BouwProfs

De bouw online verbonden.

(Bron: cobouw.nl)

Inspectie verbiedt leggen zandcementvloer

In beginsel mag een zandcementvloer niet meer toegepast worden. Dat is voortaan het beleid van de Arbeidsinspectie. Aannemers die toch een zandcementvloer leggen, krijgen een waarschuwing. Ook opdrachtgevers worden aangeschreven.

De Arbeidsinspectie wil de fysieke belasting van de vloerenleggers terugdringen, aldus inspecteur Jos Renette. Samen met zijn collega’s voert hij zo’n zeshonderd inspecties uit. Hij heeft inmiddels 26 bedrijven gewaarschuwd. Daarbij gaat het niet alleen om aannemers, maar ook om opdrachtgevers zoals een gemeente en een grote bank. Bedrijven die toch doorgaan met het opdragen en uitvoeren van zandcementvloeren krijgen een boete.

Wij zijn benieuwd naar uw mening, is het terecht dat de Arbeidsinspectie het leggen van zandcementvloeren vanaf nu gaat beboeten?

Weergaven: 17891

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Eenieder die wel eens een vloerensmeerder aan het werk heeft gezien, snapt dat dit een loeizwaar beroep is en dat de kans dat je op deze wijze gezond je pensioen haalt, onwaarschijnlijk klein is. Laat dat duidelijk zijn.
Een gelijkwaardig alternatief is niet alleen meer dan welkom, maar uit menselijk oogpunt zelfs vereist.

Maar helaas is het wel zo dat tegenover het rijtje voordelen van een anhydrietvloer dat Jeroen van de Berg noemt, ook een aantal nadelen staan.
Hiervan is de planning wel de belangrijkste. Daar waar voor een vloerensmeerder zo'n 100 - 150 m2 werkvoorraad klaar moet staan, is dit bij anhydriet zo maar 1000 m2. Gevolg is dat de vloer later aangebracht kan worden en de daarop volgende bewerkingen ook later starten. Op zich niet erg, maar die tijd krijg je niet van elke opdrachtgever.

Dan de droogtijd. Zeker als er een linoleum of hout/laminaat op de begane grond gelegd moet worden, is dit een belangrijk punt, omdat een anhydriet dekvloer veel langzamer droogt dan een cement-dekvloer. Daarbij dient bij o.a. linoleum het vochtgehalte van een anhydriet vloer veel lager te zijn (0,5%) dan een bij een cementdekvloer (2%).
Alweer, geen probleem als je de tijd maar krijgt van je opdrachtgever. Ik heb echter wel eens op 5.000 liter diesel per week (!) moeten verstoken om de vloer nog een beetje op tijd droog te krijgen. Behalve dat dit niet goed is voor de knip, is dit nu niet bepaald milieu-vriendelijk te noemen.

En of dat schuren van een anhydrietvloer nu zo arbo-vriendelijk is (nog los van de rotzooi die het geeft)?

Kortom, anhydriet kan een alternatief zijn, maar is zeker niet zaligmakend omdat er (nog?) veel nadelen aan kleven.

Nogmaals, een vervanger van de traditioneel aangebrachte dekvloer is meer dan nodig, maar de arbeidsinspectie zou er beter aan doen om onderzoek naar een goede vervanger te initiëren in plaats van domweg een verbod af te kondigen.
Dit lokt alleen maar een Russische roulette uit. Komen ze controleren, pech. Komen ze niet controleren, dan heeft men weer gesloft.
Dit artikel staat vandaag te lezen op cobouw.nl:

Niet alle politieke partijen kraken het 'verbod' op zandcementvloeren af. Volgens de SP opent het juist duurzame deuren. De VVD en de PvdA willen eerst horen wat de minister te zeggen heeft.

