De bouw online verbonden.
Bouwend Nederland is tevreden over de duidelijke verkiezingsuitslag. "Het is nu de kunst om snel een stabiel kabinet samen te stellen dat een evenwichtig beleid voert, gericht op nieuw vertrouwen op de woningmarkt en dus economisch herstel. In beide speelt de bouw een sleutelrol." Dit stelt Elco Brinkman, voorzitter van Bouwend Nederland.
"De prioriteiten moeten liggen bij rust op de woningmarkt, net als bij de economisch cruciale infrastructuur. Een nieuw kabinet, Paars, Oranje, of met welk randje dan ook precies, heeft de sleutel in handen om de hele Nederlandse economie weer perspectief geven," voorziet Brinkman. "En dat doe je niet door alleen maar te bezuinigen, lasten te verzwaren of een combinatie daarvan. Dat zorgt alleen maar voor meer krimp, door faillissementen en banenverlies. In de bouw gaat dat nu hard en dat heeft fors effect op de economie in z'n geheel. Ook daarom is er voor heel Nederland duidelijke behoefte aan echt perspectief. Dat komt er door weer te investeren: in een goede woning voor iedereen, in goede wegen en rioleringen waar we met z'n allen veel aan hebben."
Vertrouwen
"Starters en jonge gezinnen hebben ten eerste extra steun nodig op de koopmarkt. Rust rond de hypotheekaftrek is een eerste vereiste voor het consumentenvertrouwen. Maar zeker moet de corporatiesector ook kunnen blijven investeren. Uitbouw van het duurdere huursegment is daarbij hard nodig, daarom zien we graag investeerders zoals pensioenfondsen terugkeren. Door het verder verbeteren van onze infrastructuur komen we na de crisis niet meteen weer vast te staan, vlak voor of vlak na de rit op de snelweg. De landen om ons heen investeren juist extra in hun infrastructuur en we weten dat Nederland dat ook zou moeten doen, gelet op haar internationale positie. Daarom is het goed om die budgetten tenminste op peil te houden. Dergelijke maatregelen kosten geen geld, ze leveren juist veel op, in werkgelegenheid en significante economische groei. Ook snellere procedures en besluiten jagen dat aan, zowel bij Rijk, provincie als gemeente."
Toekomst
"Terwijl een toekomstig kabinet werkt aan herstel, kan ze Nederland ook echt goed op de toekomst voorbereiden. De infrastructuur is economisch essentieel. Qua wonen is het ongelooflijk belangrijk om energiebesparende maatregelen voor bestaande huizen te stimuleren. Tegelijk zijn we strategisch goed bezig als we nu 'wonen' en 'zorg' sneller splitsen. Dan worden de vele ouderen niet alleen goed verzorgd, maar dan gebeurt dat ook eindelijk in goede, moderne kwaliteitsgebouwen." (bron: briskmagazine.nl)
Opmerking
De hypotheekrente aftrek afschaffen kan je best doen, maar dan heel geleidelijk. Dit is weer zo'n typisch voorbeeld van regeren, het tussentijds 1-zijdig wijzigen van de "spelregels". Als je dit wilt veranderen, is een redelijke overgangstermijn op zijn minst op zijn plaats. We hebben als bouwers en dus ook de Nederlandse economie maar baat bij 1 ding en dat is dat de bouwproduktie zo spoedig mogelijk weer op gang komt. Dit bereik je door duidelijke standpunten in te nemen en deze niet weer over een paar jaar 1-zijdig te veranderen. Rust en duidelijkheid op de woningmarkt en herstel van vertrouwen, dat is waar behoefte aan is. Heeft iemand enig idee wat al die werkeloze bouwvakkers in de WW elke maand kosten en hoeveel gemis er aan BTW en VPB is door de zwaar ingezakte bouwsector. Er zal daadwerkelijk en desnoods met harde hand voor gezorgd moeten worden dat de banken weer leningen gaan verstrekken, hier zal streng toezicht op moeten komen. Laat de beoordeling van een hypotheekaanvraag niet alleen maar aan een bank over, of liever helemaal niet meer. We hebben als BV Nederland de banken overeind moeten houden, als dit uiteindelijk is gelukt gaan ze als een bok op een haverkist op hun centen zitten en nemen niet de geringste vorm van risico meer. Dit gaat niet zo. De veroorzakers van de krisisch, hebben hier al geruime tijd geen last meer van. De leenrente voor de banken is hystorisch laag, maar toch ze lenen geen nieuwe euro uit. De lopende hypotheken, vaak tegen een procentje of 5 tot 6 rente, brengen op dit moment een winst in het laatje van 4,75 tot 5,75%, ze lachen zich daar een ongeluk ! En de hardwerkende burgers maar bloeden, bij de banken is het leed al lang weer geleden. Dat er in de huursector iets moet gebeuren, dat staat wel vast. Toch zal je ook hier weer rekening moeten houden met het sociale aspect en voldoende kwalitatief goede goedkope woningen moeten bieden, voor diegenen onder ons die het door omstandigheden niet zo breed hebben. Scheefhuren moet natuurlijk keihard worden aangepakt, maar dat is toch simpel te doen nietwaar !
Jammer dat Eelco Brinkman blijft steken in het achterhoedegevecht over de hypotheekrenteaftrek. Juist door beleid voor nieuwe en voor bestaande hypotheken gelijk te trekken krijg je weer mobiliteit op de markt. Dan heb je ook een verhaal hoe je de woningmarkt gaat hervormen. De hypotheekrenteaftrek langzaam afbouwen en een snelle aanpassing van de huursector. Wonen 4.0 is daarvoor een prima onderlegger en essentieel want zonder hervorming van de woningmarkt trekt de bouw en de economie niet aan.
Welkom bij
BouwProfs
© 2025 Gemaakt door Michel Eek. Verzorgd door
Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van BouwProfs