BouwProfs

De bouw online verbonden.

Scans van kansrijke gebouwen moeten herbestemming een extra boost geven.

Op financieel, bouwtechnisch en procesmatig gebied komen transformatieprojecten dezelfde obstakels en oplossingen tegen. Om een leegstaand gebouw een bestemming te geven is het belangrijk de mogelijkheden van een dergelijke transformatie vooraf in kaart te brengen. In het rapport ‘Transformatie: kansen voor de sociale huur’ van het ministerie van Binnenlandse Zaken staat daarom de aanbeveling aan gemeenten om scans te gaan maken van potentieel kansrijke gebouwen voor geïnteresseerde partijen zoals woningcorporaties.

Om het proces zo soepel mogelijk te laten verlopen, is tijdige afstemming met alle partijen (o.a. vastgoedeigenaren, aannemers en omwonenden) noodzakelijk. In alle projecten speelt de gemeente een belangrijke rol omdat zij verantwoordelijk is voor de vergunningverlening en wijzigingen in het bestemmingsplan. In sommige gevallen nam de gemeente zelf het initiatief tot herbestemming.

Ken jij mooie voorbeelden van herbestemming naar sociale woningen? Laat het ons weten en reageer via deze discussie.

Weergaven: 551

Opmerking

Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BouwProfs

Reactie van BouwProfs Redactie op 24 Februari 2014 op 16.39

 Een mooie tip inzake herbestemming kregen we binnen van Ger van der Zanden van Slimline Buildings.

De gemeente Maastricht noemt de voormalige bierbrouwerij De Zwarte Ruiter
‘beeldbepalend’ voor de stad. Het pand staat midden in de ‘Jordaan van
Maastricht’, ten westen van het centrum. Na anderhalve eeuw industrie is het nu
tijd om in het erfgoed te gaan wonen. Woningcorporatie Maasvallei realiseerde in
De Zwarte Ruiter 68 appartementen en 2.300 vierkante meter bedrijfsruimte.

Reactie van Roel Koeling op 21 Februari 2014 op 14.59

Wellicht ook een leuke in het Noorden van het land. Mediacentrale in Groningen, pal naast het Euroborgstadion. Mediacentrale Groningen. Van oorsprong een energiecentrale uit de jaren 30 van de vorige eeuw. In 2005 naar ontwerp van de Zwarte Hond compleet verbouwd. Nu is het een broednest en zeer inspirerende omgeving voor creatieve bedrijven die zijn gerelateerd aan 'Media' Inmiddels maken 65 bedrijven gebruik van de fantastische en creatieve omgeving.

Reactie van Rosemarie Jansen op 21 Februari 2014 op 10.17

Niet alleen herbestemming als woningbouw is interessant. De Shell-toren in Amsterdam wordt dit jaar verbouwd tot A'dam toren. De naam A’dam is behalve een verwijzing naar de stad ook een acroniem voor Amsterdam Dance and Music. Er komen een club in de top en kelder, kantoren voor creatieve bedrijven en voorzieningen voor de muziekbranche (zoals studio’s en ruimtes voor congressen en shows). Verder worden een hotel (120 kamers), een fitnessclub en boven op het gebouw een draaiend restaurant (360 graden per uur in het rond).

voormalige-shell-toren-in-amsterdam-transformeert-in-a-dam-toren

Reactie van Andre Letsch op 21 Februari 2014 op 9.39

Eind 2013 is een voormalige fabriek in periscopen getransformeerd tot een woon-werk gebouw. Het gebouw is geheel gestript en daarna geheel gerestaureerd. Het ontwerp is afkomstig van diederendirrix architecten.

Reactie van Frank Hams op 21 Februari 2014 op 7.52

Gisteren nog een heel mooi voorbeeld gezien van Koopmans Bouw. Ze hebben Molenwerf Amsterdam getransformeerd tot 185 appartementen. Het is een complex dat ca. 10 jaar oud is en 2 jaar leeg stond. Erg mooi project!

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2020   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+