" We moeten de Arbeidsinspectie serieus nemen. Als zij iets onverantwoord vindt, dan mag het niet meer. Niemand zit te wachten op ongezond werk ", reageert Paulus Jansen van de SP. Blind afgaan op de Arbeidsinspectie, vindt VVD-Kamerlid Brigitte van der Burg onverstandig. Hoewel ze zich nog beraadt op een officieel standpunt, vreest zij dat het verbod een negatief effect heeft op de prijs van huizen. "Als het echt zo is dat 90 procent van de dekvloeren zo wordt aangebracht dan zal daar wel een logische reden voor zijn", meent Van der Burg.
Volgens Jansen heeft de bouw echter voldoende alternatieven voor zandcementvloeren. Zo doelt hij op het inzetten van robotten en prefab, vloeivloeren. "Als aannemers twee dubbeltjes op een vierkante meter vloer kunnen besparen, zullen ze het niet nalaten. Zonder een verbod zullen er geen gezondere initiatieven komen", stelt Jansen.
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Dennis van Bakel, vestigingsleider:

" Aan jullie, Gerrit Jonker en Jeroen van den Berg, de vraag of de alternatieven dat ook zijn in prijstechnisch opzicht. Zeker in de werken die de komende pakweg twee jaar in uitvoering gaan zal dat een belangrijke factor zijn.
En hoe staat het met de (kleinschalige) renovatie markt waarbij de voorbereiding van een heel ander kaliber is? "
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Jeroen van den Berg, eigenaar Duracryl Flooring Systems:

" Wil graag nog aan deze discussie toevoegen dat ook financieel er vaak geen enkele belemmering is om gietvloeren toe te passen. De prijzen van anhydrietvloeren zijn vergelijkbaar met zandcement en in veel gevallen zelfs lager. Bij zwevende dekvloeren behoeft bij anhydriet geen wapening te worden toegepast. Bij zandcementvloeren is dit wel het geval. Vaak door het toevoegen van vezels of netten. Hier is de anhydriet duidelijk financieel in het voordeel.

Ook ten aanzien van droogtijd valt te merken dat hier anhydriet ten onrechte wordt beoordeeld. Wij hebben vastgesteld dat als de anhydriet goed wordt aangebracht, met de juiste water bindmiddelfactor, een vloer van 50mm binnen 4 weken droog kan zijn. En aanbrengen van vloerbedekking op anhydriet kan ook bij 1 tot 1,5% vocht.

En dan nog even over wat betreft de vlakheid: anhydrietvloeren leggen is een vak. Dat andere personen in deze discussie menen dat anhydrietvloeren minder vlak zijn dan zandcement heeft mogelijk met het vloerenbedrijf te maken maar heeft niets met het produkt te maken.

Wij maken anhydrietvloeren waar zonder te egaliseren linoleum op wordt aangebracht.

Zoals jullie kunnen lezen: allemaal voordelen, ik vraag me al jaren af waarom de markt zo moeilijk omgaat. "
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Joost Jan Dorrestijn, Uitvoerder BAM Utiliteitsbouw:

" Vandaag gelezen in de Cobouw.

DEN HAAG - Het machinaal aanleggen van zandcementvloeren zal tot 1 mei niet worden bestraft door de Arbeidsinspectie. Dat zei minister Donner (sociale zaken) woensdag tijdens een Kamerdebat over arbo-onderwerpen.

Tot 1 mei hebben de sociale partners de tijd om onduidelijkheden in de Arbocatalogus weg te nemen. Hij benadrukte wel dat die catalogus slechts een ondersteunend instrument is. "Handhaven doen we op basis van de Arbowet die gebaseerd is op de laatste stand der techniek." Onduidelijk blijft vooralsnog wat na 1 mei wel en niet mag, omdat juist discussie bestaat over de laatste stand der techniek. Tot die tijd staat Donner het machinaal aanleggen van een zandcementvloer toe. Zijn argument luidt simpel: "Handmatig werken is zeker niet de laatste stand der techniek. Daar waar gesleept en gesjouwd wordt, kan de Inspectie gewoon optreden." Donner sprak hardop uit dat het logisch is dat een gietvloer arbovriendelijker is dan een zandcementvloer.

Hopelijk vertelt Donner er dan meteen bij hoe je machinaal een zcm. vloer in een badkamer van 6m2 op afschot legt. "
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Michaël De Vos, architect:

" Wat moeten we toch met al die kortzichtige bestuurders die geen verstand van zaken hebben ? Met permissie: opsodemieteren graag.

Ik had de inspectie wat juridische vragen voorgelegd, maar nog geen antwoord gekregen. Ik zal ze eens even helpen herinneren.....

