELINGEN
Met de FLATPACK geeft IKEA foundation vorm aan haar maatschappelijke betrokkenheid. "Veel vluchtelingen eindigen hun reis in een canvas tent, waarin de zomers heet en de winters ijskoud zijn. Deze tenten zijn eigenlijk niet geschikt voor een gebruik van langer dan 6 maanden, maar het komt voor dat vluchtelingen er wel 12 jaar verblijven."
Op de jaarlijkse wereld vluchtelingendag van 2013 werd de Flatpack van IKEA gepresenteerd. Met een modulair ontwerp en zonnepanelen, ontworpen om de leefcondities van vluchtelingen te verbeteren. Het metalen frame is gemaakt van standaard buizen en verbindingen en ontleent haar stijfheid aan spankabels. Wanden en dak zijn opgebouwd uit lichtgewicht kunststof panelen, afgewerkt met aluminium om de warmte te reflecteren. De zonnepanelen leveren energie voor verlichting en een USB poort.
RAPID DEPLOYMENT MODULE (RDM)
RDM van 'Visible Good' is draagbaar, herbruikbaar en in ongeveer 25 minuten op te zetten door twee mensen, gereedschap is niet nodig. De RAPID DEPLOYMENT MODULE van ca. 12 m2 beschikt over harde wanden (die dienst doen als whiteboards), verhoogde vloeren, en een geventileerde stoffen kap.
De afsluitbare deuren en ramen bieden extra veiligheid ten opzichte van een stoffen tent en de levensduur van een unit is minimaal 10 jaar. Het gebouwtje wordt opgeklapt in een krat getransporteerd en is geschikt voor noodsituaties, zoals rampen, noodhulp en zelfs voor tijdelijk onderwijs. Recent zijn 26 gebouwtjes gebruikt bij de saneringsoperatie voor de olieramp van BP in de Golf van Mexico.
1 M2 HUIS
Wist u dat: we ca. 80 % van alle vluchtelingen wereldwijd onderdak kunnen bieden op basis van de jaarproductie van gerecyclede pallets in Amerika.
Van Bo le Mentzel, vluchteling uit LOAS, en inmiddels succesvol ontwerper, heeft z'n eigen visie op tijdelijk onderkomen ontwikkeld met het 1 M2 HUIS. Als vluchteling heeft hij als geen ander nagedacht over het begrip 'thuis'. Z'n visie is verfrissend. Lees meer in m'n uitgebreide interview voor BOUWTOTAAL, (praktijkblad voor de uitvoerende bouw, uitgave juni 2013)
MEER VOORBEELDEN
Heeft u zelf voorbeelden van gebouwtjes, die worden gebruikt als Eerste Hulp Bij Onderkomen? reageer dan graag via onderstaande reactiemogelijkheid of op KENNISPLATFORM LEVEN IN TUINEN
Welkom bij
BouwProfs
© 2025 Gemaakt door Michel Eek. Verzorgd door
Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van BouwProfs