De bouw online verbonden.
Exclusieve rechten op de exploitatie van kermissen, markten en parkeergarages of de opslag van vuurwerk kunnen gemeenten straks minder makkelijk aan bevriende bedrijven toespelen. Er is een Europese richtlijn in de maak die ervoor zorgt dat het verstrekken van dergelijke concessies transparanter wordt.
Richtlijn
De Haagse wethouder Henk Kool (PvdA, economie) slaagde er vorige week in als rapporteur voor het Comité van de Regio’s de handen op elkaar te krijgen voor een door 27 Europese landen gedragen advies voor het opstellen van zo’n concessierichtlijn. Het Comité bestaat uit vertegenwoordigers van lokale overheden en is het officiële adviesorgaan van de Europese Unie als het gaat om lokale wetgeving. De Europese Commissie gaat aan de hand van het advies van Kool een definitieve richtlijn opstellen.
Exclusief recht
Een concessie is een soort vergunning of contract met de overheid, waarmee een ondernemer het exclusieve recht krijgt om diensten aan te bieden en daar geld mee te verdienen. Zo verstrekken gemeenten al sinds jaar en dag concessies voor de exploitatie van markten in ruil voor het onderhoud van het marktterrein, maar bijvoorbeeld ook voor het onderhoud van bus- en tramhokjes als tegenprestatie voor het mogen aanbrengen van reclame in die abri’s. De exploitant met de concessie kan de kosten die hij maakt terugverdienen, omdat alleen hij van de overheid de kramen of de abri’s mag verhuren.
Aanbestedingsdrempel
Als de Europese Commissie zijn nieuwe advies overneemt, komt er straks één kader voor de gunning van concessieopdrachten, net als voor openbare werken. Daarmee wordt duidelijk welke diensten wel en niet onder een concessie vallen; voor het verstrekken van concessies komt één rechtsbron. ‘Maar die regels geven lokale overheden nog steeds zoveel mogelijk ruimte’, zegt hij.
Zo weet straks iedereen in Europa dat concessies beneden de aanbestedingsdrempel van 5 miljoen euro nationaal kunnen worden aanbesteed. Concessies die onder de 2,5 miljoen euro blijven, mogen provincies en gemeenten onderhands verstrekken. Die hebben gezien hun waarde namelijk geen invloed op de interne Europese markt. Dat biedt decentrale overheden dus de mogelijkheid mkb-vriendelijk beleid te (blijven) voeren. (bron: binnenlandsbestuur.nl)
Welkom bij
BouwProfs
© 2024 Gemaakt door Michel Eek. Verzorgd door
Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van BouwProfs