BouwProfs

De bouw online verbonden.

Gemeente Vianen bouwt als eerste gemeente zwembad en dojo met TCO-model.

Vianen is de eerste gemeente die kijkt naar alle kosten bij bouwen – de total cost of ownership. De business case van duurzaam vastgoed wordt opeens aantrekkelijk.
De Utrechtse gemeente Vianen heeft een aanbesteding rondgekregen voor de bouw en onderhoud van een nieuw sportcentrum. Via een Total Cost of Ownership (TCO) model heeft Vianen zich verzekerd van twintig jaar vaste prijzen voor onderhoud en energie. Dit is de eerste keer dat een gemeente in Nederland een TCO-model gebruikt voor de bouw van een sportcentrum.

De aanbesteding werd gegund aan Vaessen Algemeen Bouwbedrijf en Koppert en Koenis Architecten. INNAX zal het ontwerp, de installatie en onderhoud van technische installaties voor een periode van twintig jaar onder zijn hoede nemen. Philip Blaauw, CEO van INNAX: “De gemeente is daarmee verzekerd van een vast bedrag voor energie, beheer en onderhoud van de installaties.”

Totale kosten
Door te kijken naar alle kosten die een gebouw tijdens zijn leven met zich meebrengt, inclusief bijvoorbeeld energie- en onderhoudskosten, wordt de business case van duurzame bouw een stuk aantrekkelijker.

Zonder bijvoorbeeld de energiekosten mee te rekenen zijn duurzame maatregelen enkel een last op de initiële begroting. Dat terwijl maatregelen als isolatie en het zelf opwekken van groene energie juist de energiekosten drukken. Door deze kostendaling in het gebruik mee te nemen in de business case, wordt deze een stuk aantrekkelijker.

ESCo-model
Extra voordeel voor de gemeente ontstaat doordat INNAX werkt via een zogenoemd ESCo-model (Energy Service Company). Via zo’n model kunnen overheden en bedrijven flink besparen op energie- en onderhoudskosten.

Een ESCo investeert in kostenbesparende maatregelen en verdient zijn investering terug in de besparing op de energierekening. Behalve dat het daarbij zijn klant verzekert van vaste – en lagere – exploitatiekosten, neemt een ESCo ook de investering voor zijn rekening. Dit zorgt ervoor dat elk bedrijf kan verduurzamen. Ook als het geld ontbreekt, of de kennis niet aanwezig is.

“[We] verwachten de energieprestatie met 30 procent te verlagen. Met de optimale bouwkundige verhoudingen van het ontwerp, hoogwaardige isolatie en energiezuinige installaties is dit zeker haalbaar,” aldus Blaauw.

Het sportcentrum
Vianen bouwt een omvangrijk sportcentrum met een dojo, horecagelegenheid, twee zwembaden, twee sporthallen en kleedruimtes. Vooral bij de zwembaden kan een hoop energie bespaard worden door na sluitingstijd de baden af te dekken. Op deze manier koelt het water minder af. In de eerste helft van 2014 zal het gebouw worden geopend. (bron: duurzaambedrijfsleven.nl)

Weergaven: 363

Opmerking

Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BouwProfs

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+