De bouw online verbonden.
Een woningcorporatie met het plan een huurwoning echt energiezuinig te maken kan met de betreffende huurder een afspraak maken over de vergoeding daarvoor. Voorwaarde hierbij is wel dat de corporatie aan de huurder de garantie geeft dat de woning ook echt een verbetering laat zien op het gebied van energie besparing en dus echt energiezuiniger wordt.
USP Marketing Consultancy stelde aan zo'n 400 mensen met een huurwoning de vraag of men een dergelijke energieprestatie vergoeding ziet zitten. En wat blijkt? Van de ondervraagde huurders gaat ruim een derde akkoord met een huurverhoging van 5 tientjes per maand als daar ingrijpend onderhoud tegenover staat dat er toe leidt dat de rekening voor energie uiteindelijk ook echt lager wordt omdat de woning goed is verduurzaamd en daardoor energiezuiniger is geworden. Bijna een derde van de ondervraagden twijfelt. Maar het goede nieuws hierbij is wel dat deze groep voor een groot deel te overtuigen is wanneer de corporatie een garantie geeft op de daling van de energierekening. Dit zou gedaan kunnen worden door bijvoorbeeld geld terug te geven als de daling van de energierekening minder daalt dan gegarandeerd.
Hoop op energiezuinig maken van huurwoningen
Een behoorlijk confronterende uitslag van het USP onderzoek is dat 20 procent van de ondervraagden aangeeft niet op te letten hoeveel energie men verbruikt in huis. Hier valt dus nog zeer veel winst te halen. Al met al biedt dit onderzoek houvast en hoop voor het energie zuiniger maken van corporatie huurwoningen. Als de woonlasten op z'n minst gelijk blijven zijn huurders dus wel degelijk bereid mee te werken (en te betalen) aan maatregelen die energie besparen. Op dit moment vindt een internetconsultatie plaats over dit onderwerp. De uitkomsten van dit onderzoek worden aan de Minister aangeboden.
Opmerking
Goed om een scheiding te maken tussen kwaliteit van de gebouwschil en methode en technieken van verwarming binnen de woning. Zeker nu woningen steeds meer overdag ook vol in gebruik zijn met thuiswerken naast niet kunnen/hoeven werken. Naast verduurzamen op gebouwniveau is het belangrijk ook meteen de aanpasbaarheid van de inbouw door de bewoners mee te nemen. Gebruik wordt steeds onderling verschillender en verandert steeds sneller.
Heeft USP naar woningbouw corporatie woning huurders gekeken of zaten er ook andere verhuurders bij waarvan gehuurd werd? Er is (deels terecht) weinig vertrouwen in de daadwerkelijke verlagende resultaten van commerciële verhuurders. Echter juist ook het gedrag van de huurder na verduurzaming bepaalt het energie (kosten) resultaat. Te vaak is al gebleken dat velen minder zuinig worden als het 'minder uitmaakt' op de eigen rekening als de temperatuur een graadje hoger gaat. Dus ook (live) inzicht in het werkelijke gedrag is nodig om verhuurder het vertrouwen te geven dat ook de huurder goed omgaat met de nieuwe kansen.
Welkom bij
BouwProfs
© 2024 Gemaakt door Michel Eek. Verzorgd door
Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van BouwProfs