De bouw online verbonden.
Een mooie en bijzondere manier om de afvalstroom te beperken van het Overijsselse bouwbedrijf Groothuis Wonen. Men werkt daar namelijk met woningen die te verbreden zijn met 44 cm. Dit in tegenstelling tot de gebruikelijke 30 centimeter.
De reden waarom Groothuis dit doet heeft een duurzaam motief. Twee bakstenen naast elkaar hebben van voeg naar voeg exact een breedte van 44 cm. Door met deze breedte te werken, beperkt Groothuis de afvalstroom. Wat ons betreft een mooi en goed initiatief dat hopelijk navolging krijgt in de markt.
Opmerking
Een beetje meer Meccano-out-of-the-doos-denken kan in de bouw geen kwaad.
En wat betekent dit voor de afvalstromen voor de daken, vloeren, binnenwanden etc etc? Deze duurzaamheid qua afvalstromen is enkel betrokken op het gevelmetselwerk in mijn optiek.En er wordt toch vaak al een verdeling gemaakt op basis van koppenmaat, wat is nu de toegevoegde waarde?
Reactie van Felke Huitema via BouwProfs op Facebook.
Reactie van Frank van Unen via de BouwProfs Linkedin groep.
Ik heb vorig jaar een project met BAM W&R gedaan. Minimale hoeveelheid afval, o.a. door woningbreedte af te stemmen op pannenmaat. Verder was hele concept zo uitontwikkeld dat de hoeveelheid benodigd bouwmateriaal exact bekend was.
Reactie van Prosper de Bever via de BouwProfs Linkedin groep.
als het huis zelf niet op die maat zit zie ik niet meteen wat je er mee opschiet; en ik dacht ook aan de zaken die Michael de Vos noemt.
daarnaast dan ook graag de kozijnen van het huis zelf zo dimensioneren dat je elke tussenmaat dan ook geen afval hebt.
Het enige waar het zinvol kan zijn is denk ik de nul op de meter aanpassingen in een dergelijke steenmaatveelvoud omdat vaak een dikker kopgevel nodig is.
Deze reactie is inderdaad wat ongenuanceerd. In de kolom zouden alle betrokkenen moeten nadenken over datgene wat zou kunnen bijdragen aan beperking van afval en ontlasting van het milieu. Dus vanaf opdrachtgever en architect tot en met de bouwer en installatiebedrijven. Dan pas heeft het echt resultaat.
Ik ruik een nieuw baksteenformaat: het RIJM-formaat: 292 x 100 x 60. (werkend 300 x 75; Modulair met tegels, keukens, plafonds, en alles wat op 150, 300, 450, 600 en zo rijmt)
Zeer nobele gedachte en een leuk bedacht argument. De vrijheid van de opdrachtgever wordt hierdoor dus ontnomen. Men kan veel meer argumenten bedenken dan alleen maar het bedenken van een moduulmaat. Dit is meer een argument met een financiële onderliggende gedachte dan een afval vriendelijke manier van bouwen.
Welkom bij
BouwProfs
© 2024 Gemaakt door Michel Eek. Verzorgd door
Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van BouwProfs