BouwProfs

De bouw online verbonden.

Rijksgebouwendienst schrijft BIM voor bij aanbestedingen. Beperking of mogelijkheid?

De Rijksgebouwendienst schrijft vanaf begin november BIM voor bij aanbestedingen en lanceert op 9 november as. tijdens de Industry Day dé NIEUWE informatienorm voor de Rijksgebouwendienst.Dit is de aftrap voor een omvangrijk veranderingsproces voor de Nederlandse Bouwindustrie. Het voorschrijven van BIM is daarbij niet eens de belangrijkste stap. Veel belangrijker is het dat de open standaard IFC* voorgeschreven gaat worden.

De directeur A&A van de Rijksgebouwendienst, Alex Vermeulen zal op 9 november de specifiek voor de Rijksgebouwendienst ontwikkelde informatienorm presenteren. In deze norm staat voor opdrachtnemers beschreven wat open standaard IFC betekent voor aanbestedingen van de Rijksgebouwendienst en wat de consequenties zullen zijn voor de Nederlandse bouwindustrie.

Naast de toelichting van Alex Vermeulen over het voorschrijven van BIM en de informatienorm, zal er op 9 november een uitgebreid overzicht gegeven worden van de stand van zaken van BIM in de Benelux. Verschillende betrokkenen uit de bouw geven inzicht in wat het omschakelen naar open standaarden heeft betekent voor hun organisatie, bedrijfsvoering en projecten. Daarnaast krijgt de bezoeker inzicht hoe de bouw eruit ziet in 2020, in alle mogelijkheden en onmogelijkheden van IFC en alle softwaremogelijkheden. Bekijk alle informatie over de Industry Day.

Weergaven: 506

Opmerking

Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BouwProfs

Reactie van ing. P.J. de Vries op 28 Oktober 2011 op 18.17
Als het de bedoeling is om integraal te gaan samenwerken en informatie uit te wisselen, geloof ik niet dat het vloerenbedrijf bereid is om grote investeringen te doen. Voor Rijksgebouwendienst en Monumentenzorg zie ik echter wel het belang van goede produktinformaties van vloeren en vloersystemen, zeker als het gaat om de reproduceerbaarheid van terrazzo vloerafwerkingen. Maar dat kun je los zien van het 3-dimensionaal vormgeven/ontwerpen.
Reactie van Remko van den Bremen op 28 Oktober 2011 op 14.57

De voorschrijvende rol van de overheid kan een sleutel zijn tot een snellere invoer van BIM in de bouw, mits goed is vastgelegd welke kwaliteit van informatie wordt verwacht in het model. Tot op heden is er veel energie gestoken in de 3D ontwerp hoek maar de winst zit hem in de totale keten inclusief vooral beheer van het gebouw.

Hiervoor zal de vastlegging van informatie in de realisatiefase van het gebouw, en de terugkoppeling van deze informatie naar het model een belangrijke rol hebben.

Reactie van ing. P.J. de Vries op 27 Oktober 2011 op 21.06
Waar kan ik vinden wat BIM  en IFC inhoudt en betekent?
Reactie van HaNs Nijssen op 27 Oktober 2011 op 16.39

Inormatienorm en de standaard IFC zijn twee heel verschillende zaken. IFC maaky hooguit mogelijk om aan de norm te voldoen!

Dat de RGD vast gaat leggen welke informatie, wanneer en in welke vorm wil hebben (en levert) is de sprong voorwaarts. Ze eisen daarbij open standaarden en open bronnen. IFC is de enige (open) standaard in de B&U die het mogelijk maakt 3D modellen (geometrie) uit te wisselen.

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+