De bouw online verbonden.
Met tien slimme maatregelen kunnen we via de bouwsector de hele Nederlandse economie weer perspectief geven” stelt Elco Brinkman, voorzitter van Bouwend Nederland. “Het probleem moet daar aangepakt worden, want dat levert snel het meeste resultaat.”
Om de brede bouwsector en alle aanpalende economische branches uit de crisis te helpen wil Bouwend Nederland dat de volgende tien maatregelen snel worden doorgevoerd:
1. Starters en jonge gezinnen hebben extra steun nodig; woonsparen zou helpen.
2. Corporatiesector moet kunnen blijven investeren in de woningmarkt.
3. Ontwikkeling van een middensegment huursector (650 tot 900 euro).
4. Geen verdere ingrepen in de hypotheekrenteaftrek.
5. Niet verder bezuinigen op budgetten voor infrastructuur.
6. Budgetten voor nieuwbouw en onderhoud van scholen samenvoegen.
7. Verduurzaming van de bestaande woningen en gebouwen stimuleren.
8. Scheiden van wonen en zorg versneld invoeren.
9. Versnellen van procedures en besluitvorming.
10. Lagere grondprijzen en faciliterend grondbeleid door gemeenten.
Als de problemen op die manier worden aangepakt, komt er herstel in een van de meest belangrijke sectoren van de gehele Nederlandse economie – en dus voor heel Nederland. In een ‘normale’ situatie draag de bouw met miljarden bij aan de totale economische groei. Nu zet de bouw echter een rem, die er nodig af moet.
Wat vind jij van het tienpuntenplan van Bouwend Nederland? Mis je nog punten in dit plan die wel meegenomen zouden moeten worden?
Opmerking
Geweldig
Heb er geen andere woorden voor en weer willen ze de grote bedrijven voortrekken en dan vooral de nieuwbouw.
Wanneer komt Bouwend Nederland er eens achter dat het niet meer draait om de grote jongens maar om juist om de zzpers en kleinere bedrijven en dan vooral het onderhoud ( het onder geschoven kindje)
Er zijn al leveranciers die dit beamen en de zzp er als volwaardige beschouwt.
Er moet een omslag plaatsvinden in het denken.
Natuurlijk moet er iets gebeuren de bouw is verantwoordelijk voor 30% van de economie.
Deze tak failliet laten gaan is dan ook geen optie.
Hoe het een en ander te bekostigen, tja dat is niet mijn tak van sport maar wil wel graag daar over mee denken.
Het tienpuntenplan biedt geen houvast over hoe die tien punten gefinancierd gaan worden en richt zich bovendien wel erg op de korte termijn. Waarom niet aansluiten bij het voorstel van Wonen 4.0? Dat gaat uit van een geleidelijke maar noodzakelijke hervorming in verantwoorde stappen. En daar hoort ook hervorming van de hypotheekrenteaftrek bij omdat dat nou eenmaal noodzakelijk is om de woningmarkt ook op de lange termijn gezond te houden. Het doel van het voorstel om de aftrek met rust te laten is rust brengen op de woningmarkt, maar dat is slechts een korte termijn susser. Bij iedere verkiezing en politiek debat zal toch de onzekerheid in de markt weer de kop opsteken en loopt de markt verder vast, terwijl het werkelijke probleem (veel te hoge huizenprijzen als gevolg van fiscale stimulering) niet wordt opgelost.
En dit is de club van alles wat bouwt in Nederland? Wat een dooddoeners en algemeenheden. Als ze niet beter kunnen zou ik zeggen: opheffen die club. Hier staat eigenlijk niet meer dan: geef iedereen die iets wil op bouwgebied gewoon wat geld en maak het ze niet te moeilijk. Minimaal had ook aangegeven moeten worden hoe dat allemaal gefinancierd dient te worden.
Wellicht dat Bouwend Nederland teveel last van een tunnelvisie, zodat gedacht kan worden dat als je bouw stimuleert het wel goed komt met de economie. Een klassiek geval van het omdraaien van oorzaak en gevolg.
Wat ik mis is een echt lange termijn visie met veranderende woonwensen, veranderde wijzen van ontwikkeling, gevolgen van beperking hypotheekrente aftrek, aanpak scheefwonen in de huursector, gevolgen van verminderde bouwvraag op arbeidsmarkt en opleiding, inzichten op ruimtelijke ordening nog afgezien van een echelon hoger: hoe verhoudt de bouw in Nederland zich tot het buitenland en andere sectoren in het binnenland.
Als je op bovenstaande een visie hebt hoef je dat alleen nog maar tegen de werkelijkheid van nu aan te leggen en vervolgens een stappenplan te hebben hoe je van nu naar de toekomst komt. Dan weet je ook hoeveel toekomst er precies is voor de bouw in Nederland. Dat die toekomst op alle gebieden 'minder' is moge duidelijk zijn. En dat Bouwend Nederland dat niet wil vertellen is helder.
Ja, ik mis eigenlijk alle punten die in het woonakkoord staan. Bouwend Nederland is schijnbaar de laatste club in Nederland die niet aan de hypotheekrenteaftrek durft te tornen. Kortom, neem het woonakkoord als uitgangspunt en bedenk welke kansen daar voor de bouwsector in zitten.
Het belangrijkste wordt over het hoofd gezien: rentevrij financieren. Islamic of in elk geval: Moral banking, misschien?
Welkom bij
BouwProfs
© 2025 Gemaakt door Michel Eek. Verzorgd door
Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van BouwProfs