De bouw online verbonden.
Regisserend opdrachtgeverschap komt steeds vaker voor bij duurzaam bouwen. Maar wat is regisserend opdrachtgeverschap nu precies en waarom groeit deze aanpak juist bij duurzaam bouwen in populariteit? In dit blog antwoorden, voorbeelden die online te vinden zijn én een tip om live ervaringen uit te wisselen.
Wat is regisserend opdrachtgeverschap precies?
Pianoo, expertisecentrum aanbesteden voor de overheid, heeft er een mooie definitie voor:“De opdrachtgever stelt een functioneel gespecificeerde uitvraag op. De opdrachtnemer krijgt de ruimte om het ontwerp en de realisatie zelf te optimaliseren en innovaties toe te passen in het ontwerp en de uitvoering.”
Met andere woorden, de opdrachtgever zegt welke gewenste resultaten het gebouw moet krijgen, en de aanbiedende partij(en) zoeken er de beste oplossing bij. Dat gebeurt meestal in zogenaamde ‘Design & Construct’ contracten.
Dat is anders dan traditioneel in de bouwsector gebruikelijk is. Daarbij zorgt een opdrachtgever voor het bestek en de tekeningen en laat dit door een bouwbedrijf uitvoeren.
Duurzaam bouwen
Waarom komt het regisserend opdrachtgeverschap steeds vaker voor bij duurzaam bouwen?
Omdat bij een duurzaam, energiezuinig, gebouw een combinatie nodig is van een isolerende schil, warmte- en energieopwekkende installaties, en warmteopslag. Niet al deze disciplines zijn aanwezig bij een, gemiddeld, bouwbedrijf. Als de opdrachtnemer een bouwbedrijf is, zullen zij moeten samenwerken met ontwerpers, adviseurs en installateurs. Daarbij is een integrale aanpak nodig, bijvoorbeeld in een bouwteam, omdat alle kennis vanaf de ontwerpfase aan tafel moet zitten.
Voorbeelden
Voorbeelden van zo’n integrale aanpak zijn:
U ziet dat het niet alleen om woningbouw gaat. Integrale samenwerking en duurzaamheid wordt gecombineerd bij allerlei bouwopgaven, en regisserend opdrachtgeverschap past bij verschillende typen opdrachtgevers.
Building Holland
Op zoek naar een praktijkverhaal? Kijk dan op de website van Building Holland, met de titel “Wij gaan gewoon naar nul”.
De opdrachtgever, Gemeente Nieuwegein, wilde een duurzame nieuwe gemeentewerf. Het was wel even wennen, voor de projectleider van de gemeente, dat hij als regisserend opdrachtgever zaken moest loslaten die hij vroeger zelf deed.
Wilt u meer verhalen horen en zelf contact met partijen die ervaring hebben met dit soort opdrachten? Bezoek dan Building Holland, het integrale event van bouw & vastgoed in de RAI, Amsterdam, van 22 tot en met 24 maart 2016.
Welkom bij
BouwProfs
© 2025 Gemaakt door Michel Eek. Verzorgd door
Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van BouwProfs