BouwProfs

De bouw online verbonden.

Hoe realistisch is de wens van FNV Bouw naar vroegpensioen voor bouwvakkers?

Diverse media zoals NOS.nl melden dat FNV Bouw wil dat oudere bouwvakkers snel met vervroegd pensioen gaan om plaats te maken voor jongeren.

Jongeren kiezen niet meer voor de bouw omdat er door de crisis geen banen meer zijn. Door de ouderen sneller met pensioen te sturen (boven de zestig jaar) wordt er op een natuurlijke manier zorg voor gedragen dat tienduizenden jongere bouwvakkers hun baan behouden.

Ik ben heel benieuwd hoe bouwprofs over deze gewenste maatregel van het FNV denken. Wat vind jij, een terechte wens vanuit het FNV of is het juist een heel onverstandig advies omdat hiermee nog meer kennis uit de bouw wegvloeit?

Weergaven: 589

Opmerking

Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BouwProfs

Reactie van Harry Gooren op 8 Maart 2013 op 18.21

Het is een goed plan. Ook is het waar dat er veel vakkennis verloren gaat. Zelf, 62 jaar, ben ik nog steeds een vakman maar in de praktijk nauwelijks nog gevraagd. Nederland is voor een vakman een slecht land, in Zwitserland b.v. wordt een vakman veel beter gewaardeerd. Wij Nederlanders willen niet betalen en zeggen een Pool of Tech doet het veel goed koper. Wij moeten dat aanvaarden en niet verder tegen de stroom inzwemmen. Wel zou door de overheid het pensioen aangevuld moeten worden. Immers de bijkomende kosten voor een verloren generatie zijn veel hoger. Dan maar een kerkje minder

Reactie van Ron Reijnders op 8 Maart 2013 op 17.24

het is goed dat mensen formeel langer door moeten werken / mogen werken  maar je moet daar zeer flexibel mee om kunnen gaan.  in crisies tijd en als vraag en aanbod niet op elkaar zijn afgestemd moet je eerst de tekorten zien weg te werken waarbij je eerst mensen aan het werk moet zetten die het meest logsiche zijn .

ofwel de ene keer de jeugd de andere keer juist de ouderen; zorg voor een langjarig evenwicht  en een gezonde verdeling over de leeftijden.

Bij hoge werklooosheid in een sector en tegelijk  mensen langer laten werken is zo krom als je maar kan bedenken.

Reactie van Alex Brommer op 8 Maart 2013 op 14.07

In principe ben ik het wel eens met de mening dat er met het vroegpensoein sturen van ouderen veel vakkennis verloren zou gaan. Maar we moeten ons ook realiseren dat de bouw aan het veranderen is en dat met de komst van nieuwe bouwstijlen ook een omschakeling van de vakman gevergd wordt. Ik ben me er met alle respect wel van overtuigd dat de jongere generatie deze omschakeling veel beter kan maken dan de oudere garde.

En gezien de zwaarte van onze beroepstak is er toch niks mis mee om ook naar het lichamelijke aspect te kijken, als we op deze manier dan ook nog eens (leer) plekken kunnen generen voor de jongere groep dan hebben we toch een win win situatie?  

met de stelling van Mevrouw Dollekamp ben ik het niet helemaal eens. Want er is wel degelijk interresse voor de restauratieopleiding, maar zolang er geen leerwerkplekken zijn kunnen deze lieden dus ook niet aan een dergelijke opleiding beginnen.

Reactie van Frederike Dollekamp- van Aarsen op 8 Maart 2013 op 13.24

Ik vraag me af of dit wel een goed plan, wanneer we de oudere bouwvakker met vervroegd pensieon sturen, vrees ik dat er ook een groot deel van de vakkennis verloren gaat!

En dit geld helemaal voor de restauratie, in deze sector houden we dan helemaal geen vakmensen over, want helaas zijn in dit vakgebied maar weinig jonge vakmensen geinterresseerd!

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2020   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+