BouwProfs

De bouw online verbonden.

Ik wil de houten vloer van mijn woning laten na isoleren. Ik heb 2 specialisten over de vloer gehad. Het ene bedrijf adviseert Iso booster, een soort noppen folie deken waarmee de vloer geïsoleerd kan worden. Dit vanwege de vocht doorlatendheid, waardoor houtrot op lange termijn voorkomen wordt.

Het andere bedrijf adviseert als vloer isolatie polyurethaan gespoten in 8 cm dik aan de onderkant van de vloer. Men stelt dat polyurethaan vocht doorlatend is, en er dus niet gevreesd hoeft te worden voor houtrot.

Wie heeft nu gelijk (de kruimruimte is overigens droog)?

Jan Paul Schop is Managing director bij USP Marketing Consultancy, Bouwkennis & Bau Info Consult. In de BouwProfs groep op Linkedin heeft Jan Paul deze vraag gesteld.

Weergaven: 39162

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Ik ben het niet met je eens Harry, 
Ik heb redelijk ervaring met Drowa-chips in kruipruimtes. Zeker als ze los gestort zijn. In vochtige kruipruimtes waar GEEN water in kan komen staan, is het een goede en vooral makkelijk aan te brengen isolatie, tevens (soort van) bodemafsluiting. Maar deze Chips zijn NIET vocht-inert! Ik heb hier in mijn kantoor een glazen pot met Drowa Chips staan. De onderste laag is volledig smurrie! Ze staan er nu ongeveer 6 jaar in. Bovendien zijn Drowa Chips chemisch afval. Maar in die gevallen waar ik ze wel kon toepassen was het een geweldige verbetering. 

In gevallen waar water onder de houten vloeren kan komen staan heb ik schelpen bedden toegepast, al dan niet met daaronder drainage. Onze corporatie heeft in 1996 ongeveer 630 woningen van het gemeentelijk woningbedrijf in Scherpenzeel over genomen. De helft van deze woningen stond dus fysiek onder water (de kruipruimtes) als het langer dan een paar uren achtereen geregend had. Inmiddels zijn de meeste van deze woningen voorzien van ofwel Drowa, dan wel een schelpenbed.

Reactie via Linkedin van Frits van Ooteghem

Het is allemaal niet zo moeilijk. Af te raden is een isolatie onder de vloer die dampdicht is zoals hardschuimplaten, noppenfolie of Thermokussens. Meestal heb je geen problemen maar als er door lekkage o.i.d. water in de vloer komt en de bovenzijde is afgewerkt met een dampdichte vloerbedekking zoals linoleum is de kans op houtrot groot.

Wat dan wel: een dampopen materiaal als glaswol of steenwol. Dit kan tussen de balken maar beter is eronder zodat de gehele houten vloer incl. de balken aan de warme kant zit met de lage relatieve vochtigheid. Ook trouwens thermisch beter.

Maatregelen op de bodem van de kruipruimte zijn vooral goed voor het verlagen van de vochtigheid; het effect op de isolatie is beperkt want de kruipruimte wordt normaliter geventileerd met buitenlucht. Omdat een houten vloer moeilijk luchtdicht te krijgen is en om te vermijden dat vochtige lucht de woning binnen komt is verlagen van de absolute vochtigheid in de kruipruimte een goede maatregel. Als er geen plassen in de kruipruimte liggen is een stevig landbouwplastic overlappend gelegd al voldoende. Dit verhaal kan met wat elementaire bouwfysische berekeningen worden onderbouwd.

Reactie via Linkedin van Hugo de Waal

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+