BouwProfs

De bouw online verbonden.

Kunnen we stellen dat Duurzame Architectuur een belangrijke nieuwe trend gaat worden?

Geef ons uw mening!

Weergaven: 828

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Reactie via BouwProfs op Linkedin van Stephan W. Baan, Bedrijfskundig Adviseur Samenwerking & Innovat...

" @allemaal; kort resumerend kunnen we concluderen dat vrijwel iedereen gelooft in de verantwoordelijkheid van de architect om, vooral in samenwerking met de andere betrokken partijen (aannemers, adviseur, installateur), duurzaam bouwen mogelijk te maken. De vragen die momenteel bij mij omhoog komen zijn de volgende;

Waarom wordt duurzaam bouwen dan nog niet op grootschalig niveau toegepast? Waarom vinden we de integrale gedachte allemaal zeer belangrijk maar in werkelijkheid komt deze ook nog niet grootschalig van de grond?

Ik ben van mening dat er nog teveel wordt gedacht in projecten. Binnen de projecten wordt wel samengewerkt en wordt duurzaam bouwen, waar mogelijk, wel aangeboden, maar op non-projectmatig en strategisch niveau wordt hier momenteel nog weinig werk van gemaakt. Hierdoor wordt duurzaam bouwen per project elke keer opnieuw ingevuld. Hierdoor is duurzaam bouwen voor veel partijen nog een algemeen begrip wat wordt vergeleken met risico, onduidelijkheid en complexiteit. Zien wij duurzaam bouwen wel allemaal hetzelfde? Moeten we duurzaam bouwen niet eerst non-projectmatig en integraal ontwikkelen voordat we het bouwproces ingaan? Kunnen we hierdoor niet beter de vraag van de opdrachtgever sturen richting duurzaam bouwen? Graag jullie mening. "
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Jan-Maurits Schouten, hoofdredacteur Reed Business Information:

" In de discussie tot nu toe komen heel veel verschillende begrippen voor die allemaal onder 'duurzaam bouwen' worden geschaard. Verschillende reageerders lijken het vooral over 'duurzame gebouwen' te hebben. Daar lijkt me het probleem dat tussen het financieren van een nieuw gebouw en de exploitate er van enorme schotten zitten: er houden zich verschillende mensen met verschillende geldstromen en verschillende deskundigheid mee bezig. Dat is een frustratie voor de onderhoudssector, die ontzettend vaak bouwkundige stommiteiten tegenkomt die de duurzaamheid van bijvoorbeeld kozijnen en gevelbekleding ernstig verlagen.

Aan de grond van die visie op duurzaamheid dient het uitgangspunt van de opdrachtgever te liggen: het voorbeeld van het crematorium dat na 45 jaar 'aan de natuur terug mag worden gegeven'" is daar een goed voorbeeld van: dat zou op een duurzame manier moeten kunnen.

Een stap verder is namelijk het cradle-to-cradle denken; zodanige materialen gebruiken en zodanige bouwwijzen kiezen dat een gebouw na zijn gebruikstermijn kan worden 'gedemonteerd' en hergebruikt in andere producten, danwel teruggebacht in de biologische cyclus. "
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Joost Jan Dorrestijn, Uitvoerder BAM Utiliteitsbouw:

" @Stephan; Om duurzaam bouwen grootschalig te kunnen toepassen is er allereerst een keerpunt nodig in de gedachten van opdrachtgevers. Duurzaam moet geen vraag maar een 'must' zijn. Daarbij is een afweging tussen millieu, eindige grondstoffen, stichtingskosten en exploitatiekosten onontbeerlijk maar men zou zich bewust moeten zijn van de omgeving en toekomst en niet alleen maar van de portemonnee in het 'nu'. mocht dat niet uit eigen wil van de grond kimen kun je wetgeving op dat vlak overwegen.

Als vervolgens bouwwerken in bouwteamverband, waarbij iedere partij zijn eigen expertise kan inbrengen, worden gerealiseerd zal je in de ontwerpfase al komen tot een ontwerp met een hoge duurzaamheid en waarbij de hogere stichtingskosten zullen opwegen tegen de terugverdientijd door de lagere exploitatiekosten.
Om dit werken in bouwteam te realiseren moet de bouwbedrijven af van het imago dat we 'boeven' zijn, ik weet het we hebben het gedeeltelijk aan onszelf te danken.

Om even een heel andere weg in te slaan ben ik dan ook groot voorstander dat aannemers ten alle tijden hun prijsaanbiedingen gepaard laten gaan met een open en goed contoleerbare begroting.
Als in de bovenstaande context de juiste voorwaarden worden geschapen worden ook op strategisch niveau de bedrijfsprocessen zo aangepast dat men betere aansluiting bij de dan ontstane markt vindt.
Reactie via BouwProfs op Linkedin van George Ang, Consultant bij Swedish SKUT International Real Estate:

" Duurzaam bouwen vereist volgens mij een andere manier van denken dan we gewend zijn, hieronder enkele punten van houvast bij "anders denken":

- Een zodanige samenhang tussen ontwerp, uitvoering en beheer vanaf de projectstart, dat op levensduurkosten en -kwaliteit kan worden gestuurd,

- Een opdrachtgever/gebruiker die hier duidelijk op wil sturen,

- Een daarop afgestemde opdrachtsformulering en aanbestedingswijze, met de kwaliteit van service en exploitatie (bijv. kwaliteit binnenklimaat en energiegebruik, en onderhoudscontract) als belangrijke gunningscriteria,

- Een betalingsmechanisme dat op desbetreffende levering en beschikbaarheid is afgestemd,

- Een ontwerp- en uitvoeringsteam dat op integraal werken en samenwerking is geselecteerd,

- Een project start-up waarin alle procespartners een "shared vision" op het eindresultaat met elkaar vastleggen en dit gedurende het proces periodiek monitoren....

Dit overwegende lijkt het voor de hand te liggen dat de architectenrol op zich initierend is, omdat de kwaliteit van ede samenhang in een bouwproject nu eenmaal bij het ontwerpconcept begint. De architect is de enige partner in het proces die bij wijze van spreken een "verkoopbaar prototype" (in de zin van good architecture is good business) van de gewenste werkelijkheid kan leveren. Een kritische succesfactor van deze rol is de mate waarin de architect procesmatig kan samenwerken in een integraal proces, en de mate waarop hij vanuit deze proceskwaliteit een coördinerende rol kan spelen van start tot beheer. "

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+