Hé Bouwprofs, zijn we bij machte om zelf iets te organiseren ? Gevarieerd werk is de sleutel. Niet alleen maar sjouwen, of alleen maar bukken dan wel op de knieën liggen. Er is niets tegen enige belasting van het lichaam. Alleen tegen voortdurend dezelfde belasting en overbelasting. Bredere taken organiseren. Iets meer opleiden wellicht. Daar hebben we de overheid toch niet voor nodig. Hé mensen van Fundament, Hé mensen van Bouwend Nederland, Hé grote aannemers, wakker worden ! "
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Michaël de Vos, architect:

" Ik kreeg bericht van de projectleider van de arbeidsinspectie en de Minister heeft kamervragen beantwoord. Miijn eerste indruk is dat de arbeidsinspectie in overtreding is en zich schuldig maakt aan détournement de pouvoir. Dat is in de Algemene wet bestuursrecht verboden. De inspectie beroept zich volgens de minister op artikel 3 van de Arbowet. Daar staat: De werkgever zorgt voor de veiligheid en de gezondheid van de werknemers inzake alle met de arbeid verbonden aspecten en voert daartoe een beleid dat is gericht op zo goed mogelijke arbeidsomstandigheden, waarbij hij, gelet op de stand van de wetenschap en professionele dienstverlening, het volgende in acht neemt. Dat lijkt hier van toepassing, maar dat is het niet als je de strekking van het hele artikel leest.

Dit artikel gaat over de gevaren zoals die in V&G plannen worden bezworen. Het artikel gaat niet over de fysieke arbeidsbelasting. Daartoe strekt artikel 16 en daarin staat in lid 2 kort gezegd dat de mate van fysieke belasting waaraan arbeiders blootstaan bij algemene maatregel van bestuur moet worden geregeld. Aangezien er ten aanzien van dekvloeren gen Amvb is die dat regelt kan de inspectie formeel NIETS tegenhouden of beboeten. Een inspecteur die dat toch doet is strafbaar.

De antwoorden van de Minister:


1. Bent u op de hoogte dat de arbeidsinspectie door het plotselinge verbod van
de toepassing van zandcementvloeren bouwprojecten stilgelegd worden,
contracten en bestekken gewijzigd moeten worden, bestellingen van machines
geannuleerd worden en vloerbedrijven mogelijk failliet gaan en mensen
ontslagen worden (bron: persbericht www.arbeidsinspectie.nl en artikel
“Zandcementvloeren; wel of niet?” www.cobouw.nl).

Ik ben bekend met de door u aangehaalde publicaties.

2. Op welke onafhankelijke onderzoeken en onafhankelijke rapporten is het
verbod gebaseerd?

3. Wat zijn gelijkwaardige methoden en is de gelijkwaardigheid aangetoond door
onafhankelijke rapporten?

In uw vraag ligt de veronderstelling besloten dat er sprake is van een verbod. Dit
is onjuist.

De Arbeidsinspectie handhaaft op basis van Arboregelgeving en volgt daarbij de
arbeidshygiënische strategie. Volgens artikel 3 van de Arbowet dienen gevaren
zoveel mogelijk aan de bron te worden voorkomen. Dat kan bij het leggen van
vloeren, door te kiezen voor werkmethoden en materialen die minder fysieke
belasting veroorzaken. Daarbij is de stand van de techniek maatgevend. Zoals uit
het hierna vermelde onderzoek blijkt, is de fysieke belasting bij gietvloeren het
minst. Daarom heeft, waar gietvloeren aangelegd kunnen worden, dit de
voorkeur. Indien dit in de specifieke omstandigheden operationeel of economisch
niet kan, kunnen onder voorwaarden zandcementvloeren aangelegd worden.

De wijze van handhaven is gebaseerd op een in 2003 door het Instituut
Maatschappelijke Gezondheidszorg (Erasmus MC), met financiële ondersteuning
van Arbouw, uitgevoerd onderzoek naar de effecten op arbeid, gezondheid en
bedrijfsvoering van de introductie van arbovriendelijke hulpmiddelen bij straten
maken en vloer leggen. In het rapport is ook een analyse gemaakt van de kosten
en baten van het gebruik van deze arbeidsmiddelen.

De conclusie van het onderzoek is dat het leggen van gietvloeren (vloeivloeren) vergeleken met het
leggen van zandcementvloeren de minste fysieke belasting oplevert. Dit geldt
zowel voor handmatig als machinaal aangelegde zandcementvloeren. Een tweede
conclusie van het onderzoek is dat de kosten van gietvloeren per vierkante meter
ruim 20% lager zijn dan handmatig gelegde vloeren.

