BouwProfs

De bouw online verbonden.

Mag de gemeente om meer informatie vragen dan in de Omgevingsvergunning aangevraagd?

Weet jij of een gemeente meer mag vragen dan in een Omgevingsvergunning is aangevraagd? We hebben voor een rijksmonument een Omgevingsvergunning aangevraagd omdat aan het exterieur van het pand asbest verwijderd moet worden en gevels en dak gerestaureerd moeten worden. Voor de Omgevingsvergunning hebben we de module 'monument en sloop, asbest saneren' gebruikt. In het gebouw wordt een restaurant geëxploiteerd. Hier wordt niets veranderd.

Moet ik meer informatie geven aan de gemeente dan gevraagd in de omgevingsvergunning?
Nu eist de gemeente na maanden, maar voor afgifte van de vergunning, informatie over tal van zaken die betrekking hebben op gebruik en brandveiligheid van het gebouw en restaurant. Over het interieur dus (waar we niets aan doen). Mijn vraag is of een gemeente meer informatie mag vragen dan in de Omgevingsvergunning is aangevraagd? En of het niet verstrekken van deze info een reden kan en mag zijn voor de gemeente om de Omgevingsvergunning niet te verstrekken?

Deze vraag is gesteld door Hans Hartman in onze BouwProfs Linkedin groep.

Weergaven: 577

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

De vergunningverlening bij een monument is niet vastgelegd in afgebakende periodes van 8 á 12 weken.

Deze aanvraagperiode is een moment om veiligheidsaspekten van een openbaar gebouw naar huidige regelgeving te beoordelen, met name brandveiligheid en vluchtroute.

Vooroverleg met de betrokken gemeente is altijd raadzaam, vooral bij een monument.

Ik heb over dit onderwerp in 2012 een blog geschreven. Mogelijk geeft dit blog al antwoord op je vraag.

Mocht je aanvullende vragen hebben, neem dan even contact met me op.

Begrijp ik jouw formulering goed: Vraagt de gemeente "aanvullende gegevens" op onderdelen waar de vergunningaanvraag geen betrekking op heeft?  Dat is in strijd met artikel 3.3. Algemene wet bestuursrecht. Misbruik van bevoegdheid. Voor de zaken in het gebouw waar bij/door deze vergunningverlening niets aan verandert gelden eisen naar het (eerder) rechtens verkregen niveau. Daarover mogen geen "aanvullende gegevens" worden gevraagd. Die zaken horen bij een gebruiksvergunning.

Ja dat mag.

Hoewel het heel vervelend is, heeft u waarschijnlijk een vergunning gekregen voor het verbouwen.

Voor het (brandveilig) gebruik heeft u waarschijnlijk geen vergunning, of die gegevens blijken niet uit de stukken die u voor de verbouwingsvergunning heeft ingediend.

In dat kader mogen trouwens geen bouwkundige vragen meer worden gesteld. De bouw is klaar en voor brandveilig gebruik alleen rookmelders, BMI/OAI, noodverlichting, blusmiddelen, paniekbeslag, vluchtwegaanduiding......

jammer dat de gemeente dit niet pro-actief heeft aangepakt.

En ook jammer dat u blijkbaar niet de juiste adviseur had, om u te wijzen op deze vergunningplicht.

Zo kan er ook nog een D&H-vergunning gevraagd worden en in kader van milieu aanvullende eisen worden gesteld. (bijv. afzuiging keuken, filtering en vetvangput)

En een terrasvergunning ?

En een reclamevergunning ?

Met vriendelijke groeten,
Ing. André Gruisen

ZICHT bouwadvies

info@zicht.biz

tel. 06.1481.3332
fax. 0848705844
kvk : 20160175/vest.000010974083

Linkedin : http://nl.linkedin.com/pub/zicht-bouwadvies/36/6b6/98
Facebook: https://www.facebook.com/zichtbouwadvies.andregruisen

Mogelijk blijkt uit de ingediende stukken onvoldoende wat er gaat gebeuren. Gaat u bijvoorbeeld asbest van het dakbeschot verwijderen en komt hier een ander dakbeschot voor in de plaats kan brandveiligheid een rol gaan spelen. Officieel mag de gemeente niet meer vragen dan is aangevraagd, of er moet grondige reden zijn om aan te nemen dat er meer gaat gebeuren.

Praktisch gezien is het wel goed dat een gemeente even doorvraagt zodat er door de gemeente geen werkzaamheden stilgezet hoeven te worden als later toch blijkt dat er meer gaat gebeuren. Meer info opvragen dan nodig kan echter geen reden zijn om een vergunning te weigeren. Hier komt wel de interpretatie van indieningsvereisten om de hoek kijken en hier zijn ambtenaren soms erg star in en het kost soms veel overredingskracht om de vergunning afgehandeld te krijgen.

Het is wel mogelijk om de vergunning (alsnog) te splitsen en het deel 'brandveilig gebruik' nog niet mee te nemen is de procedure. je krijgt dan je vergunning, maar voor brandveilig gebruik vraag je dan een aparte vergunning aan.

OK, dank je Trees.

Trees Konijn bouwkundige zei:

De vergunningverlening bij een monument is niet vastgelegd in afgebakende periodes van 8 á 12 weken.

Deze aanvraagperiode is een moment om veiligheidsaspekten van een openbaar gebouw naar huidige regelgeving te beoordelen, met name brandveiligheid en vluchtroute.

Vooroverleg met de betrokken gemeente is altijd raadzaam, vooral bij een monument.

Dank je Roland.



Roland Scholten zei:

Ik heb over dit onderwerp in 2012 een blog geschreven. Mogelijk geeft dit blog al antwoord op je vraag.

Mocht je aanvullende vragen hebben, neem dan even contact met me op.

Hartelijke dank voor alle reactie!

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2025   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+