BouwProfs

De bouw online verbonden.

Wat kan de “Slimme Stad” betekenen voor de MKB-er in de bouw?

De Slimme Stad is in opkomst. Gemeente Hoorn wil verkennen hoe technologische ontwikkelingen de samenleving beïnvloeden en welke kansen Hoorn heeft in een “smart city”. In Almere is het Big Data Value Center opgericht door de gemeente. Zij geloven namelijk dat het combineren van grote hoeveelheden data slimme oplossingen kan bieden voor maatschappelijke en economische uitdagingen. Gemeente Assen is proeftuin als “sensor city”. Een stedelijk meetnetwerk van sensorsystemen waarmee praktische toepassingen worden ontwikkeld (momenteel voor mobiliteit en voor geluidsbeleving).

Nieuwe industriële revolutie

Een aantal denkers uit de architectuur en stedenbouw hebben een manifest opgesteld genaamd “De invloed van digitale productie op stedelijke en regionale ontwikkeling”. Ze noemen dit ook wel de derde industriële revolutie. Ze willen hiermee de discussie aanzwengelen over de impact van deze revolutie op het functioneren van steden en regio’s. Ze voorspellen o.a. dat vastgoed minder ‘vast’ zal worden.

Wat heb je als MKB-bedrijf nu aan deze informatie? Er zullen nieuwe markten ontstaan, een ander type opdrachtgever, andersoortige opdrachten. Misschien is het nodig om je business model te veranderen.

Building Holland

De kansen die deze ontwikkelingen ondernemers brengen vind ik super spannend! Daarom zal ik bij Building Holland, op 31 maart, gaan luisteren naar de verhalen bij “Business in de slimme gezonde stad”. Dan gaat het over: “Slimme steden en gebouwen. Steeds meer bedrijven passen innovatieve technologie toe in producten, diensten en processen. Er liggen enorme kansen voor de bouw in deze groeimarkt. Sensoren worden ingezet voor beveiliging van goederen, in slimme zorgconcepten, en voor het continu meten van klimaat en bezetting in gebouwen”.

En wat te denken van 'Het nieuwe goud': data. Verzamelen, simulatie en analyse van data bieden kansen om beslissingen te nemen om de exploitatie, gezondheid, comfortbeleving en veiligheid te vergroten. Welke data en technologie is in te zetten voor het gezonder, slimmer en bereikbaarder houden van onze steden? Welke kansen liggen er voor ondernemers?

Een aantal inleiders pitchen de ontwikkelingen die zij zien aan de hand van concrete projecten en voorbeelden. Daarna volgt een discussie over hoe de beschikbare kennis en data toegankelijk te maken voor de maatschappij en de business kansen te benutten.”

 

Weergaven: 120

Opmerking

Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BouwProfs

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+