BouwProfs

De bouw online verbonden.

Opleiding 'integraal woning inspecteur' (NTA-8060).

Het uitvoeren van inspecties is belangrijk om goed inzicht te krijgen in de staat van onderhoud van een woning. De kwaliteit van de uitgevoerde inspectie is daarbij van groot belang. De gevolgen kunnen immers groot zijn als een inspectie niet goed wordt uitgevoerd. Daarom moet een inspecteur aantoonbaar competent zijn en blijven op alle voor de inspectie relevante gebieden.

Speciaal voor bouwprofs met voldoende bouwkundige kennis die zich diepgaand willen bekwamen in woning inspectie organiseert BouwProfs de 7-daagse opleiding integraal woning inspecteur NTA-8060.


Tijdens deze opleiding leer je inspecteren, rapporteren en adviseren volgens de NTA 8060: de landelijke integrale inspectie methode voor woningen. Met het volgen van deze opleiding word je volledig deskundig op de voor het uitvoeren van een inspectie belangrijke onderdelen NEN 2767, (RGD)Boei, Bouwbesluit 2012, bouwgebreken, verduurzaming en de praktijk van het inspecteren.

Naast alle klassikale lessen krijg je ook een uitdagende individuele verdiepingsopdracht. De opleiding wordt afgesloten met een praktijktoets en een examen.

Landelijk gecertificeerd woning inspecteur

Na het volgen van deze opleiding, het maken van een toets (competentietest) en na inschrijving in het Sertum register van het Instituut Onderhoudsdeskundigen Vastgoed mag jij officieel de titel "integraal woning inspecteur" (IWI) voeren.

Om deze opleiding te kunnen volgen is geen specifieke vooropleiding vereist. Een gezonde interesse in bouwkunde in het algemeen, terzake doende bouwkundige kennis + een technische instelling is voldoende om deze opleiding te kunnen volgen. Personen die in hun professie redelijk vaak in aanraking komen met woningen en andere gebouwen zijn vrijwel altijd gekwalificeerd.

Waarom is het volgen van de IWI opleiding interessant voor jou als professional?

Wil je woning inspecteur worden? We noemen hier een aantal redenen waarom je altijd de opleiding tot integraal woning inspecteur zou moeten volgen:

* Inspectie volgens de enige landelijke norm + opname in het landelijk register van erkend onderhoudsdeskundigen

Integraal woning inspecteurs zijn opgeleid volgens de enige landelijke norm voor woning inspecties NTA8060. Vanuit opdrachtgevers worden steeds strengere eisen gesteld aan de kwaliteit van de woninginspectie en daarmee aan de woning inspecteur. Daarom kiezen opdrachtgevers voor de IWI inspecteur. De IWI inspecteur wordt permanent bijgeschoold en is erkend binnen het Sertum register.

* Vraag naar bouwkundige keuringen NTA8060

Zeer veel taxateurs verwijzen door naar een IWI inspecteur voor het doen van een bouwkundige keuring NTA8060 uit een taxatierapport. Dit levert dus een goede extra inkomstenbron op voor jou als integraal woning inspecteur.

* Speciale aandacht voor woninginspecties als basis voor verduurzaming (BENG)

Er is een sterk toenemende vraag vanuit de markt naar inspecties als basis voor het verduurzamen van woningen. Binnen de IWI opleiding is daarom veel aandacht voor de BENG systematiek. Je wordt binnen de opleiding volledig geschoold om een inspectie te doen die als basis dient voor het (verder) verduurzamen van woningen.

Dit gebeurt aan de hand van de BENG ladder. Dit is een online tool waarmee je leert bestaande woningen naar een indicatief BENG niveau te brengen. Het gebruik van deze tool is voor cursisten die de opleiding volgen geheel gratis. De BENG ladder mag ook na afloop van de opleiding gratis gebruikt blijven worden door cursisten die de opleiding hebben gedaan.

Nadat je jouw IWI diploma hebt behaald kan je de extra module BENG expert volgen. Na het volgen van deze module kan jij je tevens inschrijven als gecertificeerd BENG expert in het CETIGO register.

* werken met gevalideerde inspectie software 

Voor jou als IWI inspecteur is specifieke software ontwikkeld waarmee je volledig gevalideerd landelijk erkende woning inspecties uitvoert. Deze software wordt ook gebruikt gedurende de opleiding zodat je als aankomend inspecteur meteen leert werken met deze software.

* IWI is de standaard voor de grote landelijke instanties

Het IWI diploma geeft recht op het uitvoeren van een IWI woninginspectie conform de landelijke norm NTA8060:2010. Deze woninginspectie is door middel van gevalideerde software landelijk erkend en wordt geaccepteerd door belangrijke instanties in Nederland waaronder Nationale Hypotheek Garantie (NHG), Stichting Waarborgfonds Eigen Woning, alle Autoriteit Financiële Markten geregistreerde financiële instellingen, het Nederlands Woning Waarde Instituut (NWWI). NRVT, NVM, VBO en VastGoedPro.

* Meeloopdagen en jaarlijkse audit

Als je als IWI inspecteur werkt met de gevalideerde IWI inspectie software krijg je de mogelijkheid aangeboden om na het behalen van je diploma een dag mee te lopen met een ervaren IWI inspecteur om te kijken en te leren hoe een inspectie en de toepassing van deze software in de praktijk worden uitgevoerd. Jaarlijks wordt een audit afgenomen zodat je ook op de hoogte blijft van de nieuwste updates en ontwikkelingen en je optimaal blijft werken met de gevalideerde inspectie software.