De stand der techniek is ook opgenomen in de door de Arbeidsinspectie getoetste
Arbocatalogus voor de afbouw. In de catalogus zijn ook de te nemen maatregelen
voor het leggen van vloeren opgenomen. Op 2 februari 2010 is constructief
overleg gevoerd met de NOA, de werkgeversorganisatie voor de afbouw. In dit
overleg bleek echter dat de NOA en de Arbeidsinspectie de betreffende alinea
verschillend interpreteerden. De Arbeidsinspectie leest de catalogus als in lijn met
de hiervoor vermelde door de Arbeidsinspectie gehanteerde wijze van handhaven.
De NOA geeft een ruimere betekenis aan de tekst.
De NOA heeft aangegeven dat, nu blijkt dat de huidige tekst van de Arbocatalogus
op verschillende wijzen uitgelegd kan worden, de mogelijkheden en voorwaarden
niet expliciet zijn vermeld en de catalogus juist bedoeld is om werkgevers en
werknemers duidelijk aan te geven wat in welke situatie de aanbevolen werkwijze
en middelen zijn, de tekst samen met hun sociale partner aan te passen en een nieuwe tekst over het leggen van vloeren uiterlijk 1 mei aan de Arbeidsinspectie ter toetsing aan te bieden.

De Arbeidsinspectie en de NOA hebben tevens afgesproken dat zij de laatste
inzichten over mogelijk gelijkwaardige methoden van het mechanisch leggen van
zandcementvloeren en de voorwaarden daarbij op korte termijn met elkaar zullen
delen. De resultaten van dit overleg worden meegenomen in de nieuwe tekst voor
de catalogus.

4. Welke methode hanteert de Rijksgebouwendienst en welke methode gaat de
dienst hanteren?

De Rijksgebouwendienst heeft de voorkeur voor de toepassing van gietvloeren.
Waar dit technisch niet mogelijk is, bijvoorbeeld bij monumenten, buitenruimtes,
renovaties of hellingen, worden andere, specifiek op de situatie afgestemde
methodes gebruikt. Daarbij is ook de toepassing van zandcementvloeren niet
uitgesloten.

5. Wilt u deze vragen beantwoorden binnen 10 dagen?
Ja
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Danny Otto, projectleider / werkvoorbereider du Prie Bouw & Ont...:

" Aan alle leden van de Hoofdsector Vloeren & Terrazzo - Stukadoren & Afbouw

Enkele weken geleden heeft de Arbeidsinspectie aangegeven dat het leggen van zandcemenkvloeren volgens deze instantie alleen in uitzonderingssituaties nog mogelijk is. NOA heeft zich uiteraard tegen dit standpunt verzet. Er zijn vragen gesteld in de Tweede Kamer en Minister Donner heeft tijdens een mondeling overleg met de Tweede Kamer aangegeven, bereid te zijn om met NOA en vakbonden in overleg te treden. Tot 1 mei a.s. heeft de Arbeidsinspectie de bereidheid uitgesproken om het zeer strikte handhavingsbeleid te willen opschorten. Arbeidsinspectie, NOA en Vakbonden zullen de tijd tot 1 mei gebruiken om te bezien of een lange termijn oplossing kan worden bereikt. Wij hebben begrepen dat de Arbeidsinspectie tot 1 mei 2010 de Arbo-wet- en regelgeving ten aanzien van het leggen van zandcementdekvloeren als volgt wenst te gaan handhaven:

Uitgangspunt bij een zandcementvloer is het machinaal aanmaken van de grondstof. Hiervan is sprake in de volgende situaties:

Mengen van de grondstof met een volautomatische vrachtwagen met pomp;
Mengen van de grondstof door middel van een silo met pomp;
Mengen van de grondstof door middel van een vulmachine met pomp. In die vulmachine mag alleen cement en de daarvoor benodigde hoeveelheid water worden toegevoegd. De werknemer dient hierbij alle persoonlijke beschermingsmiddelen te dragen, omdat er cementstof kan vrijkomen. Als er ook zand toegevoegd moet worden, ziet de Arbeidsinspectie dat als handmatig.

