BouwProfs

De bouw online verbonden.

Utrecht saneert bodem door middel van een ondergrondse biowasmachine.

In Utrecht is men flink bezig met de ontwikkeling van het stationsgebied. Behalve alle bovengrondse veranderingen vindt een van de meest ambitieuze projecten onder de grond plaats. Met het concept ‘biowasmachine’ wordt een bodemsaneringsoperatie uitgevoerd van een gebied van ruim zes vierkante kilometer.

‘De zogenaamde biowasmachine maakt gebruik van warmte-en-koudeopslag systemen die grondwater rond pompen en daar warmte aan onttrekken of afgeven. Daardoor kunnen bacteriën de dechlorering beter uitvoeren’ legt adviseur Albert de Vries uit in het Technisch Weekblad. Deze systemen functioneren momenteel al bij Vredenburg, de Jaarbeurs en de Rabobank. Doordat deze WKO-systemen het water rondpompen vind er een menging en beweging van de vervuiling plaats en wordt de werking van de grondzuiverende bacteriën bevorderd. Om de afbraak te stimuleren kunnen ook natuurlijke voedingsstoffen worden toegevoegd die op deze manier functioneren als wasmiddel en het proces kan versnellen.

In Utrecht is bodemsanering al langer een aandachtspunt. Eerder werd bij het Griftpark een operatie uitgevoerd die is bekroond door Stichting Infrastructuur Kwaliteitsborging Bodembeheer vanwege de gerealiseerde kostenbesparing en de samenwerking met omwonenden.

Weergaven: 314

Opmerking

Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BouwProfs

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+