* Permanente educatie programma

IWI inspecteurs volgen jaarlijks een permanente educatie programma om zo kennis en vaardigheden op peil te houden. Het PE programma bestaat jaarlijks uit een online sessie over wet- en regelgeving voor de woning inspecteur en een praktijkdag op locatie.

De opleiding wordt gegeven onder de bezielende leiding van: 

ir. Rens ten Hagen

Rens is als hoofddocent en als docent bouwfysica en bouwkunde verbonden aan BouwProfs.

Rens heeft expert kennis van het Bouwbesluit en heeft een specialisatie in gebouwinspectie, verduurzaming en onderhoud.

Rens was voorzitter van de NEN-commissie Harmonisatie Woningkeur die de ontwerp NTA-8060 heeft ontwikkeld.

Johan Bove

Johan is geregistreerd bouwkundig inspecteur, bouwpatholoog en bouwkundige. Johan heeft een grote expertise opgebouwd binnen diverse disciplines waaronder bouwgebreken en bouwgeschillen.

Dankzij zijn meer dan dertig jaar ervaring in het bouwproces is Johan als geen ander in staat om de benodigde theorie aan de bouwpraktijk van alle dag te koppelen.

Docent Rens ten Hagen is betrokken bij de totstandkoming van Ontwerp NTA 8060:2010 en bij de huidige initiatieven om deze om te zetten naar een volwaardige NEN norm

Het volgen van de opleiding integraal woning inspecteur garandeert je dat je meteen volledig onderwezen wordt in de laatste ontwikkelingen. 

Hoe ziet het programma van de opleiding integraal woning inspecteur eruit?

Dag 1 - Bouwen door de eeuwen heen

 • Inleiding en Geschiedenis
 • Theorie Bouwbesluit
 • Constructieve veiligheid - Bruikbaarheid - Brandveiligheid
 • Bouwbesluit bestaande bouw geschiedenis en praktijk
 • Praktijk | minitoets

Dag 2 - Conditiemeting NEN 2767

 • Theorie: meten is weten
 • Verdieping Woningbouw
 • Theorie van NEN 2767 in de praktijk
 • Praktijk | minitoets

Dag 3 - Bouwgebreken

 • Theorie ondeugdelijk werk
 • Bouwgebreken, oorzaak en gevolg
 • Theorie van bouwgebreken in de praktijk
 • Praktijk | minitoets

Dag 4 BLA's | Duurzaamheid / BENG

 • BLA's - Brandonveilige materialen - Asbest - Legionella
 • Werking en gevaren van Elektriciteit
 • BENG
 • Duurzaamheid - Materialen - Installaties
 • Praktijk | minitoets

Dag 5 Instructies opname en opnameformulieren en theorie examen

 • Instructie gebruik opnameformulier
 • Instructie opname conform NTA (NEN) 8060, harmonisatie woningkeur
 • Theorie examen; inleveren theoretisch examenonderdeel

Dag 6 Praktijkdag

 • Verzamelen bij een woning - instructie
 • Inspectie conform NEN 8060 / NTA 8060
 • Proefopname woning
 • Evaluatie proefopname woning

Dag 7 Praktijk examen

 • Praktijk Examen in een woning

INSCHRIJVEN

Duur: 7-daagse opleiding die dagelijks duurt van 10.00 uur tot 16.00 uur inclusief lunch.

Prijs: € 2.275,- exclusief 21% btw.

Meerdere cursuslocaties in Nederland. Per locatie zijn maximaal 12 plekken beschikbaar.

Volg je de opleiding liever online?

Dat kan! Tijdens de opleidingen wordt gezorgd voor een online verbinding via Teams waarmee de opleiding ook thuis of op kantoor gevolgd kan worden. Als je de opleiding online wilt volgen ontvang je een korting van 10% op het cursusgeld. Vermeld in dat geval in de aanmelding aub dat je de opleiding online wilt volgen.

De opleiding wordt gehouden:

Zwolle

Lesdagen: 29 mei, 31 mei, 7 juni, 12 juni, 14 juni, 19 juni en 3 juli 2024.


De Bilt

Lesdagen: 3 september, 6 september, 13 september, 17 september, 20 september, 24 september en 9 oktober 2024.

 

Wil je de opleiding 'integraal woning inspecteur' volgen? Meld je dan aan door ons een mail te sturen. (Werkt de link niet? Stuur dan je mail naar michel@mfprodukties.nl)

Vermeld svp in je mail de voor- en achternaam van de persoon of personen die de opleiding gaan volgen en op welke locatie.

Wij nemen dan contact met je op om jouw plek(ken) binnen deze opleiding te reserveren.

BouwProfs organiseert regelmatig vakinhoudelijke trainingen voor de bouw en aanverwante sectoren. Bekijk hier het overzicht.

Deze opleiding geven wij ook in-company, lees hier hoe dat werkt.

Klik hier als je op de hoogte gehouden wilt worden van nieuwe trainingen en data.

Weergaven: 60891

Opmerking

Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BouwProfs

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+