De bouw online verbonden.
Verduurzamen van je eigen woning, het modewoord van deze huidige tijd. Ook op BouwProfs besteden we er regelmatig aandacht aan, en binnen de bouwprofs leeft het thema enorm blijkt bij iedere discussie over verduurzaming weer. Maar iedere trend kent zijn eigen tegenbeweging en dat geldt niet minder voor de discussie over het verduurzamen van woningen.
Deze week las ik een interessante en vermakelijke blog van Martjan Kuit. Martjan is redacteur economie bij Cobouw. In zijn blog vertelt hij uit eigen ervaring dat lang niet iedere betrokkene in de bouwkolom het denken in duurzaamheid inmiddels door de aderen heeft stromen. Dat begint al bij de taxateur die hem letterlijk vertelt dat je niet aan verduurzaming van je woning moet beginnen. "Je haalt het er nooit uit" zijn de letterlijke woorden.
Hoe is het gesteld met het duurzaamheidsdenken in de bouwkolom in het algemeen? Ken jij ook voorbeelden uit jouw praktijk van het niet duurzame denken? Ken jij professionals die het verduurzamen van een eigen woning niet aanmoedigen, of ben je zelf wellicht diegene? Deel het met ons op BouwProfs.
Tags:
Reactie per mail ontvangen van Hans de Wit:
De organisatie van de bouwkolom verhinderd duurzaam denken. Bij de toepassing van een product wordt al snel een certificaat of BRL gevraagd. Het toepassen van een nieuw product wordt daarom al heel moeilijk gemaakt en toepassing in de praktijk veel overredingskracht en financiële aderlatingen.
Mijn voorbeeld is basaltvezel producten. Een uniek produkt, welk het gat tussen glasvezel en koolstofvezel opvult, zelfs met producteigenschappen, welke naar deze andere vezels verbeteringskenmerken heeft. Het eenvoudigste certificaat bijvoorbeeld voor spouwankers kost bij IKBBKB vanaf €9000.- terwijl er al instituten genoeg zijn in Europa welke het product basaltvezel al onderzocht hebben maar niet in de toepassing van spouwanker.
Eén spouwanker van basaltvezel kost ca € 0.30. hoeveel moet er dan verkocht worden om bij break even te komen ? Certificaten en BRl's en gelijkwaardigheidsbewijzen opstellen is een industrie en een werkgelegenheid op zichzelf geworden en heeft zijn doel voor de bouwkolom al ver achter zich gelaten. Het is geen zegen meer maar een groot obstakel om nieuwe dingen in de markt te zetten.
Bij monumentale panden wordt het vaak afgeraden om die te verduurzamen en energiezuiniger te maken, vanwege de hoge kosten. Eigenaren van dit soort panden doen er daarom goed aan om te kijken bij monumenteigenaren die hun pand hebben verduurzaamd. Een goed initiatief om te bekijken is http://www.weteringduurzaam.nu/ . Een buurtinitiatief van bewoners, architecten en bouwbedrijven die per monument oplossingen bedenken, maar ook meedenken in financiering.
Veel bedrijven zijn te fragmentarisch bezig, zelfs bij het verduurzamen. Zonnepanelen worden bijv. op een slecht dak gelegd, want als de klant dat eerst verbetert omdat het geïsoleerd moet worden is het geld op voor die panelen, zo wordt gedacht. Ook spouwisolatie wordt aangebracht zonder af te vragen of de klant niet veel beter de hele buitengevel zou vernieuwen.
Vaak weten bedrijven niet voor te rekenen wat besparingen versus investeringen zijn die het budget kunnen verruimen wat al voor comfortverbetering beschikbaar was.
Dacht men vroeger in subsidies nu zal men de weg moeten wijzen naar extra (groene of energie) financieringen. Met wat Googlewerk "nul op de meter" "energieneutraal" of "energiebesparing" vind je diverse rekentools die een handje kunnen helpen.
Het verruimen van je opdracht met een goed verbeter advies geeft behalve extra omzet ook een tevredener klant!
Het ideale moment om de woning energiezuiniger te maken is het moment waarop een woning zowieso al verbouwd gaat worden. Dat kan een (kleine) verbouwing zijn omdat de eigenaar meer ruimte wilt, de indeling van de woning wilt wijzigen, iets wil wijzigen aan het dak of de gevel, kozijnen wil vervangen of de zolder wilt aanpassen. Als er op om wat voor reden dan ook dingen gewijzigd worden om het woongenot te vergroten is het jammer als energiezuinigheidsmaatregelen gemakshalve - of uit zuinigheid - NIET worden toegepast. Energiebesparing levert 9 van de 10 keer ook een comfortverhoging op en dus een prettiger huis.
Alle bouwkundigen en adviseurs moeten deze energiebesparingsmogelijkheden kennen en de klant hierover ongevraagd eerlijk en in duidelijke taal adviseren. Als bouwers en adviseurs op dit gebied meer initiatief tonen dan komen we een heel eind, want de meeste particulieren hebben geen verstand van isoleren, ventilatie en energiezuinige installaties.
Welkom bij
BouwProfs
© 2024 Gemaakt door Michel Eek. Verzorgd door