BouwProfs

De bouw online verbonden.

Beton gemaakt uit tomaten. Dat klinkt op zijn zachtst gezegd nogal merkwaardig? Of ligt het toch meer voor de hand dan we denken en gaat we straks echt beton krijgen gemaakt van mooie rode tomaten. Prof. dr. ir. Michiel Haas is hoogleraar Materials & Sustainability aan de Faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen TU Delft. In een recente blog op zijn website schrijft hij over de veelbelovende ontwikkeling van biobased beton. 'Het zou zo maar kunnen dat we over pakweg 15 jaar heel ander materiaal beton hebben' aldus Michiel Haas.

Volgens Michiel Haas zijn de variatiemogelijkheden van beton ongekend. Met name door de vele soorten grondstoffen die men hiervoor kan toepassen en door de verschillende samenstellingen van die grondstoffen.

Kweken van cement uit plantenvezels en begroeien van beton
Haas is zelf binnen de TU Delft betrokken bij een drietal ontwikkelingen en onderzoeksvelden.

  1. Ten eerste de biobased materialen met als exponent het ‘kweken van cement’ uit plantenvezels.
  2. Ten tweede studies naar het (laten) begroeien van beton, enerzijds het voorkomen van begroeiing omdat dit schadelijk is voor het beton en anderzijds het juist met opzet laten begroeien van beton zodat je bijvoorbeeld prachtige mossengevels kunt maken.
  3. Ten derde de CO2 reductie van beton, waarbij je in Nederland zeker tot 40% reductie kunt komen door bijvoorbeeld minder cementhoeveelheden te gebruiken.

"Op al die vlakken ligt er een enorme potentie voor het materiaal beton. Veel studenten en promovendi zorgen ervoor dat wij daar de vruchten van gaan plukken, op korte en langere termijn” aldus Michiel.

Cement moet gezien gaan worden als hoogwaardig product
Het woord vrucht kan in dit geval vrij letterlijk genomen worden. Volgens Michiel Haas moeten we cement veel meer als een hoogwaardig product gaan zien waarmee maatwerk beton gemaakt kan worden. Tailormade beton als het ware. In zijn blog geeft Michiel het voorbeeld van zogenaamd 'tomatencement'. Volgens hem zijn tomaten net als komkommers en pompoenen kansrijk om te verwerken tot een bindmiddel voor beton. Je kunt het boeiende betoog over het maken van beton uit tomaten van Michiel Haas lezen via zijn blog

Michiel stuurt regelmatig een gratis e-magazine met daarin energiebesparingstips en tips en weetjes op het gebied
van duurzaamheid.

Je kunt je voor zijn e-magazine aanmelden via deze link.

Weergaven: 924

Opmerking

Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BouwProfs

Reactie van Marcel van Mierlo op 17 Januari 2014 op 10.01

Geweldige ontwikkeling én inspirerende blog van Michiel, een aanrader voor alle bio-constructeurs. Zeer benieuwd naar de volgende stappen.

Wil je meer weten over bio-based materials, die nu al worden toegepast, dan is m'n blog 'LEVEN in Tuinen' met wereldwijde voorbeelden (mais, champignons, zeewier, stro) misschien ook aardig om eens te bekijken (inclusief expert reactie van Beate Bouwman, Directeur Instituut voor Bouwbiologie + Ecologie Benelux IBB/IBN en initiatiefneemster van Growing Green Houses.) Hier vast een voorbeeld van het zeewierhuisje (Denemarken, eiland Laeso).

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+