De bouw online verbonden.
Steeds meer zorginstellingen maken de omslag naar kleinschalig wonen. We hebben het bij kleinschalig wonen voor mensen met dementie vaak over vormgeving, maar het is goed om eens te bedenken wat we nu eigenlijk met kleinschalig wonen beogen. Het gaat hierbij om mensen waarbij de grip op het leven tussen de vingers door wegglipt. Dat maakt angstig en onzeker. Als gevolg daarvan zoekt men houvast in vertrouwde beelden en patronen. Bekende personen kunnen dat vertrouwen geven, maar bijvoorbeeld ook gewoonten, rituelen en een herkenbare woonomgeving. Deze manier van wonen is al vele jaren succesvol voor mensen met een verstandelijke handicap.
Herkenbare patronen vasthouden
Kleinschalige woonvormen geven goede voorwaarden om herkenbare patronen vast te houden, maar ook om een goede invulling te kunnen geven aan dagbestedingen en meerzorg. Een belangrijk onderdeel daarin is het verzorgen van de maaltijd. De kwaliteit van de maaltijd is voor iedereen belangrijk, zeker voor oudere en kwetsbare mensen. De voorbereidende werkzaamheden om de maaltijd samen te stellen zijn gezellig en leuk om daar actief of passief aan mee te doen. En tijdens het afruimen en beladen van de afwasautomaat na afloop, ontstaan altijd de leukste gesprekken. Maar ook andere dagelijkse bezigheden, zoals de was doen, dragen bij aan herkenbaarheid van het normale dagelijkse leven. Bovendien blijkt dat ook de begeleiders deze opzet aantrekkelijker vinden, waardoor zij meer voldoening uit hun werk halen.
Kleinschalig wonen vraagt om een andere instelling
Kleinschalig wonen vraagt echter letterlijk en figuurlijk om een andere instelling. Van de medewerkers van een zorginstelling en natuurlijk die van de bewoners. Denk aan het enthousiasmeren van medewerkers en bewoners, maar ook de indeling en opzet van de leef-, keuken- en woonomgeving en het leren omgaan met apparatuur. En belangrijker, het anders leren omgaan met elkaar. Het blijken nieuwe uitdagingen waarbij ook een daarbij passende indeling, gebruiksvriendelijkheid en functionaliteit van de keukenapparatuur, maar ook van de andere apparatuur, zoals de wasautomaat, binnen deze kleine woongemeenschappen van zeer groot belang zijn. Veel zorginstellingen kiezen dan ook voor een totaalconcept, dat voorziet in het welzijn van de bewoners en medewerkers (begeleiders c.q. verzorgers) en het paramedische en functionele doel van een zorginstelling niet uit het oog verliest.
Een totaalconcept
Om afstemmingsproblemen in de uitvoeringsfase te voorkomen wordt de aanschaf van keukenapparatuur vaak gecombineerd met de aanschaf van keukenmeubelen. Het is dan ook verstandig dit traject in een vroeg stadium in handen te geven van één leverancier. Deze leverancier kijkt samen met de zorginstelling, haar medewerkers, de architect, binnenhuisarchitect en/of adviseurs naar de doelstellingen binnen het zorgconcept. Aan de hand hiervan is de leverancier in staat een passend advies te geven over bijvoorbeeld de meest ideale inrichting en de meest geschikte apparatuur. Zo wordt in goed overleg een fraaie, maar bovenal functionele oplossing ontwikkeld voor iedere specifieke situatie.
Deze bijdrage is geschreven door Miele Professional. Miele is sponsor van het Nationaal Symposium Woningcorporaties Nederland. Dit symposium wordt op 15 en 16 oktober aanstaande gehouden in het Miele Inspirience Center in Vianen.
Opmerking
Een instelling is een instelling dat betekend regeltjes en nog eens regeltjes.
Hoe vernederend ze ook zijn.
Het zijn vanwege het volproppen met concentraties patiënten net concentratiekampen.
De euthanasie-zusters-des-doods lopen ook vrij rond met hun injectiespuiten.
Het zogenaamde fixeren met de plank wat al jarenlang verboden is wordt gewoon alle dagen nog toegepast.
Ja dat is beter tegen de onrust zegt de nachtzuster.
Een middeleeuws marteltuig is er een vrolijk S.M. speeltje bij.
.
Welkom bij
BouwProfs
© 2024 Gemaakt door Michel Eek. Verzorgd door
Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van BouwProfs