BouwProfs

De bouw online verbonden.

ijzeroer als waterremmende laag in de ondergrond bij de verbreding van het Wilhelminakanaal.

Deze week is het instituut voor toegepast onderzoek op het gebied van water en ondergrond, Deltares in samenwerking met funderingsspecialist Van 't Hek begonnen met een praktijkproef bij het Wilhelminakanaal bij Tilburg waarbij ijzeroer als waterremmende laag wordt getest. Tijdens de proef wordt dit nieuw middel en deze nieuwe methode aangebracht als natuurlijke waterremmende plaat in de ondergrond van het Wilhelminakanaal.

Het Wilhelminakanaal wordt verbreed en verdiept om grotere schepen toe te laten. Dit biedt economische kansen voor Tilburg en zorgt er voor dat Brabant beter bereikbaar is over het water. Als gevolg van kanaalpeilverlaging daalt de grondwaterstand in de omgeving. Om schade aan de omliggende natuur en gebouwen te voorkomen bedacht Deltares deze nieuwe methode waarmee voorkomen wordt dat het grondwater uit de omgeving naar het kanaal stroomt.

Door een mengsel van ijzeroer in de grond te injecteren ontstaat een natuurlijke waterremmende plaat langs en onder het kanaal. De bijzondere eigenschappen van het ijzeroer maken het mogelijk om te meten hoe dik de laag is en waar eventueel extra injectie nodig is om het te verstevigen.

Weergaven: 488

Opmerking

Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BouwProfs

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2020   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+