De bouw online verbonden.
Bij Strukton ging de stap naar duurzaamheid niet helemaal vanzelf. Inmiddels loopt het bouwbedrijf wel voorop. "Wij proberen steeds zoveel mogelijk de cirkel te sluiten."
Dat Strukton in 2008 de koers vol op duurzaamheid zette, was niet alleen een eigen keuze. “ProRail, een van onze grootste opdrachtgevers, kwam op dat moment met de CO2-prestatieladder”, vertelt Harry Hofman. “Dat betekende dat duurzame bedrijven bij hen een gunningsvoordeel kregen. Toen zijn wij als de donder begonnen om hoger op die ladder te komen”, aldus Hofman, die sinds september vorig jaar werkt als mvo-projectleider bij de full service provider op het gebied van bouw, infrastructuur en technische installaties. Gelukkig hoefde Strukton niet bepaald op 0 te beginnen, haast hij zich te zeggen. “Maar de CO2-prestatieladder heeft een en ander wel in een stroomversnelling gebracht.”
Visie en inzet
Bij Strukton praten ze niet zozeer over duurzaamheid, maar liever over ‘levensduur’, vertelt Hofman. “Levensduur voor projecten, mens en natuur. Dat wil zeggen dat we bij het ontwerp rekening houden met zowel de realisatie-, de gebruiks- als de afvalfase van het werk.”
Voorbeelden genoeg. Zo bouwde Strukton mee aan het zogeheten ‘DUO’gebouw in Groningen, waarbij onder meer energie wordt bespaard door water door de vloerconstructie te leiden. En in Rotterdam doet het bedrijf het beheer en onderhoud van negen zwembaden, waarbij de gemeente geen investeringen hoeft te doen in energiebesparing, maar Strukton wél meer kan verdienen als het meer weet te reduceren. Een “klassieke win-win situatie”, zegt Hofman, die de toegepaste Esco-formule “een primeur in Nederland” noemt. Ook werkt het bedrijf mee aan een ‘Green Deal Betonketen’ project, waarbij de mogelijkheden voor duurzaam beton worden onderzocht. “Wij proberen steeds de cirkel te sluiten”, vat Hofman alle inspanningen samen.
Rendement
“Veel maatregelen leveren gewoon geld op en zijn onderdeel van de business”, zegt Hofman. “Voor ons, maar ik denk voor elk bedrijf, is het voortbestaan zelfs van duurzaamheid afhankelijk.” Daarom kijkt Strukton de komende tijd ook steeds meer ‘in de totale keten’. Zo moeten alle leveranciers een duurzaamheidsverklaring afleggen en moeten de 75 grootste dit jaar zelfs inzicht geven in hun CO2-emissies. Het is niet alleen een kwestie van eisen stellen, zegt Hofman. “We voeren ook gesprekken met een aantal leveranciers om te kijken hoe de milieubelasting nog verder kan worden teruggedrongen. Juist in de keten kun je de meeste reductie behalen. Dan wordt het pas echt interessant!” (Bron: MT.nl)
Welkom bij
BouwProfs
© 2024 Gemaakt door Michel Eek. Verzorgd door
Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van BouwProfs