BouwProfs

De bouw online verbonden.

Groothuis Wonen zet actief in op beperken afvalstroom.

Een mooie en bijzondere manier om de afvalstroom te beperken van het Overijsselse bouwbedrijf Groothuis Wonen. Men werkt daar namelijk met woningen die te verbreden zijn met 44 cm. Dit in tegenstelling tot de gebruikelijke 30 centimeter.

De reden waarom Groothuis dit doet heeft een duurzaam motief. Twee bakstenen naast elkaar hebben van voeg naar voeg exact een breedte van 44 cm. Door met deze breedte te werken, beperkt Groothuis de afvalstroom. Wat ons betreft een mooi en goed initiatief dat hopelijk navolging krijgt in de markt.

Weergaven: 520

Opmerking

Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BouwProfs

Reactie van Michaël de Vos op 26 November 2015 op 12.25

Een beetje meer Meccano-out-of-the-doos-denken kan in de bouw geen kwaad.

Reactie van BouwProfs Redactie op 26 November 2015 op 8.54

En wat betekent dit voor de afvalstromen voor de daken, vloeren, binnenwanden etc etc? Deze duurzaamheid qua afvalstromen is enkel betrokken op het gevelmetselwerk in mijn optiek.En er wordt toch vaak al een verdeling gemaakt op basis van koppenmaat, wat is nu de toegevoegde waarde?

Reactie van Felke Huitema via BouwProfs  op Facebook.

Reactie van BouwProfs Redactie op 26 November 2015 op 8.50

Groothuis (prima woningen overigens, ik woon al tien jaar in een exemplaar) stemt af op koppenmaat, BAM op pannenmaat. Maar die komen allebei niet overeen met breedplaatvloerenmaat of kalkzandsteenblokkenmaat.... En dan hebben we het nog niet over tegelmaat die soms met en soms zonder voeg 15 of 30cm is.... 
Ik geloof dat het afstemmen op een bepaalde maat niet per sé betekent dat je bezig bent met je afvalstromen. Vooral pannen en/of koppen is volgens mij vooral een kwestie van esthetiek. 
Heeft een van jullie ooit de Willemswerf van Wim Quist bezocht? Dat is dat grote witte gebouw met die diagonaal aan de Boompjes in Rotterdam. Quist was een neuroot van het goede soort: de toiletgroepen zijn gemaakt zonder één gezaagde tegel. Ik geloof niet dat hij de oplossing van de afvalstroom tot doel had.

Reactie van Frank van Unen via de BouwProfs Linkedin groep.

Reactie van BouwProfs Redactie op 26 November 2015 op 8.49

Ik heb vorig jaar een project met BAM W&R gedaan. Minimale hoeveelheid afval, o.a. door woningbreedte af te stemmen op pannenmaat. Verder was hele concept zo uitontwikkeld dat de hoeveelheid benodigd bouwmateriaal exact bekend was.

Reactie van Prosper de Bever via de BouwProfs Linkedin groep.

Reactie van Ron Reijnders op 24 November 2015 op 19.52

als het huis zelf niet op die maat zit zie ik niet meteen wat je er mee opschiet; en ik dacht ook aan de zaken die Michael de Vos noemt.

daarnaast dan ook graag de kozijnen van het huis zelf zo dimensioneren dat je elke tussenmaat dan ook geen afval hebt.

Het enige waar het zinvol kan zijn is denk ik  de  nul op de meter aanpassingen in een dergelijke  steenmaatveelvoud  omdat vaak een dikker kopgevel nodig is.     

Reactie van J. Marelis op 24 November 2015 op 17.11

Deze reactie is inderdaad wat ongenuanceerd. In de kolom zouden alle betrokkenen moeten nadenken over datgene wat zou kunnen bijdragen aan beperking van afval en ontlasting van het milieu. Dus vanaf opdrachtgever en architect tot en met de bouwer en installatiebedrijven. Dan pas heeft het echt resultaat.

Reactie van Michaël de Vos op 24 November 2015 op 16.27

Ik ruik een nieuw baksteenformaat: het RIJM-formaat: 292 x 100 x 60. (werkend 300 x 75; Modulair met tegels, keukens, plafonds, en alles wat op 150, 300, 450, 600 en zo rijmt)

Reactie van Zicht Bouwadvies; André Gruisen op 24 November 2015 op 14.54
Dat is een wat ongenuanceerde reactie, want de meeste milieubeschermend acties beginnen uit financiële overwegingen. Vroeger was de kreet dan ook, " doe je het niet voor het geld, doe het dan voor het milieu". Dat was eerlijk. Maar als je geld bespaart EN daarbij ook nog afval beperkt, dan is dat in mijn opinie winst voor iedereen.
Maar ik vraag me wel af hoe de maat van 44cm doorwerkt in de houtmaten, de dakpannen en de binnenmuren, met immer stijgende isolatiesdiktes. Want waarom dan niet gewoon de ouderwetse koppenmaat van 11cm hanteren, om de gemetselde buitenmuren te maatvoeren ?
Backtobasic.
Ik heb ook een goed idee, ik ga weer tekeningen maken die net zo groot zijn als de papierrol in mijn plotter. Dan hoef ik ook geen randen meer af te snijden en beperk ik mijn afval stroom.
Reactie van Architectenbureau Caetshage op 24 November 2015 op 11.56

Zeer nobele gedachte en een leuk bedacht argument. De vrijheid van de opdrachtgever wordt hierdoor dus ontnomen. Men kan veel meer argumenten bedenken dan alleen maar het bedenken van een moduulmaat. Dit is meer een argument met een financiële onderliggende gedachte dan een afval vriendelijke manier van bouwen.

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2020   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+