Voor het daadwerkelijk aanleggen van de vloer moeten er handmatige handelingen worden verricht bij een zandcementvloer:

De grondstof dient als eerste verspreid te worden over de vloer. Daar komen situaties voor dat men met een schep de grondstof verspreid over enkele meters. Dat ziet de Arbeidsinspectie als handmatig verwerken en dat accepteert deze instantie niet. Volgens de Arbeidsinspectie kan de driepoot (met daarin de slang) ook worden verzet waardoor het verspreiden minder ver hoeft te gebeuren.
Nadat de grondstof verspreid is over de bodem, zal er met een rei vlak gemaakt worden. Deze rei dient van lichtgewicht materiaal te zijn. Gangbaar is volgens de Arbeidsinspectie een rei die van aluminium is. Deze moet afgestemd zijn op de ruimte waarin gewerkt wordt. Gangbaar is een rij van 2,5 meter.
Hierna dient de vloer afgewerkt te worden. Het afwerken van de vloer (ook wel verdichten genoemd) mag tot 1 mei 2010 handmatig gebeuren.
Vanwege de zwaarte van het werk dient er sprake te zijn van taakroulatie.

De Arbeidsinspectie aanvaardt tot 1 mei a.s. het gegeven dat er situaties voorkomen waar toch handmatig de grondstof wordt aangemaakt. Daarbij denkt de Arbeidsinspectie aan grondstof voor badkamers, wc vloeren, aanbouwen van woonhuizen en serres. Dit handmatig aanmaken van de grondstof voor de zandcementvloer acht de Arbeidsinspectie aanvaardbaar voor zandcementdekvloeren van maximaal 20 m2 per persoon per dag met een maximum van 2 personen. Het gaat daarbij dus om een productie van maximaal 40 m2 per dag op een locatie.

Volgens onze informatie gaat de Arbeidsinspectie op deze manier handhaven. De bovenstaande maatregelen gelden, zoals gesteld dus tot 1 mei a.s. NOA en de Arbeidsinspectie gaan met elkaar in gesprek om een oplossing voor de lange termijn te bereiken. Uiteraard zullen wij u over nieuwe ontwikkelingen informeren.

Met vriendelijke groet,

Mr.Drs. F.Th.M. Rohof
Algemeen Secretaris "
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Michaël De Vos, architect:

" Opvallend dat niemand het gek vind dat de inspectie haar bevoegdheid lijkt te overschrijden. Gezond bouwen: uiteraard. Betutteling: Neen!

Zullen we ons eens met een groep buigen over een mini-vloerenrobot ? "
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Jeroen van den Berg, eigenaar Duracryl Flooring Systems:

" Het is toch bijzonder om te zien hoe krampachtig er wordt geprobeerd te verklaren dat 'handmatig aangebrachte dekvloeren' niet zwaar zouden zijn. Al reeds vele jaren is een zeer goede manier van dekvloeren maken beschikbaar. Gewoon vloeibaar uit een slang. Gegarandeerde druksterkte. Geen zware knielende arbeid met knieen in de natte specie en vanuit de rug trekken aan (vette) specie. Gewoon staan, droog en stofvrij. Arbeidsomstandigheden kun je bij dekvloeren heel simpel veel verbeteren. Ga gewoon gieten. "
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Joost Jan Dorrestijn, uitvoerder BAM Utiliteitsbouw:

" @ Jeroen, wellicht een domme vraag maar leg mij nou eens uit hoe je met die gietvloer uit een slang je dat douche vloertje netjes op afschot krijgt. Leer ik ook nog wat vandaag. "
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Michaël de Vos, architect:

" Beste Jeroen,

Eerder hoorde ik wat aannemersbezwaren die met planning en flexibiliteit daarvan te maken hadden. Kan ik een zware magazijnstelling op een gietvloer kwijt ? Wapening kan wel in een (zwevende) cementdekvloer, het alkalisch milieu beschermt het staal. Gaat dat met anhydriet goed ? Ik dacht dat anhydriet en staal elkaar redelijk bijten.

In mijn tijd als loodgieter kroop ik kruipruimtes, veegde ik schoorstenen, sjouwde ik duizenden kachels portiektrappen op, in en uit auto's, veel zwaar werk, maar afwisselend en dus probleemloos.

In de Arbowet staat het woord "belasting" als fysieke belasting, die te vermijden is, niet "overbelasting". Echt flauwekul dus, want elk fysiek werk in de bouw is een belasting. De wetgever geeft zichzelf daarmee een ruimte die aan willekeur grenst. De inspectie en de wetgever zijn dus kramp(-m)achtig, niet de aannemerij. "

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+